- Reklama -

Prezidentė Lenkijoje susitiks su JAV Prezidentu Baracku Obama. Nuotr. iš lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė rytoj išvyksta darbo vizito į Lenkiją. Birželio 3 d. Prezidentė Varšuvoje dalyvaus Baltijos ir Vidurio Europos šalių vadovų susitikime su JAV Prezidentu Baracku Obama, o birželio 4 d. Lenkijos Prezidento Bronislavo Komorovskio kvietimu dalyvaus Lenkijos laisvės judėjimo 25-mečio minėjime.

Į iškilmes taip pat pakviesti ES vadovai, Latvijos, Estijos, Suomijos, Čekijos, Slovakijos, Rumunijos, Slovėnijos, Kroatijos, Bulgarijos, Vokietijos, Austrijos, Ukrainos ir Vengrijos Prezidentai, Kanados Premjeras, Belgijos Karalius, Liuksemburgo Didysis Kunigaikštis.

Susitikime su JAV Prezidentu Baracku Obama Baltijos ir Vidurio Europos šalių vadovai aptars regiono saugumo stiprinimo galimybes ir JAV buvimo Europoje svarbą, priemones vieningam atsakui iš Rusijos kylančioms grėsmėms.

Šalių vadovai taip pat kalbės apie bendradarbiavimą sprendžiant energetinio, ekonominio, informacinio ir kibernetinio saugumo klausimus. Susitikime dalyvaus ir išrinktasis Ukrainos Prezidentas Piotras Porošenka.

Naujų geopolitinių grėsmių akivaizdoje šiemet minimi du istoriniai įvykiai, tapę sovietinės imperijos žlugimo pradžia. Prieš 25-erius metus – 1989 m. birželio 4 d. Lenkijoje įvyko pirmieji laisvi rinkimai į Seimą ir Senatą, kuriuos laimėjo judėjimas „Solidarumas”. Tai buvo pirmoji nekomunistinė vyriausybė šioje Europos dalyje.

Tais pačiais metais rugpjūčio 23 d. Lietuva, Latvija ir Estija susivienijo Baltijos kelyje.

Pasak Prezidentės, taiki Baltijos šalių ir Lenkijos kova už laisvę ir po ketvirčio amžiaus yra pavyzdys kitoms demokratijos keliu einančioms tautoms, ypač Ukrainai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!