- Reklama -

J.Assange parašė prašymą tiesiogiai Ekvadoro prezidentui Rafael Correa, kuriame jis teigė, kad yra persekiojamas ir kad gali ir nebesugrįžti į savo šalį, iš kurios jis galėtų būti perduotas ekstradicijos sąlygomis "užsienio valstybei, kuri gali paprašyti mirties bausmės už žvalgybos nusikaltimus ir raginimą maištauti".

WikiLeaks internetinio puslapio įkūrėjas Australijos pilietis Julian Assange antradienį birželio 19 d. pasiprašė politinio prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone ir šiuo metu yra Ekvadoro ambasados jurisdikcijoje.

Ekvadoro užsienio reikalų ministras Ricardo Patino pranešė, kad Assange prisistatė vienoje Pietų Amerikos šalių ambasadoje Londone ir pasiprašė politinio prieglobsčio.

Assange parašė prašymą tiesiogiai Ekvadoro prezidentui Rafael Correa, kuriame jis teigė, kad yra persekiojamas ir kad gali ir nebesugrįžti į savo šalį, iš kurios jis galėtų būti perduotas ekstradicijos sąlygomis “užsienio valstybei, kuri gali paprašyti mirties bausmės už žvalgybos nusikaltimus ir raginimą maištauti”.

“Evadoras gilinasi ir analizuoja jo prašymą,” – pranešė Ekvadoro užsienio reikalų ministras Ricardo Patino.

Ekvadoro šalies ambasada Londone taip pat patvirtino informaciją ir paviešino pareiškimą savo tinklapyje.

“Kol (Ekvadoro) valstybės departamentas svarstys p. Assange prašymą, p. Assange pasilieka ambasadoje Evadoro vyriausybės apsaugoje.

Sprendimas, apsvarstyti p. Assange prašymo suteikti apsaugos prieglobstį jokiu būdu negali būti interpretuojamas kaip Ekvadoro vyriausybės kišimasis į Jungtinės Karalystės ar Švedijos jungtinės karalystės teisinius procesus”, – rašoma Ekvadoro ambasados internetiniame puslapyje išplatintame pareiškime.

Ekvadoro ambasada iš karto pasiūlė Assange rezidenciją.

2010 m. lapkričio mėnesį Ekvadoro užsienio reikalų ministro pavaduotojas Kintto Lucas buvo pranešęs, kad jo šalis yra “pasirengusi suteikti jam [Assange] residenciją Ekvadore”.

Užsienio reikalų ministro pavaduotojas Lucas taip pat pranešė, kad Ekvadoras buvo “labai susirūpinęs” informacija, kurią paviešino WikiLeaks apie JAV diplomatų šnipinėjimą Ekvadorui draugiškose šalyse.

Julian Assange buvo WikiLeaks internetinio tinklapio, kuris nutekino slaptus JAV diplomatinių susirašinėjimų dokumentus, įkūrėjas ir išbuvo namų arešte Didžiojoje Britanijoje nuo 2010 metų, kai Švedija paskelbė tarptautinį arešto orderį pateikusi įtarimus Assange dėl seksualinių nusikaltimų.

Julian Assange Anglijos teismui yra sumokėjęs 240,000 svarų užstatą, kuriam pinigus suaukojo jo šalininkai. Jei Ekvadoro vyriausybė suteiks politinį prieglobstį Julianui Assange, tuomet teismui sumokėtas užstatas nebus sugrąžintas.

2012 gegužės mėn. 30 d. Anglijos Aukščiausiasis teismas atmetė Julijan Assange apeliaciją, kuria jis prašė panaikinti 2011 metų vasario mėnesį Anglijos teismo sprendimą perduoti Assange Švedijai. Julian Assange papildomai dar turėjo 14 d. terminą apskųsti šį teismo sprendimą antrą kartą.

Švedija apkaltino Juliana Assange vienos moters išprievartavimu ir kitos moters seksualiniu išnaudojimu, bei seksualiai nepriimtinu elgesiu tų pačių 2010 metų rugpjūčio mėnesį tuo metu, kai jis lankėsi Švedijoje su pakvietimu skaityti paskaitas Stokholme. Jis pareiškė, kad abi sutiktos moterys turėjo su juo santykių savo laisva valia ir laikosi nuomonės, kad ši byla turi politinių motyvų.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!