- Reklama -

Pasaulio žemėlapis (sxc.hu)

Jungtinių Amerikos Valstijų Aukščiausiasis Teismas nustatė, jog gėjų santuokos atitinka pagrindinius teisinius principus ir nėra jokios priežasties jas drausti. Teismo sprendimu nustatyta, jog heteroseksualias santuokas įtvirtinęs Santuokos gynimo įstatymas prieštarauja konstitucijai. Didžiausioje Vakarų valstybėje priimtas sprendimas dar vienas itin svarbus ženklas, reiškiantis, jog Vakarų pasaulis tampa vis labiau pasiruošęs suteikti gėjams visas civilines teises. Tuo pačiu išryškėjo atskirtis tarp liberalaus Vakarų ir viso likusio pasaulio. Gėjų santuokos sparčiai įteisinamos ir kitose Vakarų valstybėse.

Prezidentas B. Obama džiaugėsi, jog tai yra demokratijos laimėjimas, nors dar 2008 metais pareiškė manantis, kad santuoka yra dalykas skirtas vyrui ir moteriai. Šį žingsnį jis siūlo žengti ir kitoms pasaulio valstybėms. Pavyzdžiui, viešėdamas Senegale ir atsakinėdamas į žurnalistų klausimus teigė, jog Senegalas taip pat turėtų apsvarstyti homoseksualų padėtį savo šalyje. Nors Senegale draudžiamos ne tik santuokos, tačiau vyrų seksualiniai santykiai apskritai yra kriminalizuojami. „Senegalas yra tolerantiška valstybė, tačiau gėjų teisių suvienodinimui ji nėra pasirengusi“ – teigė šalies vadovas.

Sunku nepastebėti per pastaruosius metus Vakarų pasaulyje įvykusių socialinių pokyčių. Ženkliai keitėsi ir Vakarų visuomenės požiūris į homoseksualus. Vienas iš iškalbingų skaičių – šių metų vasarą jau 585 milijonų pasaulio gyventojų gyvena valstybėse, kuriose gėjų santuokos yra visiškai įteisintos. Šis skaičius padvigubėjo vos per vienerius metus. Tam įtakos turėjo tiek Jungtinių Amerikos Valstijų, tiek Brazilijos sprendimai. O dar prieš dvylika metų, tūkstantmečių sandūroje, gėjų santuoka apskritai neegzistavo jokioje pasaulio valstybėje.

Pastarasis pusmetis gėjų bendruomenei itin reikšmingas. Jų santuokas įteisino ne tik vakarietiškosios Jungtinės Amerikos Valstijos, Naujoji Zelandija ar Prancūzija, tačiau ir dvi Pietų Amerikos valstybės – Brazilija bei Urugvajus. Tuo pačiu Brazilija su 190 milijonų gyventojų tapo didžiausia valstybė, kurioje įteisintos tokio pobūdžio santuokos.

Apie gėjų teises kadaise kalbėjo tuometinis prezidentas Bilas Clintonas bei jo žmona Hillary Clinton. Draudimus gėjams jie laikė tiesiogine diskriminacija, nors atrodo pamiršo, jog būtent B. Clintonas 1996 m. pasirašė Santuokos gynimo įstatymą, kuris draudė tos pačios lyties atstovų santuokas. Tuo tarpu kadaise prieštaravęs gėjų santuokoms B. Obama dabar pareiškė, kad jo požiūris tiesiog „evoliucionuoja“.

Per šiuos metu kito ne tik pareigūnų nuomonė ir ryžtingumas ginti homoseksualų teises, tačiau ir visuomenės požiūris. 2005 m. 60 proc. JAV gyventojų buvo neigiamai nusiteikę tos pačios lyties atstovų santuokų atžvilgiu, tuo tarpu dabar net 55 proc. neturi nieko prieš. Taigi politikai greitai prisitaikė prie visuomenės liberalėjimo bangos.

Pastebėtas ir dar vienas sutapimas. Aukščiausio teismo sprendimo išvakarėse teismas nusprendė dar vieną dalyką – valstybei nebereikalingi įstatymai skirti afroamerikiečių gynimui. Buvo konstatuota, jog visuomenė progresavo pakankamai, jog šiai gyventojų grupei nebereikėtų specialios įstatymiškos apsaugos. Atsisakius specialaus šios mažumos saugojimo, jau kitą dieną teismas nusprendė nuo diskriminacijos saugoti kitą mažumą – homoseksualus.

Europai aktualiausias Prancūzijos sprendimas įteisinti homoseksualų santuokas. Galima matyti, kokį nepasitenkinimą jis lėmė palyginti liberalioje Vakarų valstybėje. Visgi politologai čia įžvelgia dvigubas priežastis. Žinoma, jog mitingus organizuoja religingi katalikai ir jų bendruomenės, tačiau politiniu požiūriu piliečius erzina vien tai, jog šalyje, kurią ilgai valdė dešinieji, tokį drąsų sprendimą drįso priimti naujai išsirinktas socialistas.

Visgi būtent krikščionims sunkiausia susitaikyti su gėjų santuokų įteisinimo banga. Baptistų bažnyčios atstovas Mike Huckabee priimdamas JAV Aukščiausiojo teismo sprendimą dramatiškai pasakė: „Jėzus verkia“. Tuo tarpu kai kurie katalikų radikalai kaip Rushas Limbough jau susitaiko su tuo, kad kova prieš homoseksualus yra pralaimėta ir anksčiau ar vėliau jiems bus suteikiamos visos civilinės teisės visame pasaulyje.

Parengta pagal užsienio spaudą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!