- Reklama -

Seimo narys Kęstutis Masiulis. KK nuotr.

Seimo sekretoriate įregistruotas nutarimo projektas, kuriuo siūloma sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją dėl 2007 m. Nacionalinėje energetikos strategijoje suformuluotų siekių įgyvendinimo rezultatų įvertinimo ir situacijos energetikos sektoriuje išsiaiškinimo. Tokios komisijos sudarymo klausimas bus svarstomas rytoj Seimo plenariniame posėdyje. Savo ruožtu Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Kęstutis Masiulis teikia pasiūlymus, kuriais rekomenduoja išplėsti komisijai deleguotą klausimyną.

Parlamentaras sako nesąs besaikio laikinųjų tyrimo komisijų kūrimo šalininkas. Jam pačiam pereitą Seimo kadenciją kildavo klausimų, kodėl taip nerezultatyviai metai po metų buvo siekiama strateginių Lietuvos energetikos tikslų. Tačiau A. Kubiliaus Vyriausybei ryžtingai keičiant susiklosčiusią padėtį, nesinorėjo gaišti laiko tiriant praeities stagnacijos priežastis.

„Dabartinė Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė, kaip matosi, negeba parengti svarbių Seime svarstytinų projektų, todėl gal ir verta pritarti iniciatyvai patyrinėti tai, kas yra suinteresuotas, jog energetikos srityje išliktų Lietuvos priklausomybė nuo Rusijos. Tačiau tuomet formuojama laikinoji tyrimo komisija turėtų plačiau ir giliau pažvelgti į energetikos sektoriuje vykstančius procesus ir jų priežastis, – sako Seimo narys. – Norint išsamiai išsiaiškinti dabar ir netolimoje praeityje įvykusius pokyčius, būtina žinoti ir tinkamai įvertinti 2004-2008 m. suformuotus tikslus, planus ir darbus. Tik objektyvus ir išsamus tyrimas gali padėti suformuoti naudingas ir dėmesio vertas išvadas bei pasiūlymus“, – nurodo parlamentaras.

K. Masiulis komisijai iškeltus klausimus siūlo papildyti tokiais:

Kokie svarbiausi darbai ir kada buvo padaryti įgyvendinant svarbiausius projektus, kurie buvo numatyti 2007 metais priimtoje Nacionalinėje energetikos strategijoje?

Kieno sprendimu buvo keičiama „Lietuvos dujų“ Vyriausybės ir „Gazprom“ pasirašytos privatizavimo sutarties priede nurodyta gamtinių dujų importo į Lietuvą formulė, dėl ko galėjo smarkiai pabrangti gamtinės dujos Lietuvos vartotojams?

Dėl kokių priežasčių 2004 metais buvo atsisakyta finansuoti darbus, kurių reikia Vaškų gamtinių dujų saugyklai įrengti?

Kiek kainavo infrastruktūros, kurios reikėjo gamtinių dujų tranzitui į Karaliaučiaus sritį, išplėtimo darbai, iš kokių lėšų jie buvo finansuoti, kokios pajamos gaunamos iš tranzito ir ar tos investicijos atsipirko?

Ar 2004-2005 metais rengiant branduolinio kuro ir radioaktyvių atliekų saugyklų statybos konkursus buvo tinkamai įvertinta konkurso dalyvių kvalifikacija ir ar pasirašyta sutartis su konkurso laimėtoju užtikrino tinkamą Lietuvos interesų apgynimą rangovams vilkinant darbus ar atliekant juos nekokybiškai? Dėl kokių priežasčių saugyklų projektai nebuvo įgyvendinti laiku ir kodėl jie pabrango?

Kiek lėšų Ignalinos atominė elektrinė kiekvienais metais nuo 2005 m. sumokėdavo konsultantams, kokius darbus jie atliko?

K. Masiulio nuomone, jei jau imamasi sudaryti tyrimo komisiją, būtina atsakyti į visus, visuomenę dominančius energetikos srities klausimus.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!