- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Nemirsetoje (Klaipėdos r.) stebėjo tarptautines pratybas BALTOPS 2012. Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Jono Ohmano nuotr.
Jono Ohmano nuotr.
Jono Ohmano nuotr.
Jono Ohmano nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė birželio 11 d. Nemirsetoje (Klaipėdos r.) stebėjo tarptautines pratybas BALTOPS 2012. Pratybomis siekiama pasirengti įveikti tarptautines grėsmes, stiprinti šalių bendradarbiavimą susidarius krizinei situacijai regione ir užtikrinti Baltijos regiono saugumą.

„Šios pratybos įrodo, kad politiniai gynybos tikslai virsta praktiniais įgūdžiais, kaip sustiprinti kolektyvinę gynybą ir užtikrinti Baltijos šalių saugumą”, – sakė šalies vadovė.

Tarptautinėse karinėse jūrų pratybose BALTOPS 2012 Baltijos ir Šiaurės šalys dalinasi saugumo užtikrinimo įgūdžiais. Labai svarbu, kad pratybose dalyvauja ir ne NATO šalys. Pratybose pirmą kartą Lietuvos kariuomenės istorijoje buvo vykdoma jungtinių Lietuvos kariuomenės ir sąjungininkų pajėgų amfibinė išsilaipinimo operacija. Baltijos jūros pakrantėje iš laivų išsilaipino JAV jūrų pėstininkai ir Lietuvos kariai. Pratybose dalyvauja daugiau nei 700 karių iš Lietuvos, Estijos, JAV, Latvijos, Lenkijos, Nyderlandų, Vokietijos ir Švedijos.

NATO šalių viršūnių susitikimuose Lisabonoje ir Čikagoje įtvirtinta nuostata dėl visų NATO šalių gynybos užtikrinimo per reguliarius karinių pajėgų mokymus, pratybas ir gynybos planus. Pasak Prezidentės, pratybos BALTOPS 2012 yra konkretus įrodymas, kad NATO viršūnių susitikime įtvirtintų nuostatų bus laikomasi, o priimti įsipareigojimai yra įgyvendinami.

„Šiemet priimta daug šalies saugumui svarbių sprendimų: pratęsta NATO oro policijos misija, užtikrintos kolektyvinės gynybos garantijos, patvirtintos priemonės gynybos planams įgyvendinti. Tam, kad šie sprendimai pradėtų realiai veikti, turime mokėti jais naudotis”, – teigė valstybės vadovė.

Pasak Prezidentės, tarptautinės pratybos Lietuvoje – pasirengimas ir svarus indėlis į kolektyvinę gynybą, demonstruojantis Lietuvos karių profesionalumą ir aktyvų dalyvavimą siekiant svarbiausių sąjungininkų tikslų ir garantuojantis saugumą mūsų šalies žmonėms.

Šios pratybos – kitais metais Baltijos šalyse ir Lenkijoje įvyksiančių NATO greitojo reagavimo pratybų „Steadfast Jazz 2013″, kurios prisidės prie NATO pajėgų gebėjimo kartu veikti bet kurioje Aljanso teritorijoje, įžanga.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!