- Reklama -

Cigaretė (sxc.hu)

Pasaulinė Sveikatos organizacija (PSO) savo naujausiame pranešime apie kovą su tabako vartojimu pranešė, jog šio įpročio mažinimo priemonės kasmet apsaugo kelis milijonus žmonių nuo mirties. 2013 m. tyrimas atskleidė, kad šimtai milijonų žmonių vengia pradėti rūkyti būtent dėl anti-tabako kampanijų. Tokio pobūdžio priemonės visame pasaulyje pasiekia – 3 milijardus gyventojų.

Taigi kiek mažiau nei pusė pasaulio gyventojų susiduria su bent viena anti-tabako kampanijų priemone. Primenama, jog PSO nustatė šešias tabako vartojimo mažinimo priemones, kurios laikomos populiariausiomis ir pačiomis efektyviausiomis. Joms priskiriamos tabako vartojimo prevencijos priemonės ir vartojimo tyrimai, žmonių saugojimas nuo rūkalų, pagalba metantiems rūkyti, įspėjimas apie tabako žalą, tabako reklamos draudimas, mokesčių skirtų tabako gaminiams didinimas. Tuo pačiu efektyviausia priemone laikomas visų formų reklamos uždraudimas. Tyrimas atskleidė, jog dėl šios priemonės rūkančiųjų skaičius sumažėjo 400 milijonų. Viso nuo mirties per trejus metus galėjo būti išgelbėta 7,4 milijonai buvusių rūkorių.

PSO Neužkrečiamų ligų prevencijos skyriaus direktorius Douglasas Betcheris paskelbė, jog skaičiai atskleidžia, kad tabako industrijos įtaigos taktika nebepasiteisina kaip iki šiol. Tabako įmonėms vis sunkiau atsilaikyti prieš panašias kampanijas ir nerūkymo politiką. „Ačiū Dievui, durys šiai industrijai užsidaro“, – teigė jis.

PSO duomenimis, 24 pasaulio valstybės, kuriose gyvena 694 milijonai gyventojų, yra visiškai uždraudusios bet kokią tabako gaminių reklamą, propagavimą ar rėmimą. O dar 100 valstybių siekia visiškai uždrausti bet kokią reklamą. Apgailestauti galima dėl likusių 64 valstybių, kurios nėra įvedusios tokių draudimų ir kol kas to nesiekia. Viso 61 pasaulio valstybės remia bent vieną iš kovos su rūkymu priemonę. PSO pranešime teigiama, jog valstybėms nekainuoja imtis rūkymo prevencijos priemonių, tam tereikia politinės valios.

Organizacija taip pat skaičiuoja, jog kasmet dėl rūkymo padarinių miršta 6 milijonai pasaulio gyventojai. Tai daugiau nei nuo tuberkuliozės, ŽIV ir maliarijos kartu sudėjus. Tabako gaminių vartojimas sukelia vėžį, širdies ligas, diabetą, kvėpavimo takų ligas. Jeigu tendencijos išliks tokios pat 2030 m. kasmet dėl rūkymo padarinių mirs jau 8 milijonai gyventojų. Visgi rūkymo indėlis šių ligų atžvilgiu yra sunkiai nustatomas, todėl užkietėję rūkoriai tebėra linkę manyti, kad tokia statistika laužta iš piršto arba gerokai perdėta.

D. Betcheris tiki, jog būtina uždrausti rūkymą visose viešose vietose, darbovietėse ir pašalinti iš jų specialias patalpas rūkymui. Rūkantiems būtina nuolatos siūlyti valstybines rūkymo metimo programas, motyvuota teikiant būtiną informacija. Taip pat akcentuojamas cigarečių pakelio įvaizdis. Anot D. Betcherio, bent 50 proc. pakelio turėtų užimti informacija apie rūkymo grėsmes.

Viso PSO tyrime dalyvavo Panama, Kinija, Tailandas, Madagaskaras, Urugvajus, Gana, Turkija, kurios laikomos ypač sėkmingais kovos prieš tabako vartojimą pavyzdžiais. Pavyzdžiui, Australija yra pirmoji valstybė, kuri visiškai suvienodino tabako gaminių pakuotes siekdama sumažinti šių produktų patrauklumą. Prieš pusmečio įvestų apribojimų rezultatus nustatyti sunku, tačiau pasirodo ekspertų pranešimų, jog vartotojų požiūris į rūkalus keičiasi. O kai kurie rūkaliai nebejaučia malonumo pirkti neišvaizdžias cigaretes.

Parengta pagal užsienio spaudą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!