Lietuvos šeimų sąjūdis: turi būti rastas sprendimas išspręsti Vilčinskų šeimos problemas konstituciniu ir demokratiniu būdu

0
766
Algimantas Rusteika KK nuotr.
- Reklama -

Pareiškimas dėl šeimų, tėvų ir vaikų teisių pažeidimo

Šių metų birželio mėnesį iš Kaune gyvenančios Vilčinskų šeimos pagal VTAT pateiktą ieškinį už tai, kad vaikų neleido į mokyklą, teismo sprendimu buvo paimti 3 mažamečiai vaikai. Lietuvos šeimų sąjūdžio pasiūlytos nemokamos teisinės pagalbos ginčui su institucijomis spręsti tėvai atsisakė ir liepos mėnesį savo vaikus iš globos įstaigos pasiėmė. Buvo paskelbta paieška, tėvai sulaikyti ir vaikai vėl paimti. Šis rezonansinis įvykis kuo toliau, tuo labiau kelia vis didesnę įtampą ir susipriešinimą visuomenėje ir valstybėje.

Lietuvos šeimų sąjūdis pareiškia:

1. Lietuvos Respublikos Konstitucija garantuoja visiems piliečiams teisę turėti įsitikinimus bei pažiūras ir laisvai jas reikšti. Tėvai ir globėjai nevaržomai rūpinasi vaikų auklėjimu pagal savo įsitikinimus. Žmogaus teisės yra prigimtinės, jų negalima varžyti įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu. Valstybė globoja šeimas, auginančias ir auklėjančias vaikus namuose bei teikia joms paramą. Visos šios konstitucinės teisės paimant vaikus iš Vilčinskų šeimos buvo vienareikšmiškai ir grubiai pažeistos.

2. Teisės atimti vaikus iš tėvų už tai, kad jų neleidžia į mokyklą, įstatymai nenumato. Už šią konkrečią veiką Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 80 straipsnis pirmą kartą užtraukia tik įspėjimą arba piniginę baudą. Už pakartotinius tokius prasižengimus nustatyta tik didesnė bauda ir įpareigojimas dalyvauti mokymo kursuose.

3. Bet kokios žmogaus ir piliečio konkrečios teisės gali būti apribotos tik įstatymo nustatyta tvarka ir teismo sprendimu jį pripažinus neveiksniu. Nei vienas iš šių tėvų neveiksniu nėra pripažintas ir jie turi visas pilietines ir tėvų teises.

4. Iš paimtų vaikų vienas yra ikimokyklinio amžiaus ir dar net neprivalo eiti į mokyklą, kiti vaikai pagal amžių yra pradinių klasių mokinukai. Jie paimti iš tėvų birželį, kada mokyklose yra vasaros atostogos ir jokios pamokos nevyksta. Tai aiškiai rodo, kad trukdymas vaikams lankyti mokyklą buvo tik jų atėmimo iš tėvų pretekstas.

5. Pradinių klasių vaikų mokymas šeimoje yra leidžiamas įstatymu ir nėra sudėtingas. VTAT akivaizdžiai nesiėmė visų įmanomų priemonių ir nepanaudojo visų galimybių ginčytinai situacijai spręsti, skubotai ir nepateisinamai ėmėsi prievartinių veiksmų, kas laikytina instituciniu kerštu nepaklususiai tarnybos reikalavimams ir gynusiai savo autonomiją šeimai.

6. Vaikai gali būti paimami iš šeimos vienu ir vieninteliu atveju – kada kyla tikras, realus pavojus jų sveikatai ir gyvybei. Jokio tokio pavojaus šiuo atveju nenustatyta ir nebuvo.

7. Pagal Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą, priimtą Norvegijos Karalystės Barnevernet pavyzdžiu, vaikų atiminėjimas iš šeimų už smulkius „prasižengimus“ įstatymui jau tapo įprasta praktika, iš tėvų paimta daugiau kaip tūkstantis vaikų. Vaikų teisių apsaugos tarnybos instituciškai yra suinteresuotos paimti kuo daugiau vaikų savo egzistavimo būtinybei įrodyti.

8. Tokie policinės valstybės metodai, naudojami tėvams bauginti ir visuomenei kontroliuoti, nesuderinami su Konstitucija ir demokratinės valstybės samprata. Vaiko teisių pagrindų įstatymas turi būti iš esmės pakeistas, VTAT padaliniai, taikantys institucinę prievartą prieš šeimas, turi būti panaikinti ir šioms tarnyboms paliktos tik pagalbos šeimoms funkcijos, o teisė iš gyvybei ir sveikatai pavojingos aplinkos paimti vaikus perduota policijai.

8. Politinių jėgų viešųjų ryšių ir biudžetiniais viešinimo pinigais remiamoje žiniasklaidoje pradėta dar viena visuomenės skaldymo ir supriešinimo kampanija, kuria siekiama užmaskuoti nesibaigiančias valdančiosios daugumos politines „klaidas“, korupcinius ryšius ir valdžios partijoje vykstantį pedofilijos skandalą. Tėvų ir šeimų teises ginančios organizacijos, politiniai oponentai juodinami, šmeižiami tariamais ryšiais su Rusija ir taip kuriama melaginga propagandinė valdančiųjų kampanija būsimiems rinkimams.

10. Kreipiamės į visuomenę, tikėdamiesi supratimo, kad atiminėti vaikus, kurių gyvybei ir sveikatai šeimoje joks pavojus negresia, iš tėvų, kurie yra ne tokie ir galvoja bei gyvena kitaip negu mes, yra ne tik konstitucinių teisių pažeidimas. Tai pavojingas precedentas, kuris leistų atimti vaikus iš tėvų, nesutinkančių su mokyklose jau pradedamu diegti genderizmo ideologija paremtu lytiniu švietimu ar nepritariančių vaikų norui pasikeisti lytį, kas jau yra taikoma kai kuriose šalyse ir tai gali būti padaryta praktiškai su kiekvieno iš mūsų šeima.

11. Kreipiamės į Prezidentą ir Vyriausybę, Seimo narius, teisėjus ir teisininkus, tikėdamiesi pagalbos šiai šeimai ir supratimo, kad specialiai eskaluojamas visuomenės supriešinimas ir įtampa pavojingu valstybei metu yra neleistini ir nusikalstami. Turi būti rastas ir nedelsiant įgyvendintas sprendimas išspręsti šios šeimos problemas konstituciniu ir demokratiniu būdu.

Lietuvos šeimų sąjūdis

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!