- Reklama -

Dailis Barakauskas. KK nuotr.

Seimo statutas įpareigoja Seimo narius užsiimti ne tik įstatymų leidyba, parlamentine kontrole, dalyvauti komitetų, komisijų, frakcijų ar plenariniuose posėdžiuose ir juose balsuoti, bet ir „nuolat susitikinėti su rinkėjais ir juos informuoti apie savo veiklą“ (Seimo statuto 12 str.) .

Taigi tą pačią dieną Seimo nariui gali tekti bendrauti ir su ministru, ir su senjoru, atėjusiu pasiguosti dėl sumažintos pensijos. Taip pat dalyvauti tiesioginėje televizijos politinių diskusijų laidoje ar susitikti su neprisistačiusiu žurnalistu, atliekančiu, jo manymu, ypač slaptą bei intriguojantį tyrimą. Bendrauti su kurios nors asociacijos atstovu, bandančiu įrodyti, kaip viena ar kita įstatymo pataisa paveiks konkrečią ūkio šaką, arba su moksleivių grupe, atvykusia į Seimo rūmus iš tolimo Lietuvos rajono. O kur dar įvairios užsienio delegacijos, susitikimai su ambasadoriais, partinė veikla…

Nuolatinis bendravimas, diskusijos, susitikimai, laiškai, atsakymai – kasdieninis Seimo nario darbas. Seimo statutas įpareigoja Seimo narį reaguoti į rinkėjo atsiųstą prašymą per 20 darbo dienų. Dažniausiai prieš rašydami oficialų kreipimąsi žmonės prašo susitikti asmeniškai ir padėti spręsti įvairiausio pobūdžio problemas – kas susigrąžinti protėvių žemę, kas neįstengia nusipirkti taip reikalingų vaistų ar susimokėti už šildymą… Bėdos, kaip ir jų sprendimo būdai, įvairūs – žmonės kreipiasi, kai nebežino, kas galėtų padėti, ir jiems visai nesvarbu, kad Seimo nariai nedalina ir nematuoja žemės, nereguliuoja šilumos ir maisto produktų kainų. Vieniems užtenka patarti kreiptis į atitinkamos srities ministrą, kitiems padėti išsiaiškinti apie kompensacijų skyrimo tvarką. Tikėdamasis išspręsti daugeliui Lietuvos gyventojų aktualią problemą, Seimo narys gali ir inicijuoti įstatymo pakeitimą.

Būdamas Seimo nariu bendrauju su visais, kurie į mane kreipiasi – nesvarbu kokios lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų esate.

Gaunu laiškų ir iš Lukiškėse ar Pravieniškėse kalinčių kalinių, kurie kelia įvairias problemas, susijusias su jų gyvenimo sąlygomis įkalinimo įstaigose. Jie, kaip ir kiekvienas kitas Lietuvos pilietis, turi teisę būti išklausyti ir gauti atsakymą. Prieš keletą metų Motinos dienos proga kartu su Tvarkos ir teisingumo partijos kolegomis rengėme akciją, kurios metu vaikų namų auklėtinius vežėme į susitikimą su jų mamomis, kalinčiomis Panevėžio moterų kalėjime. Taip vaikams ir mamoms dovanojome laimės valandėlę.

Moderniosios technologijos, išpopuliarėję socialiniai tinklai dar labiau išplėtojo bendravimo galimybes. „Facebook“ pagalba bendrauju su lietuvaičiais ir užsienio piliečiais, gyvenančiais tolimiausiuose pasaulio kampeliuose – JAV, Australijoje, Kanadoje, Japonijoje, Argentinoje, Tailande. Žmonės kelia įvairiausias problemas: pilietybės klausimai, genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) poveikis vaikų sveikatai, maisto produktų ženklinimas ir t. t. Rašo įvairiausių profesijų ir socialinių sluoksnių žmonės – gydytojai, teisininkai, mokslininkai, menininkai, studentai, senjorai, verslininkai, mokytojai, žurnalistai.

Manau, kad tiesioginis politikų bendravimas su rinkėjais socialiniuose tinklalapiuose padeda mažinti valdžios ir visuomenės atotrūkį, padeda išlaikyti nuolatinį ryšį su Lietuva, piliečiams leidžia kelti ir viešinti aktualius klausimus ir išsakyti savo nuomonę. Įsiklausymas, dėmesys, bendravimas, keitimasis informacija yra tai, ko trūksta susvetimėjusiai su Tauta šiandieninei valdžiai.

Statute įtvirtinta Seimo nario bendravimo su rinkėjais nuostata įdomi ne tik žiniasklaidai. Įvairių universitetų magistrantai apie tai atlieka įvairius tyrimus ir rašo disertacijas. Štai pavasarį gavau niekuo neišskirtinį jaunos mamos, auginančios du darželinukus, laišką, kuriame ji kėlė klausimą dėl maisto kokybės valstybiniuose darželiuose. Į jos klausimus atsakiau. Po mėnesio vėl sulaukiu laiško, kuriame ji prisipažįsta esanti politikos mokslų studentė, prieš tai prisistačiusi svetima pavarde, ir visai neturinti vaikų, tačiau atliekanti jai svarbų socialinį tyrimą. Laiško gale būsima politologė kviečia į pokalbį „kokybės analizei apie politikus virtualioje erdvėje atlikti“…

Gerbiamieji, kiekvieno iš Jūsų atliekamas darbas yra tikrai svarbus. Kiekvienam iš Jūsų, jei tik kreipiatės, Seimo narys privalo skirti dalį savo laiko. Susitikti, išklausyti, padėti spręsti. Tai aš dariau iki šiol. Tai darysiu ir ateityje.

Jei socialiniame tinklalapyje „Facebook“ prisijungsite prie mano draugų, kaip ir visiems, įvairiomis progomis palinkėsiu sėkmės, pasidalinsiu mūsų šeimos sode augančių gėlių žiedais. Nes esu įsitikinęs, kad nuolatinis bendravimas, įsiklausymas į kito nuomonę, žinojimas, kuo gyvena, džiaugiasi ir kas neramina Lietuvos žmones, yra pats tikriausias Seimo nario darbo kelrodis.

Bendraukime.

Seimo narys Dailis Barakauskas

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!