- Reklama -

A.Paleckis. KK nuotr.

Vilniuje ES bandė pritraukti prie savęs Ukrainą. Nepavyko. Šįkart. Kijevas nusprendė likti neutraliu, tarp ES ir Rusijos. Priežastis, matyt, yra visų pirma ekonominė. Didelė Ukrainos dalis glaudžiais ekonominiais ir kultūriniais saitais susijusi su Rusija. Integracija į ES būtų reiškusi rusiškų rinkų praradimą. ES šiuo metu gali pasiūlyti tik paskolas, kurias reikės grąžinti. ES rinkos yra perpildytos. Tad artimiausiu metu toliau stebėsime Kijevo balansavimą tarp Briuselio-Vašingtono ir Maskvos.

Moldova – kitas reikalas. Ten dabar valdo partijos, kurios panašios į mūsų konservatorius, tik dar radikalesnės ir pro-rumuniškos. Daugelis valdžios politikų turi ne tik Moldovos, bet ir Rumunijos pasus bei atvirai agituoja už susiliejimą su Rumunija. ES kai kam tampa patogiu instrumentu suartinti šias šalis. Nors, pagal apklausas, moldavų dauguma to nenori ir laikosi savo moldaviško identiteto. Bet valdžia yra kitos nuomonės. Kitus rinkimus ji, matyt, praloš opoziciniams komunistams, jeigu, žinoma, rinkimai vyks pagal visus standartus, o tai nėra garantuota. Tad kol kas Moldova parafavo asociacijos su ES sutartį, bet kita vyriausybė gali ją atšaukti.

Gruzija yra post-sakašvilinėje būsenoje. Tuo pasinaudota. Saakašvilio jau nėra, bet inercija ir jo kadrai bei jo tarptautiniai įsipareigojimai dar daug kur galioja. Čia kaip Landsbergio komandai pasitraukus iš valdžios 1992 metais – komanda nauja, bet politika iš esmės sena. Tokia realybė.

Armėnija iš Rytų partnerystės pasitraukė dar prieš kelis mėnesius. Rusija garantuoja jai saugumą, o jis jai labai svarbus, nes santykiai su Azerbaidžanu ir Turkija – įtempti. Todėl ir pasitraukė. Azerbaidžanas niekur neskuba, nes turi daug naftos, todėl sulaukia mažai kritikos dėl žmogaus teisių ir visiems yra įdomus.

Kokia Rytų Partnerystės ateitis? Gana neaiški. Artimiasius metus ko gero išsilaikys esama padėtis. Toliau viskas priklausys nuo tarptautinės padėties. Visos minėtos šalys yra tarp Vakarų (ES ir JAV) bei Rytų (Rusijos). Abu šie galios centrai stengsis pritraukti šias šalis į savo pusę.

Algirdas Paleckis

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!