- Reklama -

Europos parlamento narys, Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis. KK nuotr.

Ketvirtadienį Seimo Darbo partijos frakcijos nariai susitiko su vaiko teisių apsaugos kontroliere Edita Žiobiene ir aptarė mūsų šalies nesugebėjimą tinkamai pasirūpinti vaikais, kurie yra atimami iš Norvegijoje gyvenančių lietuvių šeimų.

Trumpai pristačiusi esamą situaciją, vaiko teisių apsaugos kontrolierė pripažino, kad svertų apginti Norvegijoje gyvenančius mažuosius Lietuvos piliečius mūsų valstybė beveik neturi, mat ši šalis nėra ratifikavusi Hagos konvencijos dėl vaikų apsaugos ir bendradarbiavimo tarptautinio įvaikinimo srityje, taip pat nėra pasirašyti jokie dvišaliai susitarimai, todėl viskas priklauso nuo Lietuvos pareigūnų ir ambasadoriaus asmeninių pastangų.

Darbo partijos pirmininko Valentino Mazuronio manymu, situacija, kai Lietuva nesugeba apginti savo piliečių užsienyje, yra netoleruotina.

„Labai gerai suprantame, kad Norvegijos institucijos turi dirbti savo darbą ir vykdyti šalies įstatymus, tačiau mes privalome rūpintis savo piliečiais ir jeigu užsienyje gyvenantys mūsų tėvynainiai nesugeba pasirūpinti savo vaikais bei pažeidžia šalies įstatymus, jie turi būti grąžinti Lietuvai, o ne atiduodami kitoms šeimoms užsienyje. Mūsų valstybė turi užtikrinti, kad būtų laikomasi įstatymų ir kad mūsų vaikai būtų apsaugoti pagal Lietuvos Respublikos įstatymus ir jų teises užtikrintų Lietuvos atsakingos institucijos“, – sako V. Mazuronis.

Darbo partijos pirmininkas įsitikinęs, kad Lietuvos ir aukščiausių šalies vadovų pozicija dėl atimamų vaikų iš Norvegijoje gyvenančių lietuvių šeimų yra neprotinga ir neteisinga.

„Esu įsitikinęs, kad Lietuvos valstybės vadovai ir atsakingos institucijos privalo imtis aktyvesnių veiksmų, ginant Lietuvos piliečius užsienyje. Dar prasidėjus istorijai dėl vaiko atėmimo iš lietuvių šeimos Norvegijoje, kreipiausi į Vidaus reikalų ministeriją, prašydamas paskelbti atimto vaiko tarptautinę paiešką, tačiau man buvo pasakyta, kad to padaryti negalima, o Norvegija be jokių problemų paskelbė vaiko tarptautinę paiešką ir jį surado. Tai yra nenormalu. Kažkodėl Lietuva sugeba išreikalauti, kad į šalį būtų grąžinti kaliniai, o vaikų grąžinimas mūsų šalies institucijoms yra neįmanoma misija. Mūsų šalies piliečių atžvilgiu negali būti priimami tokie sprendimai. Atimti vaikai praranda ryšį ne tik su motina, bet su savo šalies kalba, kultūra. Valstybė turi ginti savo piliečius, o ypač – vaikus“, – sako V. Mazuronis.

Kitą savaitę Darbo partijos frakcija šiuo klausimu planuoja susitikimą su Užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!