- Reklama -

Krepšinis Azijoje. sxc.hu nuotr.

Šio amžiaus pradžioje Jungtinių Amerikos Valstijų sekretorė Medeleine Albright vyko į Šiaurės Korėją pabandyti užmegzti šiltesniu tarpvalstybinius santykius. Vizitas pavadintas visiška nesėkme, tačiau jį pažymi viena įdomi detalė. Sekretorė tuometiniam Šiaurės Korėjos vadovui Kimui Jongui II turėjo ypatingą dovaną – krepšinio kamuolį su autentišku Michaelo Jordano parašu. Ši istorinė detalė primena, kokia atsidavusi krepšiniui yra šios uždaros valstybės diktatorių dinastija.

„Pirmiausiai jis atrodė nustebęs. Tačiau galima sakyti, jog jis buvo pamalonintas. Nemanau, jog galėjo to tikėtis. Šis mūsų gestas buvo labai asmeniškas ir jausmingas“, – taip diktatoriaus reakciją apibūdino Medeleine Albrigt. Sekretorė taip pat pridūrė, jog Kimas Jongas II tuomet suprato, kad JAV vadovybė turėjo padaryti kažką, jog gautų šį parašą. Tačiau šio kamuolio su M. Jordano parašu įteikimas nebuvo ta pradžia, nuo kurios Šiaurės Korėjo prasidėjo krepšinio manija.  Buvo žinoma, jog diktatorius krepšiniu domėjosi ir anksčiau.

Kartą Kimas Jongas II prasitarė, jog šalies jaunimas ir darbuotojai turėtų žaisti daugiau krepšinio. Taip pat yra žinoma, jog diktatorius turėjo video biblioteką, kurioje buvo visos rungtynės, kuriose žaidė Michaelis Jordanas. Tokius įspūdžius papasakojo į šią šalį triskart keliavęs Pistons agentas, kuris šioje šalyje rengė įspūdingos masto krepšinio mokymo programą. Kimas Jongą II jis pavadinimo tiesiog priklausomu nuo krepšinio.

Praėjus metams po M. Albright vizito Šiaurės Korėjos vadovas į savo šalį kvietėsi patį M. Jordaną. Jis būtų buvęs pirmoji tokio ryškumo JAV žvaigždė apsilankiusi Šiaurės Korėjoje. Vizitas niekada neįvyko, tačiau šią savaitę panašiu pasiūlymu pasinaudojo kita tuometinė Bulls žvaigždė Dennisas Rodmanas. Dabar garbė sutikti ekscentrišką krepšininką teko Kimo Jongo II įpėdiniui Kimui Jongui Eun.

Naujasis Šiaurės Korėjos vadovas paveldėjo priklausomybę šiai sporto šakai. Liberalesniu ir „minkštesniu“ laikomo vadovo, kuris mokėsi Europoje, pomėgis krepšiniui nuskambėjo jau anksčiau. Tačiau ne daug kas galėjo  tokio pomėgio iš jo tėvo. Pastarasis Šiaurės Korėjoje praleido visą savo gyvenimą, todėl jo žinios apie NBA lygą apstulbino ne vieną diplomatą. Prisimenama, jog ankstyvajame 9-jame dešimtmetyje diplomatinis pokalbis su Kimu Jongu II nutrūko tada, kai pastarasis sužinojo, jog jau prasidėjo Bulls rungtynės. Kimas Jongas II pasidalino savo mintimis apie kai kuriuos žaidėjus ir netgi buvusius sezonus.

Tuomet JAV turėjo slaptą planą plačiau pasinaudoti Kimo Jongo II manija krepšiniui ir nusiųsti į šią šalį porą garsesnių žaidėjų ir trenerių, surengti parodomąjį turnyrą. Tai vadinosi „krepšinio diplomatija“. Panaši galimybė jau buvo išnaudota Kinijoje, į kurią buvo siunčiami geriausi JAV stalo teniso žaidėjai.

Kimas Jongas II vedinas aistros krepšiniui į NBA išleido netgi vieną pakankamai talentingą aukštaūgį žaidėją  Ri Muying Huną. Pastarasis pas krepšinio skautus vyko su jam privaloma vadovo paskirta apsauga. Dėl tam tikrų biurokratinių niuansų JAV neįsileido šio žaidėjo ir tik vėliau suprato, jog tai buvo uždarosios Šiaurės Korėjos bandymas pagerinti tarpusavio santykius. Tačiau buvo per vėlu, Pchenjanas atsisakė minties išleisti šį žaidėją.

Dabar krepšinio aikštelės įrengtos visuose dabartinio vadovo namuose, kurių šalyje yra daugybė. Šeimai artimas virėjas pasakojo, jog dabartinis diktatorius krepšinį žaisdavo dažnai ir po to kruopščiai analizuodavo savo klaidas. Kimo Jongo II sūnus, besimokančius Šveicarijoje, dauguma prisimena kaip ypač kuklius, tačiau tik ne tuomet, kai jie būdavo aikštelėje. Tenai dabartinis diktatorius avėdamas Jordano Air batelius tiesiog neapkęsdavo pralaimėjimų. Yra žinoma, jog viename save kambarių diktatorius turėjo įsirengęs tikrą krepšinio memorialą – kambarį apkabinėtą krepšinio legendų plakatais. Juose buvo tas pats M. Jordanas, T. Kukočas ir kiti.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!