Prezidentas: JT vaidmuo stabilizuojant situaciją Ukrainoje yra itin svarbus

0
91
Nuotr. iš lrp.lt
- Reklama -

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda dalyvauja Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos (JTGA) sesijoje Niujorke. Trečiadienį vyko tradiciniu tapęs Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybių vadovų susitikimas su Jungtinių Tautų Generaliniu Sekretoriumi Antonio Guterresu.

Baltijos šalių Prezidentai su Generaliniu Sekretoriumi aptarė Jungtinių Tautų (JT) vaidmenį sprendžiant Rusijos karo Ukrainoje sukeltus padarinius. Lietuvos vadovas padėkojo Generaliniam Sekretoriui už lyderystę derybose dėl Ukrainos grūdų eksporto atblokavimo ir siekiant saugumo Zaporižios atominėje elektrinėje.

„Rusijos karo Ukrainoje rezultatas – skausmingi humanitariniai padariniai, pasaulinės maisto krizės ir branduolinės tragedijos rizika. Rusijos kariuomenė vykdo brutalius karo nusikaltimus, negailestingai žudo civilius ir griauna infrastruktūrą. Turime užtikrinti, kad karo nusikaltėliai sulauktų bausmės, o Kremliaus savivalė Ukrainoje būtų sustabdyta. Jungtinių Tautų vaidmuo šiame procese yra labai svarbus“, – teigė Prezidentas.

Šalies vadovas akcentavo, kad tarptautinės bendruomenės prioritetu šiuo metu turėtų būti Zaporižios atominės elektrinės saugumas ir Rusijos karinių pajėgų išvedimas iš jos teritorijos. Prezidentas teigė, kad ilgalaikis JT įsitraukimas užtikrinant Zaporižios atominės elektrinės saugumą galėtų būti vienu iš susidariusios padėties stabilizavimo kelių.

Baltijos šalių vadovai su Generaliniu Sekretoriumi aptarė humanitarinę situaciją Rusijos karo nusiaubtoje Ukrainoje. Lietuvos vadovas pabrėžė, kad aplinkinės šalys, tarp jų ir Lietuva, priėmė didžiausią karo pabėgėlių srautą. Antra vertus, ypatingo JT dėmesio reikalauja Rusijos vykdomi masiniai prievartiniai ukrainiečių vaikų atėmimai ir išvežimai į Rusiją siekiant sunaikinti jų nacionalinį identitetą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!