- Reklama -

Turkija turi 278 "F-4 Phantom" modelio naikintuvus

2012 birželio 22 d. penktadienio rytą Sirijos naujienų agentūra Sana pranešė, kad Sirijos gynybinės oro pajėgos pastebėjo “nenustatytą oro objektą”, kuris įskrido į Siirijos teriroriją labai žemai ir labai dideliu greičiu. Sirijos priešlėktuvinė gynyba atsakė į tai priešlėktuviniais pabūklais ir tiesiai pataikė į “nenustatytą oro objektą”, kai jis buvo 1 km. atstumu nuo sausumos. “Nenustatytas oro objektas” nukrito į Sirijos teritorinius vandenis Sirijos vakarinėje dalyje, netoli esančio Om al-Tuyour kaimo, Latakijos provincijoje.

Vėliau, remiantis Sirijos vyriausybės pranešimais, Sirijos gynybinės oro pajėgos pranešė, kad numušė Turkijai priklausantį lėktuvą „Phantom F-4“, perdirbtą vykdyti žvalgybines funkcijas.

Remiantis pranešimais, du to paties modelio reaktyviniai koviniai naikintuvai atskrido iš Turkijos Erhach karinės bazės, esančios Turkijos Malatya mieste, įskrido į Viduržemio jūrą, po to iš jūros pusės naikintuvai tiesiai įsiveržė į Sirijos oro erdvę.

Vienas iš tų dviejų reaktyvinių kovinių naikintuvų buvo numuštas apie 10 val. Centrinės Europos laikus (apie 12 val. vietos laiku) netoli esančio Sirijos Ras al-Baseet miesto. Lėktuvo įgula sugebėjo katapultuotis ir vėliau Sirijos laivyno buvo ištraukti iš jūros.

Netrukus dar du Turkijos reaktyviniai naikintuvai nedideliu greičiu ir labai žemame aukštyje skrido virš į jūrą nukritusio lėktuvo, manoma, ieškodami lėktuvo nuolaužų ir įgulos. Vėliau buvo paminėta, kad pilotų ir lėktuvo paieškoms vykdyti Turkija buvo gavusi Sirijos vyriausybės leidimą.

Pradžioje Turkijos žiniasklaida pranešė apie Turkijos karinių oro pajėgų lėktuvą, kuris dingo iš stebėjimo radarų skrydžio virš Viduržemio jūros metu. Turkijos pilotai turėjo nedelsiant sugrąžinti lėktuvą atgal į bazę, jei būtų buvęs techninės ar kitokios nepaaiškinamos priežastys. Turkijos vyriausioji karinė vadovybė pranešė, kad reaktyviniai naikintuvai paskutinį kartą buvo matomi Hatay provincijos pietryčiuose prieš įskrendant į Siriją.

Apie Sirijos karinių oro pajėgų pamuštą kovinį lėktuvą pirmasis pranešė Libano TV naujienų kanalas „Al-Mayadeen“, kuris tik birželio mėnesį pradėjo savo transliacijas arabų kalba, kaip atsaką į Arabų TV naujienų televizijas „Al-Jazeera“ (Kataro) ir „Al-Arabiya“ (Saudo Arabijos), platinančias dezinformaciją.

Vėlų šeštadienio vakarą Turkija oficialiai patvirtino, kad buvo numuštas Turkijos reaktyvinis naikintuvas virš Viduržemio jūros. Turkijos ministras pirmininkas Recep Tayyip Erdogan paskelbė pranešimą po šeštadienio vakare skubiai sušaukto gynybos tarybos posėdžio.

Kol Turkijos ministras pirmininkas Erdogan‘as atsisakė atsakyti į klausimą, kodėl Turkijos kovinis lėktuvas įsibrovė į Sirijos oro erdvę, Turkijos prezidentas Gul‘as ciniškai juokavo: „Šie „F-4 Phantom“ naikintuvai skrenda taip greitai, kad turkų pilotai negali jų suvaldyti ir dėl to jie taip dažnai pažeidžia suverenių valstybių oro erdvę.| Tad tai yra Turkijai priežastis, kad ji turėtų šiuos lėktuvus nedelsiant pakeisti koviniais lėktuvais labiau atsakingesniais už Turkijos pilotus. „Cessna 208 Caravan“ (pas. Palyginti lėto greičio) galėtų būti tinkamas modelis, kad ateityje Turkijos pilotai nerizikuotų be jokios išankstinio noro pradėti karo vien dėl to, kad jų kariniai koviniai lėktuvai per daug greiti.

Palaukime ir pamatysite, kodėl Turkija nori duoti rimtesnį atsakymą į klausimą, kodėl Turkijos lėktuvas pažeidė Sirijos oro erdvę, tada bus blogas prezidento juokas.

Numuštas reaktyvinis naikintuvas „Mc‘Donnell Douglas F-4 Phantom II“ yra labai senas. Pirmieji tokio modelio lėktuvai pakilo į orą 1958 m. ir buvo gaminami iki 1981 m. Turkija turi visą tokių senų „F-4” naikintuvų flotilę, atmetus numuštąjį – 278 tokio modelio reaktyvinius naikintuvus.

Turkija, kuri yra NATO narė, palaiko JAV politiką, kuri reikalauja Sirijos prezidento Bashar Assad‘o atsistatydinimo dėl šalyje kilusio karo.

Turkija pasienyje su Sirija yra įrengusi Sirijos pabėgėlių stovyklas, kuriose laikinai apsistojo apie 32,000 žmonių, palikusių Siriją. Turkijoje yra įrengtos 24 NATO karinės bazės.

Tai jau antras atvejis, kai Turkija įsibrauna į Sirijos oro erdvę. Sirijos ministrų sušauktas slaptas Gynybos tarybos posėdis rodo, kad nežiūrint ministro pirmininko juokų, Turkija rimtai sureagavo į Sirijos pajėgų numuštą Turkijos lėktuvą.

Priešingai nei skelbia globalistų valdoma žiniasklaida, Sirijos vyriausybė už numuštą Turkijos naikintuvą neatsiprašė.

Šeštadienį Turkijos prezidentas Gul‘as pasakė, kad Turkijos vyriausybė negali ignoruoti fakto, kad Sirija numušė Turkijos lėktuvą. Turkija savo karinėse bazėse apmoko Sirijos teroristus, pasivadinusius save „sukilėliais“, kariauti, bei tiekia jiems finansinę ir logistinę pagalbą, ir nuo pat Sirijos karinio konflikto pradžios atvirai kišasi į Sirijos reikalus. Turkija taip pat pritaria NATO invazijai į Siriją.

Turkijos karinio lėktuvo įsibrovimas į oro erdvę tuo pačiu buvo Sirijos karinio pasirengimo ginti oro erdvę prieš galimą JAV-NATO ir tuo pačiu Turkijos invaziją į Siriją patikrinimas.

Kadangi JT Saugumo Taryboje dėl Rusijos veto teisės nebuvo paskelbta „neskraidymo zona“ virš Sirijos, kuri reikštų tiesioginę NATO invaziją į Siriją, šiuo atveju NATO narė Turkija bando išprovokuoti karą prieš Siriją.

Turkijos karinis lėktuvas, įsibrovęs į Sirijos oro erdvę, skrido labai žemai, kad radarai nesugebėtų jo aptikti. Tuo pačiu Sirija, numušdama lėktuvą, leido suprasti, kad į bet kokią karinę intervenciją Sirija atsakys savo karinėmis pajėgomis gindama savo šalies suverenitetą. Nežiūrint neseniai į Jordaniją dezertyravusio Sirijos karo lakūno, Sirijos armija toliau lieka vieninga.

Sirijos karinių oro pajėgų numuštas Turkijos naikintuvas parodė Sirijos aukšto veiksmingumo oro gynybinę sistemą, kuri numušant Turkijos naikintuvą F-4 panaudojo Rusijos priešlėktuvinę raketą S-300.

Tuo pačiu Sirija iškėlė problemą NATO vadovybei, kadangi NATO puolimo strategija visada buvo pagrįsta karinių oro pajėgų viršenybe. Libijos atvejis įrodė, kad neturint efektyvios oro gynybinės sistemos šalis yra bejėgė pasipriešinti. Tas pats buvo prieš tai Serbijoje, po to Irake, kurios niekaip nesugebėjo pasipriešinti karinėms NATO oro pajėgoms. NATO sausumos karai, kaip įrodė karai Afganistane ir Irake, nėra tokie efektyvūs.

Papildyta 06.25

Nors Turkijos naikintuvai F-4 yra seno modelio, tačiau Izraelis pastoviai modernizuoja Turkijos F-4 naikintuvus, pagal 1996 m. sudarytą karinio bendradarbiavimo sutartį. Vien 2008 m. Izraelio kompanijos gavo 700 mln. JAV dolerių vertės kontraktą modernizuoti apie 100 Turkijos F-4 and F-5 reaktyvinių naikintuvų, bei pardavė Turkijai raketų ir elektroninės įrangos.

Sekmadienį Turkijos ministras pirmininkas Sirijos numuštą reaktyvinį naikintuvą pavadino “agresijos aktu”. Britanijos užsienio reikalų ministras William Hague incidentą pavadino “baisiu”. O JAV Valstijų sekretorė Hillary Clinton sekmadienį paskelbė pareiškimą, kuriame incidentą pavadino “įžūliu ir nepriimtinu aktu”.

Remiantis NATO 4 str. Turkija sušaukė NATO šalių karo vadų susirinkimą “konsultacijoms”, kuriame svarstoma, kaip galima būtų smogti Sirijai už numuštą Turkijos lėktuvą, kuris buvo įsibrovęs į Sirijos oro erdvę. Neabejotina, kad NATO aljansas jau anksčiau buvo parengęs Sirijos užpuolimo planą, kurį, tik laiko klausimas kada, pradės įgyvendinti.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!