- Reklama -

Seimo narė V.Margevičienė. KK nuotr.

Šiandien Seime vykusioje spaudos konferencijoje, skirtoje Tarptautinei kovos su narkomanija ir narkotikų kontrabanda dienai, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė, Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos (NAPK) pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė priminė aktualias problemas, susijusias su narkotikų kontrabanda, ir tai, kas galėtų apsaugoti visuomenę, ypač vaikus ir jaunimą, nuo šių laikų epidemijos – narkotikų ir alkoholio vartojimo.

Pasak V. V. Margevičienės, tik pasitelkus prevencines kovos su narkomanija ir alkoholizmu priemones galima tikėtis gerų rezultatų. „Prieš keturiasdešimt metų narkotikų vartojimo niekas nevadino problema, o šiuo metu ji panaši į epidemiją, kuri plinta visose šalyse. Aiškiausios ir patikimiausios yra prevencinės priemonės, kurių imtis privalo ir tėvai, ir visuomenė, ir valdžios institucijos“, – sakė parlamentarė.

NAPK pirmininkė kalbėjo apie Alkoholio ir kitų narkotikų vartojimo tyrimo Europos mokyklose duomenis, kurie parodė, jog Lietuvos paaugliai pagal šių medžiagų vartojimą yra trečioje vietoje po Lenkijos (15 proc.) ir Monako (14 proc.). „Bent vieną kartą per gyvenimą Lietuvoje legalias psichoaktyviąsias medžiagas raminamuosius ar migdomuosius, gydytojui nepaskyrus, vartojo 13 proc. paauglių. Šių medžiagų prieinamumo užkardymas taip pat viena svarbių prevencijos priemonių, kurias privalome užtikrinti“, – teigė V. V. Margevičienė.

Parlamentarė akcentavo dėmesį, kurį būtina skirti vaikų ir jaunimo laisvalaikiui ir užimtumui vasaros metu, tai sumažina riziką, susijusią su priklausomybių atsiradimu. „Liepos 1 d. pradės veikti Seime priimtas nutarimas „Dėl metadono naudojimo teisėtumo“, kartu ir asmenų, turinčių psichikos ir elgesio sveikatos sutrikimų dėl psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, informacinė sistema. O liepos 5 d. bus teikiama Vyriausybei tvirtinti Bendros priklausomybės ligų prevencijos gydymo, reabilitacijos ir reintegracijos paslaugų sistemos sukūrimo koncepcija. Trečias dalykas, kuris dar nėra išspręstas, tai respublikinio mokslinio metodinio centro, kuris ruoštų specialistus, teikiančius priklausomybės ligomis sergantiems vaikams ir jaunimui ankstyvosios diagnostikos, gydymo, reabilitacijos ir socialinės reintegracijos paslaugas, steigimas“, – kalbėjo NAPK pirmininkė.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas pristatė savo knygą „Atsako į AIDS ir narkomaniją kontroversijos“, kurioje apžvelgiama Lietuvos ir kitų šalių patirtis, naujausi tyrimai minėtoje srityje.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas konstatavo, jog per ketverius metus atsiradusi sistema gana efektyviai pradėjo koordinuoti komandinius procesus, institucijų veiklą, prevenciją. „Matome teigiamas permainas ruošiant teisės aktus. Dėl to šiandien žymiai geresnė situacija, nes narkotikų vartojimas pastaruosius dvejus metus nedidėjo, o AIDS plitimas yra mažesnis negu aplinkinėse šalyse“, – pabrėžė A. Matulas.

Minint Tarptautinės kovos su narkomanija ir narkotikų kontrabanda dieną, NAPK pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė inicijavo visą šią savaitę vyksiančius renginius: birželio 27 d. Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos posėdžio metu bus pristatyta autorių Kęstučio Dvarecko ir Andriaus Navicko knyga „Sutemos tirščiausios prieš aušrą“ – apie priklausomybę ir sveikimo kelią; birželio 28 d. 14 val. planuojama išvyka į Vilniaus regiono pataisos inspekciją, kurios metu bus susipažinta su šių metų darbo programomis, taikomomis nepilnamečiams ir priklausomybės ligomis sergantiems asmenims; birželio 29 d. 14. 15 val. komisijos nariai kartu su Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Sveikatos ir Aplinkos komitetų nariais lankysis ŽIV/AIDS paveiktų moterų ir jų artimųjų asociacijoje „DEMETRA“, susipažins su asociacijos veikla ir vykdomais projektais.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!