- Reklama -

Šeštadienį, birželio 1 d., 13 val. Budapešte, Vengrijoje įvyko neregėto masto renginys – Taikos eisena, kurios pagrindinė mintis – reikalauti taikaus tebesitęsiančio konflikto Ukrainoje sprendimo. Renginį organizuoja politiniai ir visuomeniniai aktyvistai, vadovaujami ne pelno siekiančio fondo COF-COKA.

Dalyviai rinkosi prie Szecheni tilto, nuo kurio pradėjo žygiuoti Margaritos salos link. Pati eisena truko keletą valandų.

Taikos eisena Vengrija parodė savo piliečių stiprybę ir vienybę, pabrėžė Vengrijos siekį išlaikyti taiką ir nepriklausomybę. Tikima, kad tai bus galingas signalas visam pasauliui ir Briuseliui, kad Vengrija tvirtai laikosi savo suvereniteto ir ekonominių interesų gynimo, nepaisant augančio Vakarų spaudimo.

Taikos eisenoje dalyvavo apie pusę milijono žmonių.

Šeštadienio eisena buvo dešimtoji ir jubiliejinė.

Karas griauna gyvenimus, trukdo vystymuisi ir atima galimybę Europai gyventi taikiai ir klestėti. Renginio metu buvo ištransliuota žinia, jog Vengrija išreiškia savo ekonominį ir politinį apsisprendimą karą Ukrainoje spręsti taikiomis priemonėmis.

Vengrijos žiniasklaidoje pabrėžiama, kad taikos žinia dar niekada nebuvo tokia svarbi ir aktuali ne tik šalies nacionalinei, bet ir visai Europos ateičiai. Tuo pačiu renginio metu buvo siekiama parodyti tvirtą poziciją prieš karą palaikančius politikus ir jų atstovus.

Taikos marše dalyvavo Vengrijos premjeras V. Orbanas

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo sąjungininkas, Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas dalyvavo renginyje, kurio metu sakė kalbą. Jo dalyvavimas šioje demonstracijoje rodo, kad Vengrijos vyriausybė laiko taiką strateginiu prioritetu.

Vengrai savo premjero kalbą pasitiko audringomis ovacijomis ir plojimais.

Esminiai sprendimai dėl taikos ar tolimesnės karo eskalacijos spręsis Europos parlamente

Slovakijos premjeras R. Fico, kaip ir V. Orbanas – aktyvūs tradicines vertybes remiantys politikai, pasisakantys už būtinybę stabdyti karą Ukrainoje ir siekti taikos diplomatinėmis priemonėmis.

Birželio 9 d. Vengrijoje vyks vietos valdžios ir Europos parlamento rinkimai. Šeštadienio Taikos eitynės – savotiška demonstracija, kur pilietinė, už taiką pasisakanti dauguma gali parodyti, kad nenori pražūtingo globalistinio, liberalaus elito prieš taiką nukreiptos politikos.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ir jo partija „Fidesz“ šiuo metu nepriklauso jokiai Europos Parlamento frakcijai. 2021 m. kovą „Fidesz“ pasitraukė iš centro dešiniosios Europos liaudies partijos (EPP), kad išvengtų narystės sustabdymo arba pašalinimo dėl klausimų, susijusių su teisinės valstybės principais ir demokratinėmis vertybėmis. Nuo to laiko 12 „Fidesz“ Europos Parlamento (EP) narių liko neprisijungę.

V. Orbanas siekia prisijungti prie naujos frakcijos, svarstomi du pagrindiniai variantai: Europos konservatorių ir reformistų (ECR) bei Identiteto ir demokratijos (ID) frakcija. Manoma, kad ECR yra labiau tikėtinas variantas, atsižvelgiant į glaudesnį politinį bendrumą su tokiomis partijomis, kaip Giorgijos Meloni atstovaujama partija ir Lenkijos partija „Teisė ir teisingumas“.

Taikos eisenoje Budapešte taip pat dalyvavo ir paramą Vengrijos taikos pozicijai išreiškė Seimo narys, Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partijos pirmininkas, Taikos koalicijos lyderis dr. Mindaugas Puidokas bei žymus aktorius Žilvinas Tratas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!