- Reklama -

Vytautas Abraitis

Nedaug kas miglotai žinome, kad su Prezidento rinkimais vyks ir referendumas dėl dvigubos pilietybės. Klausimas lape suformuluotas visiškai biezdariškai, kas jau įprasta šiai VRK, bet 5 kartus perskaičius – daugumas įkirsim esmę.

Aš balsuosiu PRIEŠ dvigubą pilietybę. Tai yra – brauksiu „NE“. Ir štai kodėl. Tai yra gudručių įrankis, iš kiekvienos šalies išsirankioti sau naudą, savo mokesčius nukreipiant ten, kur nori, – ir jau tikrai ne Lietuvai.

Patriotiškam žmogui – jokios problemos nesudaro gyventi ir dirbti užsienyje, būnant Lietuvos piliečiu. Šiuo metu Lietuvos pilietybės dažniausiai atsisakoma dėl palankesnių finansinių sąlygų. Kitaip tariant – Lietuvos pasą parduoda. Ir tik nedidelė dalis – dėl šeimyninių priežasčių.

Jau dabar praktiškai suorganizuoti referendumą „iš apačios“ – praktiškai neįmanoma. O laimėti 51% nuo PILIEČIŲ, kai dar 1,5 mln. bus išsibarstę po pasaulį – jau jokių šansų.

Formuluotė „tapus Lietuvai draugiškų šalių piliečiu“ – WTF? Kas nustatė draugiškumą? Pavilionis? Šimonytė? Jei valdant Baidenui JAV – lyg draugiška, tai Trampui – jau, jų nuomone, – bus nedraugiška?

Rinkimai. Su visa pagarba išeivijai – 2020 m. išrinkote mums Armonaitę. Tai parodo jūsų nesiorientavimą realybėje. Dar didinti Armonaites renkančiųjų gretas? Kad mūsų likimą spręstų žmonės, kuriems realiai – toji Lietuva reikalinga tik dantims susiimplantuoti?

Puikiai prisimenu laikus, kai savo senus, ligotus giminaičius palikę mūsų išlaikymui, daugybė tautiečių parvykdavo išimtinai medicinos paslaugoms. Viena mergina parodė išeivių čatą – citata: „Tai važiuok į priėmimo skyrių, susiraukus pasakyk, kad skauda pilvo apačią, padarys visus tyrimus ir nereiks mokėti už jokią konsultaciją“.

Ir pats ne kartą buvau pasimovęs ant tokių „ligonių“ vaidybos. Žinoma, tokių emigrantų, tikiuosi, mažuma, bet tikrai – nemažai.

Yra nemažai žmonių, turinčių trigubą ar net keturgubą pilietybę. Bet tai – jau šiuolaikiškasis porno.

Gal tai tyčinis veiksmas – didinti ne realiam gyvenime matančių Lietuvos skaudulius piliečių, o išskydusių po pasaulį, kurių nuomonę ypač lengva formuoti delfi, ar LRT mažaraščiams „faktčekeriams“, ar „žurnalistinių tyrimų“ organizatoriams?

Juokingai skamba argumentas – kad taip padaugės lietuvių. Lietuviškai nekalbančių mulatų sąskaita.

Ir dar – balsuotume TAIP, tai yra – UŽ – nežinia ką. Ir tik jau po to Seimas nuspręs kaip keisti konstituciją.

Branginu lietuvišką pasą. Myliu Lietuvą – savo vienintelę Tėvynę. Todėl balsuosiu PRIEŠ.

VRK, dar yra laiko – nebūtų padoriau formuluoti klausimą: JŪS UŽ DVIGUBĄ PILIETYBĘ? TAIP/NE? Kažką muilinat?

P.S. Niekada nesmerkiau nė vieno išeivio. Žmogui NIEKAS neuždraus siekti geresnio gyvenimo. Pamenu, kai 1989-1995 – sunkiausiais netaus, jūsų perlaidos sudarė 4% Lietuvos BVP. Nepainiokim temų.

- Reklama -

1 KOMENTARAS

  1. Beveik kiekvienas dalykas išsakytas šiame straipsnyje yra tiesiog faktiškai neteisingas. Aš visiems siūlau surasti informaciją apie referendumą patiems ir apsispręsti dėl teisingo balso patiems.

    Ar išlaikant lietuvišką pilietybę nesudaro jokių problemų dirbti ir gyventi užsienyje? Ne. Nepiliečiai neturi teisių dirbti kai kuriuose darbuose, kartais negali gauti paskolos, kartais negali turėti turto. Nepiliečių teisės užsienyje priklauso nuo šalies ir ypač už Europos ribų nepiliečiai gali turėti mažiau teisių.

    Kas nusprendžia draugiškumą su Lietuva? Atsakymas yra labai paprastas: tarptautinės sutartys, kuriose Lietuva turi įsipareigojimus. Pavyzdžiai yra ES, NATO ir EBPO. Jei būtų sėkmingas referendumas, lietuvis galėtų išlaikyti pilietybę tik tais atvejais kai antra pilietybė būtų iš šalies kuri yra šiose tarptautinėse sutartyse. Jei kada nors Lietuvoje nuspręs valdžia, kad šios organizacijos nebera draugiškos, tai Lietuva turės daug rimtesnių problemų nei dviguba pilietybė.

    Jau dabar yra tekstas pilietybės teisės kuris galios jei referendumas bus sėkmingas. Tai galima rasti internete. Šis tekstas viską išdėsto per 22 puslapius. Referendumas yra suformuluotas taip, kad ne tik ištrintų antrą pastraipą 12 straipsnyje, bet dar įdėtų žodžius “konstitucinis įstatymas” vietoje “įstatymas” kai kalbama apie tai kas reguliuoja pilietybės teisę. Tai reiškia, kad būtų sunkiau pakeisti tai nei pagal paprastą įstatymą. Dėl to ir nebus tokios situacijos, kad kas nors galės nuspręsti lengvai, kad Lietuva yra draugiška pavyzdžiui su Rusija.

    Ar tikrai lietuviai kurie paprastai gyvena užsienyje važiuoja į Lietuvą naudotis medicinos paslaugomis? Aš manau, kad tai yra tiesiog propaganda be tiesos. Dantų procedūros Lietuvoje turi panašias kainas kaip užsienyje ir dėl medicininių paslaugų būna labai ilgos eilės kur reikia laukti. Net jei tai ir būtų tiesa, kad keli lietuviai kurie gyvena užsienyje važiuoja į Lietuvą dėl tokių dalykų, greičiausiai nereikia pilietybės, kad gautų daugelį paslaugų, ypač pas odontologus.

    O dėl balsavimo pagal pasaulinius lietuvius, aš manau, čia yra neteisinga sakyti, kad jie nesupranta politikos tik dėl to, kad vienuose rinkimuose jie išrinko žmogų kuris tau nepatinka. Tik trečdalis pasaulio lietuvių balsavo už tą žmogų. Net jeigu būtų galima pripažinti, jog tas žmogus nieko gero nepadarė, toks mažas skaičius balsuojančių nieko nepasako. Nieko lietuviai nebando manipuliuoti kai jie gyvena užsienyje ir nėra ten lengvesnis gyvenimas. Aš manau, kad šis požiūris į žmones kurie galėtų gauti dvigubą pilietybę kaip tik tie kurie gyvena užsienyje yra neteisingas, nes ir Lietuvoje yra daug gyvenančių piliečių kurie norėtų gauti antrą pilietybę. Jei žmogus kuris yra lietuvis galėtų gauti antrą pilietybę, jis nebūtų joks išdavikas Lietuvai, ir jis galėtų atlikti visus įsipareigojimus Lietuvos piliečio.

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!