- Reklama -

V. Putinas nusiteikęs kovoti prieš korupciją (vdv-dom.ru nuotr.)

Vladimiras Putinas atrodo rimtai nusiteikęs prieš korumpuotus pareigūnus. Pirma buvo pašalintas gynybos ministras Anatolijus Serdyukovas, dabar dėl įtarimų korupcija atsistatydinti turėjo žemės ūkio ministrė Elena Skrynnik. Itin keistas ir Rostelekom generalinio direktoriaus Aleksandro Provotorovo nušalimas, kuris buvo laikomas Putinui ypač artimu žmogumi. Valstybėje ir nacionalinėje televizijoje prasidėjo raganų medžioklė prieš tariamus valstybės išdavikus. Naujojoje kadencijoje V. Putinas atrodo rimtai nusiteikęs „patobulinti“ savo prezidentinį valdymą. Tačiau vis dar nėra aišku, ar tai naujas klanų karas, ar tiesiog įvaizdžio kūrimo kampanija.

Rusijos nacionalinėje televizijoje vykdomas nuomonės formavimas apie korumpuotus politikus ir prieš juos kovojantį V. Putiną paskutinį kartą pasireiškė slaptomis nuotraukomis, kuriose buvo matyti politikų kasdienybė – juodi ikrai ir deimantais inkrustuoti Kalašnikovai. „Valdžios pareigūnai tapo pernelyg išlepinti“, – nuskambėjo balsas už kadro.

Ta pati televizija parodė 70 minučių laidą skirtą chronologinei korupcijos apžvalgai. Laidos vedėjas Arkadijus Mamontovas joje kalbėjo „Tai jėga pilkuose švarkuose, kuri gali sabotuoti reformas ir boikotuoti įstatymus“. Tas pats A. Mamontovas sukūrė filmą apie tai, jog Rusijoje veikiantis žmogaus teisių aktyvistai veikiausiai  dirba su D. Britanijos šnipais, taip pat padarė jau tris laidas apie pagarsėjusias Pussy Riot nares, kuriose perša vienintelę nuomonę – narėms buvo sumokėta iš Jungtinių Amerikos Valstijų kišenės.

Didžiausias skirtumas, jog šįkart A. Mamontovas pradėjo „kabinti“ nebe opozicijos narius ar kokius nors erzinančius kovotojus už  demokratiją, o elito atstovus. Ūkio ministrę E. Skrynnik buvo apkaltinta nepotizmu. Ministre ji buvo 2009-2012 m. ministrų kabinete. Žiniasklaidai užkliuvo jos staigus praturtėjimas, vila Prancūzijoje ir kiti turtai. Atsakydama į klausimą apie vilą ji nuoširdžiai įtikinėjo, jog susitaupė jai verslo metu 1993-2000 metais. Tačiau tuo patikėti sunku, juolab buvusios ministrės dešinioji ranka Olegas Donskichas bijodamas arešto jau paliko šalį. Įtarimai pateikti ir E. Skrynnik broliui.

Tačiau koks visos šios kompanijos tikslas? Ko gero, tiesiog sudarytį įspūdį, jog 13 metų valdžioje esantis Putinas kovoja prieš korupciją. Rugsėjį atliktais duomenimis vos 41 proc. Rusijos piliečių pasitikėjo savo prezidentu. Politikos mokslų profesorius Aleksėjus Mukhinas prasitarė, jog V. Putinas nori „išvalyti“ elitą ir nupiešti „Naujojo Putino“  paveikslą. Kitas žingsnis, pasak jo, galėtų būti Rusijos kosminės agentūros vadovas arba taip pat gana prastos reputacijos sveikatos apsaugos ministrė Tatyana Golikova.

Šioje kovoje su korupcija iš naujo keliami ir prisimenami iki tol visiems puikiai žinomi faktai, ir apie tą pačią E. Skrynnik. Bandoma padaryti sensaciją iš senų skandalų, kuriuos anksčiau publikuodavo ne valstybiniais Maskvos laikraščiai. Vienintelis naujas dalykas – nacionalinės televizijos rodomas užsidegimas kovoti su korumpuotais valdžios pareigūnais.

Kai kurie politologai mano, jog tai ne įvaizdžio kūrimo kampanija, o karo zona tarp Kremliaus ir vyriausybės, kurioje galimai susikirto V. Putino ir D. Medvedevo keliai. Tokias kalbas paskatino būtent minėto A. Provotorovo nušalinimas. Manoma, jog į jo vietą Medvedevas norėjo pastatyti savo artimą draugą ir buvusį klasioką V. Semionovą. Tuo tarpu V. Putinas neva pašalino gynybos ministrą, kuris buvo artimas D. Medvedevui. Visgi tokia versija abejotina, vien todėl, jog D. Medvedevas šiuo metu atrodo pernelyg silpnas politinis veikėjas, jog galėtų pastumti iš valdžios postų artimus V. Putino draugus.

Gali būti, jog V. Putinas turi tiek susidorojimo, tiek minios nuraminimo tikslų. Tačiau visi ženklai rodo, jog valdančiajame Rusijos sluoksnyje neįprastas bruzdesys.  Labiausiai tikėtina, jog V. Putino įvaizdis pareikalavo nukirsti galvas ir saviems.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!