- Reklama -

Ūkio ministras Gustas. KK nuotr.

Ketvirtadienį posėdyje Viešojo valdybos tobulinimo komisija pritarė Ūkio ministerijos siūlymams atsisakyti perteklinių ir supaprastinti dalies licencijų išdavimą ir siūlo šį klausimą svarstyti Vyriausybei.

Ūkio ministerija įvertinusi 12 ministerijų ir Lietuvos banko pateiktą informaciją apie 423 licencijų rūšis, siūlo 53 licencijų rūšis pakeisti verslą mažiau ribojančia priemone – pranešimu (deklaracija), kad verslui nereikėtų laukti daugiau kaip 30 dienų norint pardėti veiklą. Pritarus Ūkio ministerijos siūlymams verslininkas galės pradėti vykdyti veiklą jau kitą dieną nuo pranešimo apie planuojamą pradėti nerizikingą veiklą pateikimo institucijai dienos.

Taip pat Ūkio ministerija siūlo atsisakyti 13 licencijų rūšių, kaip perteklinių ar nepagrįstų, bei pateikė pastabas dėl dar 160 licencijų rūšių, siūlydama supaprastinti, palengvinti jų išdavimo tvarkas verslui.

„Šiuo siūlymu siekiame supaprastinti sąlygas verslui pradėti veiklą, kuriai išankstiniai patikrinimai nėra reikalingi. Verslininkas veiklą galės pradėti jau kitą dieną nuo pranešimo (deklaracijos), kad atitinka visus jo veiklą reguliuojančiuose teisės aktuose nustatytus reikalavimus, pateikimo institucijai dienos. Iki šiol verslininkai negalėdavo iškarto pradėti veiklos ir laukdavo 30 arba daugiau dienų, kol jiems bus išduota licencija“, – sako ūkio ministras Evaldas Gustas.

Pasak ūkio ministro E. Gusto, licencijų, kurias siūloma keisti deklaracijomis, vidutiniškai per metus išduodama 7 400, o siūlomų naikinti licencijų – apie 7 300. Įgyvendinus Ūkio ministerijos pasiūlymus naudą pajus ne tik verslą pradedantieji, bet ir valstybė – per metus siūlomų keisti ir naikinti licencijų išdavimo kaštai valstybei siekia daugiau nei 10 mln. litų.

Pakeitus licencijas deklaracijomis, bus išvengiama laukimo kaštų. Pavyzdžiui, Ūkio ministerijos skaičiavimais, jei ūkio subjektams, siekiantiems verstis odontologinės priežiūros įstaigos veikla, veterinarijos praktika, teikti apgyvendinimo paslaugas, nereikės laukti licencijos 30 dienų, per metus jie galės papildomai gauti 15,86 mln. litų pajamų.

Ūkio ministerijos siūlomi pakeitimai leis įgyvendinti licencijų peržiūra siekiamą tikslą – pereiti prie sumanaus licencijų išdavimo, taikyti tik būtinus ir proporcingus reikalavimus verslininkams, taip sumažinant administracinę naštą verslui.

Ūkio ministerijos pateikti pasiūlymai buvo pristatyti Viešojo valdymo tobulinimo komisijos posėdyje bei artimiausiu metu bus svarstomi Vyriausybėje. Vyriausybei pritarus, institucijos pagal kompetenciją turės parengti atitinkamus teisės aktų pakeitimų projektus iki š. m. gegužės 31 d.

Vidutiniškai per metus Lietuvoje išduodama daugiau kaip 180 tūkst. licencijų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!