- Reklama -

Katalonijos regiono prezidentas Pere’as Aragonèsas pareiškė, kad teisiškai įpareigojantis referendumas dėl šio šiaurės rytų Ispanijos regiono nepriklausomybės kada nors tikrai įvyks.

Trečiadienį per agentūros „Europa Press“ surengtą renginį Ispanijos sostinėje P. Aragonésas sakė siekiantis surengti įpareigojantį balsavimą, suderintą su centrine vyriausybe, ir yra įsitikinęs, kad tai vieną dieną taps realybe. Jis sakė esąs pasirengęs kalbėtis su Madridu „apie viską“. „Bet jei konfliktas dėl suvereniteto negali būti išspręstas demokratinėje valstybėje, tai kur jis gali būti išspręstas? – retoriškai klausė Katalonijos regiono vadovas.

Centro kairiųjų premjero Pedro Sánchezo vyriausybė pažadėjo separatistams amnestiją, įskaitant tuos, kurie dalyvavo nesėkmingai mėginant atskirti Kataloniją nuo Ispanijos 2017 m., šios pastangos prieštaravo įstatymams. Amnestijos įstatymo projektas vis dar svarstomas parlamente, tačiau P. Sánchezas ir toliau atmeta galimybę surengti referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės.

„Dauguma katalonų nori nuspręsti dėl savo ateities, tačiau Ispanijos institucijos neleidžia jiems ro padaryti“, – sakė P. Aragonésas.

Gegužės 12 d. Katalonijoje vyks pirmalaikiai parlamento rinkimai. Atskirti regioną nuo Ispanijos siekia ir regiono prezidento, ir kelios kitos autonominės bendruomenės partijos, tarp jų ir 2017 m. į Belgiją pabėgusio Carleso Puigdemonto partija „Junts“.

Praėjusią savaitę 61 metų C. Puigdemontas per savo advokatą paskelbė, kad pirmą kartą grįš į Ispaniją dalyvauti rinkimuose kaip „Junts“ kandidatas. Jo advokatas taip pat sakė, kad C. Puigdemontas sutinka būti areštuotas, jei amnestija iki to laiko nebus įsigaliojusi. Kol kas nežinoma, kada C. Puigdemontas gali grįžti į Ispaniją.

Viljama Sudikienė (DPA)
ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!