- Reklama -

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentūros nuotr.

Prezidentei Daliai Grybauskaitei nusprendus nevykti sekmadienį į Lenkiją dalyvauti nepriklausomybės dienos minėjime dėl neatidėliotinų, su vidaus politika susijusių klausimų, kai kas Lietuvoje ėmė kelti šurmulį. O nuo vasario mėnesio prie Prezidentūros prieš D.Grybauskaitę nukreiptuose mitinguose figūravę kalbėtojai bando „prasukinėti“ temą, esą Lenkija dėl tokio Prezidentės žingsnio įsižeis. Neva D.Grybauskaitė būtinai turėjo vykti į Lenkiją, nes per penkerius metus – tai pirmas kartas, kuomet Lietuvos Prezidentas nevyksta į Lenkijos nepriklausomybės dienos minėjimą.

Tačiau šiuo metu, kai Lietuvoje vyksta grėsmę nacionaliniam saugumui keliantys politiniai procesai – kai valdančioji koalicija yra formuojama pagal teisiamųjų suole sėdinčios partijos įgeidžius, o pati koalicija tampa teisiamųjų partijos narių įkaitais imuniteto klausimu, kai teisiamos partijos sukčiavimu kaltinamas pirmininkas tiesioginiame televizijos eteryje šantažuoja Prezidentę: Vyriausybėje bus Darbo partijos ministrai, o jeigu ne, tai jis, Viktoras Uspaskich, bus Seimo pirmininkas (kokioje dar Vakarų valstybėje kažkoks suvirintojas diktuotų savo sąlygas valstybės Prezidentui?), tai net ir Prezidentės išvažiavimas iš Lietuvos bent pusvalandžiui gali būti lemiamas.

Be to, pasak „Karšto komentaro“ šaltinių iš URM, Lenkija per diplomatus šantažavo Lietuvą. O šantažo kalba, šaltinių teigimu, yra iš principo nepriimtina.

Šaltinių teigimu, taip pat viena iš labai rimtų priežasčių, kodėl Prezidentė nevyksta į Lenkiją, gali būti Lenkijos ignoravimas pareikšti pagal rangą aukščiausiam valstybės asmeniui protokole privalomą pagarbą: paprastai prieš kviečiant tokio rango asmenį į kitą šalį, visada yra atsiklausiama, ar Asmuo galės atvykti. Lenkija šito nedaro – ji savo nuožiūra pakviečia kitos šalies Prezidentę atvykti, visiškai prieš tai nesuderinus galimybių, kas privaloma pagal protokolą.

Prezidentė, o drauge ir valstybė, kuriai ji vadovauja, nepastebėdama akivaizdžiai demonstruojamų nepagarbos ženklų, prarastų dalį savo orumo. Protokolo nesilaikymas – tai kitos valstybės pažeminimas.

Šaltinių teigimu, analogiška situacija buvo ir šių metų balandžio mėnesį, kuomet Prezidentė buvo Lenkijos prezidento pakviesta  į Baltijos šalių vadovų susitikimą Lenkijoje, tačiau irgi nenuvyko. “Tada irgi buvo nesilaikoma protokolo, o kai Prezidentė atsisakė vykti, tai prasidėjo sąmoningas temos eskalavimas ir įtampos kėlimas. Taigi pati Lenkija, nesilaikydama protokolo, siekia pažeminti Lietuvą ir provokuoja įtampą tarp valstybių”, – “Karštam komentarui” sakė šaltiniai.

“Todėl tie, kurie kritikuoja Prezidentės laikyseną Lenkijos atžvilgiu, verčiau jau patylėtų, nes jeigu Prezidentė taip elgiasi, vadinasi, yra tam labai rimtų priežasčių”, – sakė redakcijos šaltiniai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!