- Reklama -

Birželio 8 dieną Lietuvoje organizuojamas renginys „Model NATO Vilnius 2023“ daugiau nei 100 Lietuvos vyresniųjų klasių mokinių kviečia išbandyti savo jėgas unikalioje simuliacijoje – imtis NATO šalies narės vadovo vaidmens dalyvaujant NATO viršūnių susitikime.

Siekdami didinti jaunimo informuotumą apie Šiaurės Atlanto sutarties organizaciją, renginį „Model NATO Vilnius 2023“ organizuoja Baltijos pažangių technologijų institutas (BPTI) drauge su Britų taryba ir Jungtinės Karalystės ambasada Vilniuje.

„Dėl Rusijos neišprovokuotos invazijos į Ukrainą NATO šiuo metu susiduria su rimčiausiais mūsų kartai tenkančiais saugumo iššūkiais. Labai tikiuosi, kad šia išskirtine jaunimui skirta NATO viršūnių susitikimo simuliacija galėsime parodyti Lietuvos ir viso pasaulio jaunimui, kaip ateinančiais dešimtmečiais spręsime tokio pobūdžio iššūkius“, – teigia Jungtinės Karalystės ambasadorius Lietuvoje Brianas Olley.

Ne vienoje užsienio šalyje populiarus renginys „Model NATO“ – tai NATO viršūnių susitikimo simuliacija, kurios metu renginio dalyviai turi galimybę geriau pažinti organizaciją, jos veiklą ir sprendimų priėmimo procesą itin praktiniu būdu. Moderuojami organizatorių, „Model NATO“ dalyviai atstovauja jiems priskirtoms šalims ir dalyvauja realistiškose situacijose, kurios NATO narėms gali kilti kasdien konsultuojantis ir priimant sprendimus, susijusius su saugumo klausimais visuose lygmenyse ir įvairiose srityse.

„Valstybės veikimas NATO organizacijoje apima daugybę skirtingų aspektų, tačiau vienas svarbiausių – didinti pasitikėjimą tarp NATO bei visuomenės. Tai padeda brandinti visuomenės atsparumą keliamoms saugumo grėsmėms. Svarbi pasitikėjimo sąlyga – aiškesnis supratimas, kaip ši organizacija veikia“, – sako BPTI direktorius dr. Tomas Žalandauskas. Jis įsitikinęs, kad šių metų liepos mėnesį Vilniuje vyksiantis NATO viršūnių susitikimas – puiki proga sudominti visuomenę ir pagilinti turimas žinias. O jaunimui „Model NATO“ metu tenka išskirtinė galimybė leistis į tikrovišką sprendimų priėmimo bei diplomatinių iššūkių patirtį.

Britų tarybos vadovė Ona Marija Vyšniauskaitė akcentuoja, kad per 19 metų visa šiuolaikinė mokinių karta gimė ir užaugo Lietuvai jau esant NATO bendrijos nare. „NATO gynybinis aljansas yra paremtas partneryste ir kiekvienos valstybės įsipareigojimu stiprinti tiek savo, tiek visos bendrijos saugumą, todėl ir mes, NATO šalies piliečiai, turime suprasti ir pažinti NATO veikimo principus ir tikslus, kad savo žiniomis bei gebėjimais prisidėtume prie tos partnerystės stiprinimo“, – įsitikinusi O. M. Vyšniauskaitė.

Vilniuje vyksiantį renginį „Model NATO Vilnius 2023“ moderuos Birmingamo universiteto (Jungtinė Karalystė) tarptautinės politikos profesorius Markas Webberis. Pastaruosius dvidešimt metų M. Webberis dirbo NATO, Europos saugumo ir transatlantinių santykių srityse. Profesorius jau dvylika metų padeda organizuoti studentų delegacijas, dalyvaujančias kasmetiniame tarptautiniame „Model NATO“ renginyje Vašingtone (JAV). 2019, 2021 ir 2022 m. jis buvo akademinis Londone vykstančio „Model NATO“ vadovas.

Dalyvauti Seimo rūmuose Vilniuje vyksiančiame renginyje bus pakviesti 100 vyresniųjų klasių mokinių (ne jaunesnių nei 17 metų), iš anksto užregistruotų per elektroninę registracijos sistemą interneto svetainėje www.modelnatovilnius.lt. Renginyje norinčius dalyvauti mokinius jų mokytojai turi užregistruoti iki gegužės 19 d. Renginys vyks anglų kalba.

Daugiau informacijos apie renginį – interneto svetainėje www.modelnatovilnius.lt.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!