- Reklama -

Prezidentė į VSD vadovus siūlo D.Jauniškį. Nuotr. iš lrp.lt

Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas Valdemaras Sarapinas Seimui pristatė Seimo nutarimo projektą Nr. XIIP-2902, kuriuo, remiantis Respublikos Prezidentės 2015 m. balandžio 7 d. dekretu Nr. 1K-284, siūlo Seimui pritarti Dariaus Jauniškio skyrimui Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriumi.

„Prezidentės teikiamas kandidatas į VSD direktorius D. Jauniškis visą savo gyvenimą skyrė tarnybai Lietuvai, jos saugumo stiprinimui. Kandidatas taip pat išmano slaptąją veiklą, turi žvalgybos informacijos rinkimo patirties, žino žvalgybos metodus, kaip juos taikyti, turi didelę patirtį organizuojant dalyvavimą tarptautinėse operacijose bei sąveiką su sąjungininkų pajėgomis. Kandidatas taip pat turi ir asmenines savybes, kurios nulėmė Prezidentės pasirinkimą ir kurių tikrai reikia tokios institucijos, kaip Valstybės saugumo departamentas, vadovui. Tai visų pirma lyderystė, atsakomybės jausmas, problemų sprendimas sudėtingomis sąlygomis“, – Seimui sakė vyriausiasis patarėjas.

Pasak V. Sarapino, Respublikos Prezidentės nuomone, Valstybės saugumo departamentas turi būti telkianti, įsitraukianti, aktyvi, o ne atsiribojanti ir procesus iš dalies stebinti tarnyba. D. Grybauskaitė tikisi, kad D. Jauniškis ir bus tas vadovas, kuris savo patirtimi, savo jau išvardintomis mano savybėmis sugebės sutelkti departamentą efektyviam darbui.

„Sprendimą kandidatuoti į Valstybės saugumo departamento vadovo pareigas iš esmės nulėmė aiškus grėsmių Lietuvai suvokimas šiais laikais. Lietuva šiandien patiria spaudimą. Jaučiamos įvairaus spektro grėsmės: informacinės, šnipinėjimo kibernetinės ir šantažo, jaučiami bandymai ardyti ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinę santvarką. Bandymai iš esmės keisti mūsų saugumo suvokimą, verčia atidžiai stebėti situaciją ir atitinkamai į ją reaguoti“, – sakė D. Jauniškis.

Kandidatui atsakius į Seimo narių klausimus, nutarta pradėti svarstymo procedūrą Seimo statuto nustatyta tvarka.

Pagrindiniu komitetu Seimo nutarimo „Dėl pritarimo skirti Darių Jauniškį Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento direktoriumi“ projektui Nr. XIIP-2902 svarstyti paskirtas Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data – balandžio 9 d.

V.Sarapinas Seimui taip pat pristatė Seimo nutarimo projektą Nr. XIIP-2901, kuriuo, remiantis Respublikos Prezidentės 2015 m. balandžio 7 d. dekretu Nr. 1K-283, siūlo Seimui pritarti Gedimino Grinos atleidimui iš Valstybės saugumo departamento direktoriaus pareigų, pasibaigus skyrimo į pareigas laikotarpiui. Po pateikimo nutarimo „Dėl pritarimo atleisti Gediminą Griną iš Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento direktoriaus pareigų“ projektui pritarė 85, nė vieno nebuvo prieš, 2 Seimo nariai susilaikė.

Seimo inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!