- Reklama -
Prezidentė susitiko su Seimo rinkimus laimėjusios LVŽS lyderiais. Nuotr. iš lrp.lt
Prezidentė susitiko su Seimo rinkimus laimėjusios LVŽS lyderiais. Nuotr. iš lrp.lt

Po susitikimo su Seimo rinkimų nugalėtojais Prezidentė Dalia Grybauskaitė pakomentavo žiniasklaidai Seimo rinkimus:
„Lietuvoje įvyko rinkimai, jie baigėsi. Aišku, rezultatai dar nepatvirtinti, bet… Galima jau dabar konstatuoti, kad tai buvo demokratiniai rinkimai, gerokai skaidresni nei 2012-aisiais metais, nes pažeidimų sumažėjo beveik trigubai, o po antro turo neturime kol kas nė vieno ikiteisminio tyrimo.
Ir būtent rinkėjų valia ir balsai Seimo rinkimuose lėmė esminius pokyčius Lietuvos politiniame žemėlapyje. Kokie tie pokyčiai bus – geri ar blogi, ar patenkinami, spręs laikas ir, aišku, sudaryta valdančioji dauguma.
Gerokai keisis Seimo veidas: prie valstybės vairo ateina 81 naujas veidas. Tai yra didžiuliai pokyčiai.
Daugiausia pasitikėjimo mandatų – net 56 – gavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. O tai yra ir didžiausia atsakomybės našta. Kartu su laimėjimu visuomet ateina atsakomybė. Todėl formuoti valdančiąją koaliciją turėtų būtent toks ryškus laimėtojas.
Taigi, linkiu suburti skaidrią ir atsakingą daugumą, kuri turėtų ir turės kokybiškai naują požiūrį į valstybės valdymą, į valstybės valdymo skaidrumą ir atsakomybę.
Todėl tikiuosi, kad tiek Prezidentūra, tiek Seimas, tiek Vyriausybė galės dirbti produktyviai ir atsakingai kartu.“
Paklausta, kokia koalicija būtų naudingesnė Lietuvai – „valstiečiai“ su TS-LKD ar „valstiečiai“ su socialdemokratais, Dalia Grybauskaitė atsakė, kad tai būtų tik „iš spėlionių rato“.
„Mes matome labai ryškų žmonių pasitikėjimą labai konkrečiomis jėgomis, žinome jų pasiskirstymą. Daugiausiai balsų gavo būtent „valstiečiai“ ir žalieji. Taigi, be jokios abejonės, jie ir spręs, ir pradės konsultacijas dėl daugumos sudarymo.
Jokia dirbtinė koalicija – laikas ir mūsų istorinė patirtis rodo – ilgai neišgyvena. Partijos laimėtojos turi pačios susitarti, prisiimti atsakomybę už valstybės valdymą, ir tik tokia koalicija gali išlaikyti visą kadenciją“, – teigė Prezidentė.
„Kokį premjerą būsimą matote? Kokius reikalavimus jam kelsite ir ar sutiksite su bet kokiu „valstiečių“ ir žaliųjų pasiūlymu?“
„Pirmiausia priklausys nuo koalicijos. Kol kas matau atvirumą ir norą kalbėtis, ir netgi kalbėtis apie būsimas kandidatūras. Bet tai bus ateityje.
Tačiau toks pozityvus nusiteikimas yra ir labai tikiuosi, kad, priklausomai nuo koalicijos, mes ir kartu tarsimės, koks premjeras būtų geriausias Lietuvai. Dabar spėlioti tikrai per anksti“, – į klausimą apie būsimą premjerą atsakė Prezidentė.
Paklausta, kokius reikalavimus kels kandidatams į ministrus ir galbūt yra kandidatūros, kurios netinka, ir kaip vertina „valstiečių“ ir žaliųjų poziciją, kad turėtų būti ne politikai, o profesionalai Vyriausybėje, Dalia Grybauskaitė atsakė, jog nenori komentuoti pasisakymų, nes mano, kad jie viešoje erdvėje šiek tiek susiabsoliutino, pagal turinį ne visada atitinka esmę.
„Bet iš tiesų matau atvirumą ir norą kalbėtis. Dabar per anksti kalbėti apie konkrečias pavardes, nes neturime dar valdančiosios daugumos rėmų ir viso piešinio. Tačiau aš labai tikiuosi, kad naujai susibūrusi koalicija supranta konstitucinį balansą valstybėje ir būtent jau skiriant ministrus Prezidento galimybės įtakoti yra didesnės“, – kalbėjo Prezidentė.
O reikalavimai ministrams, anot Prezidentės, kaip ir anksčiau – skaidrumas, atsakomybė ir profesionalumas: „Tai, ką konstituciškai aš galiu reikalauti“.
Paklausta, ar mato galimybę, kad „valstiečiai“ ir žalieji susikalbės su TS-LKD ir sudarys koaliciją, Prezidentė pasakė tikrai nespėliosianti.
„Galimybes turi daugelis politinių jėgų, ypač kurios daugiau gavo palaikymo mūsų dabartiniame naujai išrinktame Seime, bet, deja, maksimali, netgi sakyčiau absoliuti dauguma yra „valstiečių“ rankose, ir būtent jie turi tą prerogatyvą pradėti konsultacijas ir burti valdančiąją daugumą“, – pažymėjo Prezidentė.
Į klausimą, ar matytų koaliciją be „valstiečių“, jei šiems būtų sunku susitarti dėl valdančiosios koalicijos, Dalia Grybauskaitė atsakė, kad „spėlioti nenori ir neturi teisės“.
„Didžiausią pasitikėjimą gavo būtent „valstiečiai“ ir, sakyčiau, jų atsakomybė formuoti daugumą, nes kitaip nuviltume labai daug mūsų piliečių. Taip yra demokratinėje valstybėje. Išsisukinėti nuo atsakomybės niekam negalima, žmonės pasitikėjo, reiškia, ši politinė jėga ir turėtų prisiimti atsakomybę formuoti daugumą“, – teigė Prezidentė.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!