- Reklama -

Neužmirštuolė. sxc.hu nuotr.

Lietuvoje nuvilnijo pilietinė iniciatyva „Neužmiršk“ – telkianti, pozityvi akcija, projektas visai Lietuvai, sulaukęs didžiulio palaikymo visuomenės tarpe. Į jį per penkias dienas įsitraukė apie 60 jaunimo organizacijų, mokyklų, bibliotekų, asociacijų, sąjungų, naujienų portalų, įmonių, net ūkių! Džiugu, kad neužmirštuolės žiedais puošėsi tautiečiai ir Didžiojoje Britanijoje, Europos Parlamente, Indijoje, Lenkijoje, Rusijoje (Maskvoje), Švedijoje, Ukrainoje bei JAV (Kristijono Donelaičio Lituanistinė mokykla Vašingtone, Niujorko lietuvių bendruomenė, Lietuvių mokykla Lemonte, Ilinojuje, JAV Lietuvių bendruomenė, Čikagos lituanistinė mokykla), Lietuvos žydų bendruomenė.

Per šešias dienas „Neužmirštuolės“ paskyrą socialiniame tinkle Facebook pamėgo beveik 19 tūkstančių vartotojų, kurie aktyviai siuntė nuotraukas, dalinosi savo nuomone, rašė straipsnius, pasikeitė savo profilio nuotraukas ir padėjo idėją paskleisti labai plačiai.

Pagaminome ir išplatinome apie 30 tūkstančių neužmirštuolės žiedų! Akcijai sukurtame elektroniniame puslapyje neužmiršk.lt buvo sudaryta galimybė atsisiųsti ir Neužmirštuolės žiedą išsikirpti pačiam. Pagal turimus duomenis, tokių atsisiuntimų užfiksuota apie 30 tūkstančių.

Neužmirštuolės žiedą, kaip taikų pagarbos ir padėkos ženklą visiems Lietuvos Laisvės gynėjams, padėjusiems galvas už mūsų nepriklausomybę, į atlapą noriai segėsi labai daug tautiečių.

Tačiau apmaudu, kad dažnai Lietuvoje atsiradus tam, kas vienija, jungia ir sulaukia visuotinio pripažinimo, iš karto neišvengiamai pradedama pulti, piktintis ir menkinti.

Keista, kad akcijos „Neužmiršk“ simbolis labiausiai suerzino būtent „Respublikos“ leidinių grupę, kuri nuolat kritikuoja Lietuvos integraciją į Europos Sąjungą bei NATO, ir užsakytu puolimu bando prilyginti akcijos simbolį Neužmirštuolę vermachto ženklui. Manau, kad toks palyginimas yra ir Holokausto aukų įžeidimas, nes po II pasaulinio karo, kaip rašo Wikipedia, pasaulinė masonų organizacija šį Neužmirštuolės ženklą naudojo kaip pagarbos ženklą vokiečių nacių nužudytiems šimtams tūkstančių masonų. Matant tokį priešiškų Lietuvai jėgų susierzinimą, taikus pagarbos žuvusiems už laisvę simbolis tokiame kontekste tampa savotišku pasipriešinimu juodai rusiškai propagandai.

Kad ir kaip ten bebūtų, užsakantiems puolimą, nėra kaip kritikuoti to, kad tauta nori širdy nešioti prisiminimą apie Tautos didvyrius, kurių savalaikė auka leidžia šiandienos lietuviui rinktis, kuo jis nori būti, kokių mokslų siekti, ką dirbti, kokius filmus žiūrėti, kokios muzikos klausytis, kur atostogauti ir t.t. Esame puolami už tai, kad kalbame apie padėką tiems, kurie mums iškovojo Nepriklausomybę…

Neužmirštuolė, tai maža, kukli gėlė, kurios vardas, pasak legendos, atsirado Dievui dalinant vardus augalams. Kai visi augalai turėjo savo pavadinimus, pasigirdo nepavadintos gėlės balsas „Forget-me-not, oh God!” (Dieve, nepamiršk manęs!), o Dievas atsakė – tu taip ir vadinsies. Visiems tiems, kas išsigando šios gėlės, dar norėtųsi pasakyti, kad tai vieno mylimiausio mūsų tautos dainiaus Maironio gėlė, apie kurią poetas yra parašęs nuostabų eilėraštį „Neužmirštuolė gėlė“ (pirmoji publikacija – 1895 m. „Pavasario balsai“).

Keista, kad kultūros darbuotojų akcijos, kurios metu taip pat simboliu buvo pasirinkta neužmirštuolė, niekas nepuolė ir nesiejo su naciais ar masonais. Kultūrininkų akcija buvo graži ir teisinga, o simbolis labai tinkamas, bet ar tai reiškia, kad šios gėlės niekas niekada nebegalės naudoti? Tuo labiau, kad ir kitur pasaulyje, pavyzdžiui, Kanadoje naudojama neužmirštuolė kaip simbolis karo aukoms atminti, 1949 m. Aliaska Neužmirštuolę paskelbė savo oficialia gėle.

Džiaugiuosi, kad akcija „Neužmiršk“ ir Neužmirštuolės žiedai Sausio 13-ąją dieną buvo taip plačiai pasklidę, ir kad noras parodyti vienybę ir bendrystę užgožė blogas emocijas ir dirbtinai bandomas sukurti menkinančias istorijas.

Ačiū prie akcijos prisidėjusiems visuomenės veikėjams, politikams, blogeriams ir žurnalistams, ačiū visiems ir kiekvienam, kad prisidėjote ir skleidėte Neužmirštuolės žiedus, sakydami „aš prisimenu, kodėl esame laisvi”.

Ši akcija su lietuviška Neužmirštuole bus tęsiama ir taps tradicine, vienijančia, o ne skaldančia Lietuvą.

Aistė Gedvilienė, akcijos „Neužmiršk“ koordinatorė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!