- Reklama -
'Fronto' partijos pirmininkas Algirdas Paleckis

Rytoj, balandžio 18 d., sukanka lygiai mėnuo nuo „Fronto“ surengto mitingo prie Vilniaus miesto savivaldybės, kuriame merui konservatoriui Viliui Navickui buvo pateikti reikalavimai per vieną mėnesį nutraukti nenaudingą miestui sutartį su Vilniaus šilumos tinklų nuomininke „Dalkia“ ir perimti šilumos ūkį savo žinion. Tai būtų buvusi pavyzdinė išeitis, kaip reikia tvarkyti šilumos ūkį ir kitiems Lietuvos miestams. Jau akivaizdu, kad reikalavimas nebus įvykdytas, net priešingai – daugiabučių gyventojams konservatorių valdžia paruošė naują aferą.

„Niekam jau seniai nėra jokios paslapties, kad vadinamieji užsienio investuotojai nėra padarę jokių žadėtų investicijų atnaujinant šilumos trasas, kuriose prarandama, įvairiais skaičiavimais, mažiausiai 60 procentų šilumos energijos“, – sakė „Fronto“ partjos pirmininkas Algirdas Paleckis.

Milžiniški nuostoliai užkraunami ant daugiabučių gyventojų pečių. Negana to, mokesčių naštą ruošiamasi dar labiau padidinti prisidengiant renovacija. Konservatorių vadovaujama Vyriausybė šią savaitę pritarė daugiabučių gyvenamųjų namų modernizavimo finansavimo modeliui. Nutarta steigti specialų atsinaujinantį fondą, kuriam bus skiriamos lėšos iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų, tarptautinių finansinių institucijų paskolos ir valstybės biudžeto lėšos.

Pagrindinis konservatorių parengtas daugiabučių renovacijos finansinis principas – būsto savininkams siūlomos ilgalaikės lengvatinės paskolos su 3 proc. fiksuotomis metinėmis palūkanomis. Valstybės finansinė parama siektų iki 15 procentų. Pagal šį modelį gyventojams bus prieinamos lengvatinės paskolos, o projekto atsiperkamumą sąlygos įgyvendinamų energiją taupančių priemonių (stogo ir sienų apšiltinimas, laiptinės durų keitimas, šildymo sistemos atnaujinimas, langų pakeitimas naujais, balansinių ventilių įrengimas) efektyvumas.

„Ir nieko nekalbama apie šilumos trasų renovavimą, – sakė Algirdas Paleckis, – nors būtent jose prarandama didžioji šilumos energijos dalis.“

Jo teigimu, visiškai nebeaišku, kam reikalinga „Dalkia“, žaidžianti vien iš gyventojų surenkamais pinigais. „Daug naudingiau miestui būtų tvarkyti šilumos ūkį pačiam, be to, nelikus privataus intereso, sumažėtų ūkio valdymo sąnaudos, būtų galima padidinti išlaidų kontrolę“, – sakė Algirdas Paleckis.

Todėl daugiabučių apšiltinimas nerenovuojant šilumos trąsų – tėra valdžios nusikaltimo prieš tautą tęsinys, užkraunant bankų paskolas ant gyventojų pečių. „Tai savotiškas „Leo“ šilumos ūkyje“, – sakė Algirdas Paleckis.

Planuojama, kad investicija gyventojų sąskaita į pastatų modernizavimą išjudins statybų sektorių – šiemet planuojama modernizuoti apie 500 daugiabučių, o ateinančius trejus metus – po 1000 namų. Algirdo Paleckio nuomone, galima įtarti statybinių bendrovių „juodus biznelius“ – tai irgi nieko bendra neturi su siekiais realiai taupyti šilumos energiją.

„Mes nesakome, kad daugiabučių nereikia renovuoti, tačiau kategoriškai reikalaujame kuo greičiau investuoti į šilumos trąsas, – sakė „frontininkų“ lyderis, – ir kadangi privatus „investuotojas“, kaip seniai aišku, nepajėgus to daryti – šilumos ūkį savivaldybėms reikia iš jo susigražinti. Tai geriausia išeitis iš aklavietės.“

Kokių tolimesnių veiksmų imsis „Frontas“ prieš valdžios ir „Rubicon group“ savivalę, kol kas nepranešama. „Visuomenė turi teisę gintis nuo valdžios savivalės visomis teisėtomis priemonėmis, – sakė Algirdas Paleckis, – toks akiplėšiškas aferistų tyčiojimasis iš žmonių turi gauti pelnytą atkirtį.“

2009-04-17

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!