- Reklama -

Labai reali demografinio nuosmukio grėsmė iškilo virš Vengrijos, tačiau dėl nenumaldomų Vengrijos konservatorių vyriausybės pastangų dabar gyventojų nebemažėja.

Dešimtmečius bendras gimstamumo rodiklis – vidutinis kiekvienos moters gimusių vaikų skaičius – nuolat mažėjo. 2001-2005 metų laikotarpis buvo istorinė žemuma. Vidutiniškai vengrų moterys turėjo tik 1,29 vaiko, o tai gerokai mažesnis nei gyventojų pakeitimo rodiklis. Pasekmės buvo aiškios: Vengrijos demografinis nuosmukis kėlė grėsmę tautos stabilumui ir ateičiai. Vengrijos politikos formuotojai, siekdami išsaugoti savo tautą, ėmėsi šios problemos.

Pirma, jie atmetė tendenciją visoje Europoje pasikliauti nelegalia migracija, siekiant išspręsti gyventojų problemas. Toks požiūris, jų nuomone, tik sukurtų naujų problemų ir apčiuopiamai bei atkakliai slėgtų tautą ir žemyną.

Antra, įstatymų leidėjai sukūrė visos šalies strateginę šeimos politiką. Plane buvo numatytos konkrečios ir tikslinės finansinės ir socialinės paskatos, skirtos didinti gyventojų skaičių, stiprinti branduolinę šeimą ir sustiprinti nacionalinį saugumą.

Natūralu, kad liberalūs oponentai priešinosi Vengrijos šeimos politikai. Tačiau rezultatai kalba patys už save.

Nuo 2011 m.:

*ABORTŲ SKAIČIUS SUMAŽĖJO 50 %

*SANTUOKŲ SKAIČIUS PADIDĖJO 100 %

*BENDRAS GIMSTAMUMO LYGIS PADIDĖJO BEVEIK 30 %

Kokie yra Vengrijos šeimos politikos bruožai?

Šeima yra Vengrijos visuomenės šerdis. Kai klesti šeimos, klesti ir tauta. Taigi Vengrija sukūrė daugybę paskatų tautos šeimoms stiprinti.

Vengrų šeimos centras – vedęs vyras ir moteris. Vengrijoje santuoka grindžiama krikščioniška kultūra ir įtvirtinta Vengrijos pagrindiniame įstatyme Konstitucijoje). Tačiau Vengrijos visuomenė išlieka laisva ir palankiai vertina dialogą.

Vaikai yra Dievo dovana, todėl Vengrijos Vaiko apsaugos įstatymas įtvirtina tėvų teises ir apsaugo vaikus nuo radikalios lyčių ideologijos mokyklose.

Vaikų auginimas yra naudingas, bet brangus. Statistiškai vengrų poros dažnai nori kelių vaikų, jei jų finansinės perspektyvos atrodo šviesios. Vengrijos šeimos politika padeda poroms kurti šeimas ir stabilizuoti savo finansus subsidijuojamomis būsto paskoloms, nuolaidomis būsto šildymo išlaidoms ir kt.

Vengrų kultūra aukština motinystę, tačiau dažnai moterims Vengrijoje reikia dirbti. Siekiant padėti moterims maitinti kūdikius ir mažus vaikus, pagal Vengrijos šeimos politiką dirbančioms moterims skiriamos dosnios šešių mėnesių pašalpos, drastiškai kompensuojančios išlaidas.

Būsto nuosavybė padeda jaunoms šeimoms sėkmingai gyventi, todėl Vengrijos vyriausybė padeda šeimoms įgyvendinti svajonę turėti būstą, teikdama subsidijuojamas paskolas ir negrąžintinas dotacijas.

Rūpinimasis namais ir būsto turėjimas gali būti labai varginantis. Siekdama padėti, Vengrijos vyriausybė paramos šeimai priemonėms skiria 5 procentus BVP – beveik dvigubai daugiau nei kitų išsivysčiusių šalių vidurkis.

Kokios yra pagrindinės Vengrijos šeimos politikos detalės?

▷ Santuokos mokesčio kreditas: poros kasmet gauna 300 USD mokesčių kreditą.

Nauji tėvai gauna 106 USD gimimo pašalpą už kiekvieną vaiką, kuris yra Vengrijos pilietis. Obligacijos palūkanos 3% viršija infliaciją.

Tinkamos investicijos: tėvai gauna 10% investicijų, kol kiekvienam vaikui sukaks 18 metų.

Gimdymo skatinimo paskola: 25 000 USD paskola, kuri yra be palūkanų ir atidedama trejiems metams po pirmojo vaiko gimimo. Gimus antram vaikui, 30 procentų paskolos atleidžiama ir už trečią atleidžiama visa paskolos suma.

Namų pirkėjų pašalpa (CSOK): negrąžinama dotacija naujam ar naudotam nekilnojamajam turtui įsigyti, statyti ar išplėsti visiems tinkamiems tėvams (turintiems mažiausiai vieną vaiką).

► Paskola būstui įsigyti. Susituokusios poros, auginančios du vaikus, turi teisę gauti 25 000 USD paskolą, o turinčios tris ar daugiau vaikų – 37 500 USD. Toms pačioms poroms, gimus antrajam vaikui, yra įskaitoma 2 700 USD ir 10 800 USD – gimus trečiam, ir 2 700 USD už kiekvieną kitą vaiką vėliau.

► Kūdikių priežiūros pašalpa (CSED): naujos dirbančios mamos, kurios nedirba, kad galėtų prižiūrėti naujagimį, gauna 100 procentų ankstesnio bruto darbo užmokesčio dydžio pašalpą, po kurios mokamas tik gyventojų pajamų mokestis, be papildomų atskaitymų. Įvedamas specialus vaiko priežiūros išmokų paketas.

Šeimos mokesčių kreditas: daugiavaikės šeimos remiamos mažesne mokesčių našta. Jie moka mažiau mokesčių už tas pačias pajamas nei tie, kurie neturi vaikų arba turi mažiau vaikų. Vienam vaikui grynasis sumažinimas 25 USD, 50 USD už du vaikus ir 83 USD už tris vaikus, jei mokesčių bazė yra pakankamai didelė.

Motinystės pašalpa: motinos gauna vienkartinę 159 USD išmoką po kiekvieno vaiko gimimo.

Mokesčių lengvata motinoms: nuo 2020 m. sausio 1 d. visos motinos, auginančios ne mažiau kaip keturis vaikus arba per savo gyvenimą užauginusios keturis ir daugiau vaikų, gaus visą gyvenimą.

Motinystės pašalpa: motinos gauna vienkartinę 159 USD išmoką po kiekvieno vaiko gimimo.

Mokesčių lengvata motinoms: nuo 2020 m. sausio 1 d. visos motinos, auginančios ne mažiau kaip keturis vaikus arba per savo gyvenimą užauginusios keturis ir daugiau vaikų, visam gyvenimui atleidžiamos nuo gyventojų pajamų mokesčio mokėjimo. Be to, nuo 2023 metų gyventojų pajamų mokesčio nereikės mokėti ir mamoms iki 30 metų.

Šeimos ir mokesčių išmokų raida 2010–2022 m

► Moterys 40: programa suteikia moterims galimybę rinktis, ar tęsti darbą po 40 vaikų auginimo metų ar vaikų priežiūros, ar išeiti į pensiją ir padėti auginti anūkus. Įdarbinimo sąlyga sumažinama iki 30 metų, jei vaikas turi sunkų neįgalumą. Motinos, auginančios penkis ir daugiau vaikų, 32 metų stažo sąlygą nuo penkto vaiko gali sumažinti vieneriais metais, iš viso daugiausia iki 7 metų.

Lopšelio plėtra: Plėtojame lopšelius ir dienos priežiūros įstaigas, kad tėvai galėtų atiduoti savo vaikus į saugias rankas ir palengvintų šeimos ir darbo derinimą. Vietų vaikams darželiuose skaičius išaugo daugiau nei dvigubai, palyginti su 2010 m.

▸ Žaliojo būsto pirkėjo paskola: 2021 m. spalio mėn. vengrų šeimos buvo paskatintos statyti energiją taupančius namus pagal šią naują programą.

Neatidėliotinos priemonės: ar dėl tokios krizės kaip Covid-19, ar tarptautinio konflikto, kaip Rusijos ir Ukrainos karas, ar energetikos krizės, kurią sukėlė ES įvestos netinkamos sankcijos, šeimoms kartais prireikia papildomos pagalbos. Vengrijos vyriausybė pandemijos metu įvedė skolų grąžinimo moratoriumą, kad sumažintų šeimų naštą. Ši nuostata taikoma visoms namų ūkių paskoloms – nuo būsto iki vartojimo paskolų, taip pat paskoloms verslui. Moratoriumo metu skolininkai neprivalo nieko grąžinti už turimas paskolas.

Energijos naudojimo išmoka: Nuo 2011 m. siūloma gamtinių dujų lengvata daugiavaikėms šeimoms neseniai buvo padidinta visoms šeimoms, siekiant kompensuoti dabartinę energijos krizę.

☆★☆☆☆

Koks yra tarptautinis Vengrijos šeimos politikos kontekstas? Europa sukūrė įvairias politikos sistemas, kurios labai skiriasi demografiniais rodikliais. Vidutiniškai moterys šiame žemyne turi 1,6 vaiko: mažiausias yra Ispanijoje – 1,26, o didžiausias – Prancūzijoje, kur gimstamumo rodiklis yra 1,84.

Ironiška, bet šiaurės Europos tautų, kuriose gimstamumas yra žemiausias, šeimos politika orientuota ne į gimstamumo didinimą, o į vaikų priežiūros subsidijavimą ir darbo bei asmeninio gyvenimo pusiausvyros gerinimą dabartinėms motinoms.

Dėl pirmiau nurodytos politikos Vengrija padarė didelę pažangą didindama bendrą gimstamumo rodiklį nuo 1,23 – 2011 m. iki 1,59 – 2021 m.

Sėkminga Vengrijos šeimos politika sulaukė pasekmių Europoje – Italijos ministro pirmininko pavaduotojas Matteo Salvini pavadino Vengrijos šeimos politiką pavyzdžiu ir pabrėžė Vengrijos priemones, skirtas remti šeimas, įskaitant motinas ir senelius, auginančias kelis vaikus.

Lenkija, kaip ir Vengrija, investavo nemažus išteklius į savo krikščionišką požiūrį į šeimos politiką, tuo pat metu visiškai atmesdama liberalios pagrindinės krypties siūlomą sprendimą mažinti gyventojų skaičių per imigraciją. Dėl to 2016 m. balandį buvo pradėta įgyvendinti programa Šeima 500+, pagal kurią vyriausybė siekė didinti gimstamumą ir pagerinti bendrą šeimų gerovę. 2019 metais programa buvo išplėsta, įtraukiant pirmagimius ir vaikus, o ankstesnė mažas pajamas gaunančių tėvų kvalifikacija buvo panaikinta.

Vengrija, pasitelkdama aukščiau minėtą Vengrijos vaiko apsaugos įstatymą, ir toliau gina krikščioniškąją šeimos sampratą nuo neomarksistinių bandymų sugriauti žmonių šeimą.

Parengta pagal Vengrijos Pagrindinių teisių centro atstovės Annos Lako pranešimą LŠS tarptautinėje konferencijoje

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!