- Reklama -

Loreta Graužinienė. KK nuotr.

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius kreipėsi į Seimo Pirmininkę Loretą Graužinienę dėl jos viešojoje erdvėje paskleisto pasisakymo, kad neteiks Seimui svarstyti generalinio prokuroro prašymų leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn keleto Seimo narių.

„Yra pagrindo teigti, kad Jūs, neįtraukdama į Seimo posėdžio darbotvarkę klausimų dėl Seimo narių neliečiamybės, viršijote savo galias ir nevykdote Konstitucijos, įstatymų ir Seimo statuto nustatytų pareigų. Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad generalinio prokuroro prašymas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Darbo partijos, kurios lyderė esate, garbės pirmininką Viktorą Uspaskichą Seimo kanceliarijoje įregistruotas prieš keletą savaičių ir šį klausimą buvo galima išspręsti dar iki kitų metų valstybės biudžeto svarstymo, – nurodo A. Kubilius ir priduria. – Tai, ką daro Seimo Pirmininkė, nusprendusi, kad ji šį klausimą teiks svarstyti Seimui tik po biudžeto svarstymo yra šiurkštus Seimo statuto normų laužymas.

Seimo Opozicijos lyderio kreipimosi į Seimo pirmininkę tekstas

„Šiomis dienomis visuomenės informavimo priemonėse Jūs ne kartą išsakėte kategorišką poziciją, kad neteiksite Seimui svarstyti generalinio prokuroro prašymų leisti patraukti atsakomybėn keletą Seimo narių. Tokie aukštas pareigas einančios valstybės pareigūnės veiksmai yra niekas kitas, kaip aukščiausiu lygiu demonstruojamas teisinis nihilizmas ir nepagarba Konstitucijai.

Bet kokios teisinės atsakomybės taikymo esmė – kuo greitesnis visų aplinkybių ištyrimas ir atsakomybės priemonių pritaikymas. Tik taip atstatoma tvarka valstybėje, o gyventojai skatinami nepažeisti teisės aktų reikalavimų.

Konstitucijos 62 straipsnio 2 dalyje nustatyta, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

Akivaizdu, kad tai apsunkina atsakomybės priemonių taikymą, procesas trunka ilgiau. Todėl labai svarbu, kad visuomenei nesusidarytų įspūdis, kad Seimo nariai naudojasi nepagrįsta privilegija ir jiems, skirtingai negu kitiems gyventojams, atsakomybė gali būti ir netaikoma. Tam skirtos atitinkamos procedūros, numatytos Seimo statute.

Seimo statuto 23 ir kituose straipsniuose nustatyta, kad visus sprendimu, susijusius su Seimo nario neliečiamybės panaikinimu, sprendžia Seimas: išklausęs generalinio prokuroro pranešimą sudaro tyrimo komisiją, kuri parengia rezoliucijos projektą, po to priima galutinį sprendimą leisti ar neleisti traukti Seimo narį atsakomybėn, suvaržyti jo laisvę. Seimo Pirmininkas neturi jokių specialių galių šiame procese.

Vadinasi, yra pagrindo teigti, kad Jūs, neįtraukdama į Seimo posėdžio darbotvarkę klausimų dėl Seimo narių neliečiamybės, viršijote savo galias ir nevykdote Konstitucijos, įstatymų ir Seimo statuto nustatytų pareigų. Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad generalinio prokuroro prašymas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Darbo partijos, kurios lydere jūs esate, garbės pirmininką Viktorą Uspaskichą Seimo kanceliarijoje įregistruotas prieš keletą savaičių ir šį klausimą buvo galima išspręsti dar iki kitų metų valstybės biudžeto svarstymo.

Tenka priminti, kad pagal Seimo Statuto 29 straipsnio 1 dalies, 1 punktą Seimo Pirmininkas „vadovauja Seimo darbui ir atstovauja Seimui“. Primygtinai raginu Jus neperžengti šių Seimo statuto normų ir tinkamai atlikti Seimo Pirmininkės pareigas, nelaužant Konstitucijos ir Seimo Statuto nustatytų taisyklių, “ – savo kreipimesi Seimo Pirmininkei L.Graužinienei rašo Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!