- Reklama -
Dalia Grybauskaitė kalba Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos 65-os sesijos debatuose (president.lt nuotr.)

Prezidentės Dalios Grybauskaitės kalba JT Generalinės Asamblėjos 65-osios sesijos bendruosiuose debatuose

Gerbiamas Generalinės asamblėjos pirmininke,
Jūsų Ekscelencijos,
Ponios ir ponai,

Džiaugiuosi turėdama garbės kreiptis į Jus iš šios tribūnos. Mano įsitikinimu, čia yra ta vieta, kur dera diskutuoti svarbiausiais tarptautinei bendruomenei rūpimais klausimais. Pastarieji metai buvo pažymėti daugeliu iššūkių. Visoms šalims – nuo didžiausių iki mažiausių – teko kovoti su finansų ir ekonomikos krizės padariniais, su skaudžiomis gamtinių ir žmogaus sukeltų katastrofų pasekmėmis. Globaliame pasaulyje atsakomybe už ateitį privalome dalytis visi – visos šalys. Svarbu ne teritorijos dydis, o mūsų darbai ir nuoširdumas. Šioje vietoje norėčiau pasidalyti keletu minčių iš Lietuvos.

Norėčiau pradėti nuo mūsų pasiūlymų saugumo ir aplinkos apsaugos srityje. Lietuva ėmėsi iniciatyvos, kad Generalinei asamblėjai būtų pateikta rezoliucija dėl jūroje paskandinto cheminio ginklo. Lietuva siekia, kad būtų stiprinamos tarptautinės pastangos informuojant visuomenę apie šio ginklo keliamus pavojus. Kiekvienai šaliai būtų naudingas geranoriškas apsikeitimas informacija – tai padėtų padidinti bendrą visų mūsų saugumą. Visi kartu ir kiekvienas atskirai privalome žinoti, kokį mirtiną pavojų jūroje paskandintas cheminis ginklas vis dar kelia. Reikia, kad būtų parengtos gairės, kaip elgtis nelaimės atveju. Štai kodėl reikia JT įsikišimo, o galiausiai ir rezoliucijos šiuo klausimu. Štai kodėl kreipiuosi į Jungtines Tautas, prašydama daug aktyvesnio vaidmens labai konkrečiuose projektuose, netgi jei iš pirmo žvilgsnio jie atrodytų nepakankamai svarbūs pasaulio mastu.

Ponios ir ponai, ponai ir ponios!

Kitas ne mažiau svarbus klausimas Tautoms – tai lyčių lygybė. Mes nusprendėme dirbti šiuo klausimu Demokratijų bendrijoje. Tai – kitas prioritetinių darbų pavyzdys. Lyčių lygybės užtikrinimas retai siejamas su ekonomikos krizės įveikimu ar klimato kaitos stabdymu. Tačiau yra paskaičiuota, kad, panaikinus diskriminaciją dėl lyties darbo rinkoje, BVP galėtų išaugti net 30 procentų.

Regis, lietuviai ėmėsi praktiškai patikrinti, ar šie skaičiavimai teisingi! Mūsų nestebina, kad Lietuvoje moterys užima daugelį pagrindinių postų politiniame ir verslo gyvenime. Tad visai suprantama, kad Lietuvos moterys vadovaujasi principu: „Sunkiu metu mes nepasiduodame!".

Tačiau vien tik koordinuotų pastangų nepakanka. Pasaulio mastu lyčių lygybę galima užtikrinti tik pasiekus tam tikrą saugumo ir ekonominio išsivystymo lygį.

Kviečiu visus daryti viską, kas įmanoma, kad būtų išnaikinta netolerancija ir diskriminacija, kurios taip dažnai yra pagrindinė tiek daug pasaulyje kylančių konfliktų priežastis! Taip mes kartu nutiestume kelią ir Tūkstantmečio vystymosi tikslams, kurių visi siekiame. Europos Sąjunga per savo Lyčių lygybės institutą, įsikūrusį Lietuvoje, galėtų rodyti pavyzdį kitiems regionams.

Labai tikiuosi, kad kitų metų birželio 30 d. Vilniuje įvyksiančiame Demokratijų bendrijos aukšto lygio susitikime lyčių lygybės klausimais bus galima pasidalyti naujomis mintimis ir gerąja patirtimi.

Ponios ir ponai,

Saugumas, aplinkos apsauga ir lyčių lygybė – tarpusavyje susiję klausimai. Visiems jiems turi būti skirta derama vieta tarptautinėje darbotvarkėje. Tai būtina tvariam vystymuisi užtikrinti.

Europos Sąjunga jau daug metų yra didžiausia ir atsakingiausia pagalbos teikėja pasaulyje ir geriausias pavyzdys visoms kitoms norinčioms prisidėti šalims. Šios europinės vertybės yra labai brangios ir mano šaliai, ES nare tapusiai 2004 metais.

Nors ir nėra turtinga valstybė, Lietuva teikė humanitarinę pagalbą Haičiui, Pakistanui, Moldovai, Ukrainai, Rusijai ir kitoms šalims.

Mes ėmėmės tokių sunkių iniciatyvų, kaip nacionalinių saugumo pajėgų mokymas Afganistane. Bendras darbas leido pasiekti, kad Lietuvos lėšomis Afganistano Goro provincijoje buvo vykdomos bendruomenės švietimo programos, pastatyta 19 mokyklų, kurios atvėrė duris ir mergaitėms, įkurta pirmoji viešoji biblioteka provincijos sostinėje Čagčarane. Tai nedidelis, bet svarbus indėlis. Tikiu, kad su kiekvienu konkrečiu projektu judame link globalių tikslų įgyvendinimo.

Brangūs kolegos – valstybių vadovai,
Brangūs bendrijų ir savivaldybių vadovai,

Kviečiu ir Jus visus prie to prisidėti. Sveikinkime, remkime ir skleiskime kiekvieną konstruktyvią iniciatyvą, net ir pačią mažiausią, nes tik bendromis jėgomis ir konkrečiais darbais patobulinsime tarptautinę politiką.

Kurkime iniciatyvas, rodykime gerus pavyzdžius ir dirbkime kartu!

Ačiū už dėmesį.

Prezidentės spaudos tarnybos inf.

2010-09-24

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!