Pilietinio pasipriešinimo pratybos ,,Miesto sargas“. I etapas

0
145
Lietuvos Ginklų savininkų asociacijos (LiGSA) valdybos pirmininkas adv. Arūnas Marcinkevičius. KK nuotr.
- Reklama -

Visuomenė, Valstybės valdžios institucijos bei politikai vieningai pripažįsta, kad ginkluotas ir neginkluotas pilietinis pasipriešinimas yra svarbiausio Lietuvos gynybos principo – visuotinės gynybos – dalis.

Po ilgų diskusijų ir svarstymų su Lietuvos Respublikos Prezidentūra, Vyriausybe, kitomis, atsakingomis vykdomosios valdžios institucijomis, Lietuvos Kariuomene ir visuomeninėmis organizacijomis, Lietuvos Respublikos Seimas patvirtino Piliečių rengimo visuotiniam pilietiniam pasipriešinimui strategiją.

Kryptingai siekiama stiprinti visuomenės atsparumą ir pilietinę valią, kad kiekvienas ginklą turintis ir juo naudotis mokantis pilietis įgytų pilietinio pasipriešinimo žinių ir praktinių įgūdžių, žinotų savo vietą ir vaidmenį šalies gynybos sistemoje karo padėties bei okupacijos atvejais.

Dabartiniu metu laukiama konceptualaus šios Strategijos įgyvendinimo plano galutinės redakcijos parengimo ir suderinimo su visuomeninėmis organizacijomis ir jos patvirtinimo Vyriausybėje.

Visuotinai žinoma, jog 2014 m. Krymo okupacija prasidėjo nuo pusiasalio miestuose, gyvenvietėse ir kritinės svarbos objektuose aktyvių ,,penktosios kolonos“, ginkluotų ,,žalių žmogeliukų“ ir vietinių kolaborantų organizuotų veiksmų prieš Ukrainos valstybines institucijas ir gyventojus.

Ukrainos karo lauke sunaikinto agresoriaus tanko Arkikatedros aikštėje eksponavimo metu prokremliškai ir antivalstybiškai nusiteikusiųjų asmenų veiksmai patvirtino tokių pat grėsmių egzistavimą ir Lietuvoje.

Daugiau nei metus laiko tebesitęsiančio grobuoniško Rusijos karo prieš Ukrainą pavyzdžiai rodo, kad didžioji Kremliaus režimo agresijos dalis tikslingai nukreipta į Ukrainos miestus ir gyvenvietes. Rusijos ginkluotosios pajėgos ir karinė galia tikslingai naudojamos prieš Ukrainos žmonėms gyvybiškai svarbius civilinės infrastruktūros objektus, gyvenamuosius namus ir civilius gyventojus. Dauguma šio karo veiksmų vyksta miestuose, gyvenvietėse ir kaimuose.

Tokioje padėtyje, esant akivaizdžioms grėsmėms, nebėra laiko tuščioms kalboms ir politikavimams.

Atsižvelgdama į tai, Lietuvos Ginklų savininkų asociacija (LiGSA) iniciavo pratybas ,,Miesto sargas“. I – ojo šių pratybų etapo metu, 2023 m. gegužės 12 – 14 dienomis, Vilniaus mieste vyko LiGSA mobiliųjų stebėjimo ir reagavimo grupių organizavimo, sąveikos suderinamumo ir jų veiksmų koordinavimo patikra.

Neabejojame, kad tokios pratybos atliepia visuotinės ir teritorinės gynybos principus. Jos stiprina visuomenės atsparumą, pilietinę valią ir asmeninį pasitikėjimą, padeda įgyti pilietinio pasipriešinimo žinių ir praktinių įgūdžių.

Be to, pratybos padeda pasitikrinti savo įgūdžius ir gebėjimus, bei tinkamai pasirinkti savo vietą ir vaidmenį šalies gynybos sistemoje karo padėties bei okupacijos atvejais.

Neabejotina, kad šios ir panašios pratybos ugdo individualius ir komandinius žmonių įgūdžius, orientaciją nekasdienėse bei nestandartinėse situacijose, padeda pasitikrinti savo gebėjimus, padeda tinkamai pasirengti ekstremalioms situacijoms ir tuo sustiprina mūsų valstybės gynybines galias.

LiGSA Valdybos inf. 

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!