- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Prezidentūros archyvo nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė vadovavo Malonės komisijos posėdžiui, kuriame buvo svarstyti 78 nuteistų asmenų prašymai suteikti malonę.

Atsižvelgusi į Malonės komisijos siūlymus, šalies vadovė nuo likusios bausmės atleido arba ją sušvelnino 3 nuteistiesiems.

Prezidentės dekretu 1 asmeniui, nuteistam iki gyvos galvos, pakeista bausmė į laisvės atėmimą 25 metams, 1 asmeniui sumažinta piniginė bauda, 1 asmeniui sumažinta likusi laisvės atėmimo bausmės dalis.

Malonė nuteistajam iki gyvos galvos suteikta atsižvelgiant į padarytą pažangą ir į Europos šalių praktiką, kur bausmių peržiūrėjimas yra humaniškesnis. Nuteistasis nelaisvėje yra praleidęs daugiau nei 16 metų, atlikdamas bausmę jis įgijo išsilavinimą, dirba ir savo elgesiu rodo norą pasitaisyti.

Europos šalyse nuteistiesiems iki gyvos galvos yra suteikiamos platesnės galimybės kreiptis į teismą ir siekti švelnesnės bausmės, jei jie daro pažangą. Lietuvos įstatymai, iš esmės nenumatantys teisminės galimybės sušvelninti bausmę nuteistiesiems iki gyvos galvos, išskiria Lietuvą iš kitų Europos valstybių.

Malonė teikiama pagal pačių nuteistųjų prašymus. Šie prašymai gali būti svarstomi tik įsiteisėjus teismo nuosprendžiui. Malonės gali prašyti visi Lietuvos ir kitų valstybių teismų nuteisti Lietuvos piliečiai. Prašančiajam malonės gali būti dovanota laisvė, sutrumpintas nelaisvės laikas arba sumažinta teismo skirta bausmė.

Malonės komisiją sudaro Lietuvos Aukščiausiojo ir Apeliacinio teismų pirmininkai, teisingumo ministras, generalinis prokuroras, Prezidento patarėjai teisės klausimais, Lietuvos teisininkų draugijos, Kalinių globos draugijos ir Lietuvos nusikaltimų aukų rėmimo asociacijos atstovai.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!