- Reklama -

Alus (sxc.hu)

Nuo šių metų Birželio 24 d. turėtų įsigalioti alkoholio prekybos ir reklamos apribojimai, kuriuos ketina įvesti dar kartą į valdžią išrinkta Teisingumo ir Vystymosi partija. Nuspręsta, jog šalyje nuo 22 val. nebebus pardavinėjamas alkoholis (netgi baruose), visi barai esantys netoli mokyklų ir mečečių negalės pardavinėti jokių alkoholinių gėrimų, o alkoholio gamintojai nebegalės leisti jokios reklamos ir būti renginių mecenatais. Tokie apribojimai gali pažaboti naktinį turistinės Turkijos gyvenimą bei pakenkti visam turizmo sektoriui.

Islamiška valstybė taps griežčiausia Europoje alkoholio draudimo atžvilgiu. Kaip žinia alkoholinių gėrimų vartojimas yra draudžiamas islamo. Tačiau Turkijos premjeras T. Erdoganas teigė, jog draudimai neturi nieko bendro su islamu, taip tiesiog sprendžiama alkoholio pasekmių visuomenei problema. Nors OECD duomenimis Turkija ir dabar yra pati blaiviausia valstybė Europoje, statistinis turkas per metus suvartoja su 1,5 litrų gryno alkoholio. Žinoma, šį skaičių mažina būtent nuosaikieji turkai, kurie apskritai nevartoja alkoholio. Maždaug 83 proc. gyventojų nepaliečia alkoholinių gėrimų. T. Erdoganas kalba griežtai – „jei norite gerti, galite tai daryti namuose“.

Labiausiai dėl to tikriausiai jaudinasi ne gerti mėgstantys turkai, tačiau turizmo sektoriaus verslininkai, tikintys, jog draudimai išvaikys turistus. Net jei teigiama, jog viskas dėl visuomenės gerovės, tačiau manytina, jog tai sąmoningas žingsnis Šariato link. Ilgus metus Vakarų link žengusi ir tikėjimą nuo valstybės valdymo atskyrusi Turkija, dabar atrodo žengia į Rytus. Pastebima, jog ta pati Teisingumo ir Vystymosi partija tampa vis konservatyvesnė.

Sunku įsivaizduoti kaip šis draudimas paveiks Turkijos turizmo sektorių. Naktinis Stambulo ir kurortinių miestų gyvenimas neįsivaizduojamas be svaigalų vartojimo. Vietinis Stambulo verslininkas Rafi Syropyanas 40 metų turintis šeimos barą mano, jog teks uždaryti verslą, kadangi dauguma alkoholio pardavimų vyksta būtent po 22 val.

Gėrimai nebus tiekiami net bendrovės „Turkish airlines“ skrydžiuose. Netgi alkoholio vartojimo vaizdai filmuose bus rodomi su cenzūra, t.y. retušuojant juos į miglotą vaizdą. Iki šiol tokia praktika buvo naudojama retušuojant rūkymo televizijoje vaizdus. Šalininkai sako, jog nereikėtų kiekvieno apribojimo metu įžvelgti religinių tikslų, turkai ir taip pernelyg baiminasi pasirodyti religiniai fundamentalistai.

Konservatyvizmo apraiškų galima pastebėti ir kitose srityse. Pastebima, jog Turkijos moterų rūbai taip pat ilgėja. Baigėsi dienos, kuomet moterys į biurus ateidavo vilkėdamos trumpus sijonėlius, o šie buvo galimybė pakilti pareigose. Liberalūs turkai baiminamasi, jog valdžia pradės reguliuoti ir aprangos ilgį.

Toks konservatyvizmas gali būti pasiruošimu kitų metų prezidento rinkimams. Manoma, jog religingumas gali būti koziriu premjerui T. Erdoganui norint tapti prezidentu. T. Erdogano politika smarkiai kritikuotina turkų, kurie nori, jog valstybė išliktų sekuliari. Opozicijos lyderis Serefas Acehan teigia: „Jei Turkija tikrai yra sekuliari valstybė, tuomet valdžia neturi teisės man sakyti, kur ir kada gerti. Kol aš nekeliu kitiems pavojaus, gėrimas yra mano apsisprendimo laisvė“. Kiti piktinasi, jog draudimas kvailas ir mėgstančius išgerti privers kaupti alkoholio atsargas.

Galbūt liberaliesiems turkams būtų ramiau, jei jie žinotų, jog panašūs apribojimai yra taikomi ir Europoje, toje pačioje Lietuvoje. Tačiau tas pats Serefas Acehan sako, jog Europoje tokie draudimai priimami demokratinėmis aplinkybėmis, diskutuojant su visuomene. Tuo tarpu Turkijoje viskas kitaip, čia problemų dėl alkoholio visuomenėje netgi nebuvo.

Parengta pagal užsienio spaudą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!