- Reklama -
Prezidentė Dalia Grybauskaitė išvyksta į Briuselį, kur kovo 17-18 dienomis dalyvaus Europos Vadovų Tarybos susitikime. KK nuotr.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė išvyksta į Briuselį, kur kovo 17-18 dienomis dalyvaus Europos Vadovų Tarybos susitikime. KK nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė išvyksta į Briuselį, kur kovo 17-18 dienomis dalyvaus Europos Vadovų Tarybos susitikime. Šalių lyderiai aptars tolimesnius žingsnius migracijos krizei suvaldyti, kalbėsis apie ES ekonominę padėtį bei politinius prioritetus ES ekonomikos augimui skatinti. ES valstybių vadovai dar kartą susitiks su Turkijos premjeru Ahmetu Davutoglu, su kuriuo tarsis dėl bendro ES-Turkijos veiksmų plano įgyvendinimo.

Prezidentės teigimu, šiuo metu pateiktas susitarimas su Turkija yra sudėtingas ir sunkiai įgyvendinamas. Tam, kad jis veiktų, Turkija ir Graikija turės keisti teisės aktus ir prieglobsčio suteikimo tvarką savo šalyse.

Šalies vadovė taip pat pabrėžė, jog europinis migracijos krizės sprendimas visų pirma reiškia ES išorės sienų apsaugą. Pabėgėliams padėti būtina, tačiau Europa turi įvertinti, kokį skaičių žmonių ji yra pajėgi priimti ir nebijoti pasakyti, kad ekonominiams migrantams durys užsidaro.

Lietuva supranta savo atsakomybę padėti nuo karo bėgantiems žmonėms. Mūsų šalis teikia humanitarinę pagalbą Graikijoje esantiems pabėgėliams skirdama maistą, palapines, šildymo įrangą ir kitus būtiniausius daiktus. Tačiau pagalba pabėgėliams nereiškia, kad Europos sienos turi likti atviros – šiems žmonėms galima padėti arčiau jų namų.

Užsidarant Vakarų Balkanų keliui, per kurį Europą pasiekė daugiausia migrantų, ES šalių vadovai taip pat aptars, kaip sustabdyti naujų migracijos kelių atsiradimą. Tam būtina ne tik efektyvi išorės sienų apsauga, bet ir aktyvesnis keitimasis žvalgybine informacija tarp šalių narių.

Šioje EVT bus aptariama ir Europos Komisijos pateikta metinė ES ekonomikos apžvalga bei patvirtintos bendros politinės kryptys, kurios dar paskatintų ekonomikos augimą. Į jas turės atsižvelgti visos ES narės. Europos Komisija rekomenduoja laikytis dar pernai nustatytų krypčių – skatinti investicijas, vykdyti struktūrines reformas ir laikytis atsakingos fiskalinės politikos. Taip pat bus įvertinta Lietuvos ir kitų ES narių pasiekta pažanga, įgyvendinant 2015 metų Europos Komisijos ekonomines ir socialines rekomendacijas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!