- Reklama -
Dr.Stanislovas Tomas. KK nuotr.

2001 m. Lietuva ratifikavo Europos socialinę chartiją, kurios 4(1) str., išaiškintas Strasbūro jurisprudencijoje, nustato, kad minimali alga “į rankas” turi siekti 60 % vidutinės algos “į rankas”. Šiuo metu – tai yra 1004 Lt “į rankas”. Lietuva taip pat įsipareigojo padengti skirtumą tarp tarp realiai gautų pajamų ir nustatytų pagal Chartiją pašalpomis. Chartija pažeidinėjama jau 11 metų. Apie 30 % Lietuvos gyventojų per pastaruosius 11 metų buvo nukentėję nuo žmogaus teisės į normalų gyvenimą pažeidimo.

Šiandien, rugsėjo 17 d., 11 žmonių grupė įteikė Vyriausybei prašymą sumokėti jiems skirtumą tarp realiai gautų pajamų ir 1004 Lt “į rankas”, į kuriuos jie turi teisę pagal Chartiją. 11 grupės narių turi teisę į 125 000 Lt. Vyriausybė padarė žmonėms žalą, kadangi atsisakė pakelti minimalią algą iki 60 % vidutinės algos “į rankas” kaip to reikalauja Europos socialinė chartija. Vyriausybei atmetus prašymą, žmonės galės kreiptis į teismus, siųsti pareiškimą dėl žalos atlyginimo Europos žmogaus teisių teismui. Grupės nariai dirba nuo 0,5 iki 1,5 etato. Jeigu žmogus 11 metų dirbo pilu etatu už minimumą, šiuo metu jis turi teisę į apie 40 000 Lt. ir kiekvieną mėnesį šį suma auga.

Bet kas bet kada gali prisijungti prie grupės.

2010 m. Europos socialinių teisių komitetas konstatavo, kad realiai gaunama MMA “į rankas” Lietuvoje yra “akivaizdžiai nesąžininga”, ir pripažino Chartijos pažeidimą. Analogiškų sėkmingų bylų dėl Chartijos įgyvendinimo Europos žmogaus teisių teisme jau buvo daug. Yra galimybė sutrumpinti bylinėjimosi Strasbūre trūkmę iki 12 mėnesių.

Dr. Stanislovas TOMAS

Privatus atstovas Strasbūro Teisme ir JTO

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!