Kieno kiaušiniai stipriausi?

0
1036
- Reklama -

Jolanta Blažytė

Taigi kieno kiaušiniai Europoje velykinę savaitę buvo stipriausi? Sakyčiau – vienareikšmiškai Prancūzijos Prezidento E. Macrono.

Po savo vizito Kinijoje Prancūzijos Prezidentas žurnalistams akcentavo kelis esminius dalykus:

– Europa turi nepasiduoti spaudimui ir netapti JAV vasalu (follower‘iu);

– Europa turi stiprinti savo nepriklausomybę tiek nuo JAV tiek nuo Kinijos visose įmanomose srityse;

– Europa neturėtų dalyvauti svetimuose žaidimuose ir nesikišti į JAV provokuojamą karą su Kinija.

Prancūzijos leidiniui Les Echos E. Macronas teigė, kad būtina stiprinti ES strateginę autonomiją ir sukurti nepriklausomą politiką dėl tarptautinių problemų. Jo žodžiais tariant, jei tuo neužsiimti dabar, Europa taps arba JAV arba Kinijos vasalu besikuriančiame dvipoliariniame pasaulyje, kai tuo tarpu dabar Europa dar turi galimybę tapti viena iš pasaulinės įtakos ašių.

„Mes, europiečiai, privalome prabusti. Į mūsų prioritetus neįeina prisitaikymas prie svetimų šalių darbotvarkės įvairiausiuose pasaulio regionuose. Jeigu Europa dabar nesukurs savo strateginės autonomijos, ji atsidurs spąstuose ir bus įtraukta į tas krizes, kurias sukurs kitos šalys ir kurių atžvilgiu Europa yra „ne prie ko“.

<….> Mes, europiečiai, nenorime priklausyti nuo kitų šalių jokiose esminėse srityse. Ir tą dieną, kai mes neturėsime pasirinkimo dėl energetikos, dėl gynybos būdų, dėl socialinių tinklų ar dėl dirbtinio intelekto, mes tiesiog iškrisime iš istorijos“ – leidiniui Les Echos teigė E. Macronas.

Tuo tarpu, duodamas interviu leidiniui Politico, Prancūzijos Prezidentas sakė:

„Europiečiai turi atsakyti sau į vieną klausimą: ar Taivano krizės spartinimas įeina į mūsų interesų sferą? Ne.“

Leidinys The Hill įžvelgia, kad E. Macrono vizitas Kinijoje tik parodė didėjančias įtampas tarp JAV ir Europos, bet tuo pačiu pažymi, kad ne visi Europos lyderiai palaiko E. Macrono požiūrį dėl Kinijos (past. nesikišti ir palaikyti ekonominius santykius). Pavyzdžiui, E. Macroną į Kiniją lydėjusi EK pirmininkė Ursula von der Leyen yra daug karingiau nusiteikusi Pekino atžvilgiu. Jos požiūrį, leidinio The Hill nuomone, palaiko ir centrinė bei rytų Europa.

Beje, tuo pačiu ir pikantiškos detalės: ar dėl to, kad EK pirmininkė U. Von der Leyen į Kiniją atvyko nekviesta, ar dėl jos karingo požiūrio į Kiniją, Kinijos Prezidentas „išmetė“ ją iš ekskursijos po savo tėvo „fazendą“ ir nedavė diplomatinio koridoriaus Pekino oro uoste. Moteris, prieš įlipdama į lėktuvą ir praeidinėdama visas patikras, turėjo stumdytis eilėse su visais eiliniais keleiviais. Dėl tokio elgesio EK pirmininkė neslėpė savo pasipiktinimo.

Ir dar: JAV senatorius Marco Rubio jau spėjo išreikšti pasipiktinimą tokiu E. Macrono „išsišokimu“ ir noru atsiriboti nuo Taivano klausimų. „Ar jis yra pats svarbiausias Europoje, kad gali kalbėti už visus?“, – klausė senatorius.

Taigi dar noriu pridurti nuo savęs: tikrai E. Macronas nėra pats svarbiausias. Yra svarbesnių. Pavyzdžiui, Lietuvos URM, kuri visada bus už dalyvavimą bet kokiame kipše, jei tik Amerika lieps. Arba, pavyzdžiui, Seimo narys M. Maldeikis, kuris jau laimėjo karą su Kinija tam karui net neprasidėjus.

Žodžiu margučių ridenimo varžybos, kurioje dalyvauja pasaulio galingiausieji, dar tik prasideda. Ir tik laikas parodys, kieno „kiaušiniai“ yra stipriausi.

Tiesa, yra rizika, kad E. Macrono kiaušinius gali sudaužyti ne JAV senatorius ir ne koks nors M. Maldeikis, bet Prancūzijos piliečiai, šiuo metu aktyviai protestuojantys prieš pensijų reformą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!