- Reklama -

Viktorija Beinoraitė. K.Apanavičiūtės nuotr.
Šachmatų federacijos direktorius Arvydas Baltrūnas ir tarptautinis didmeistris Eduardas Rozentalis. K.Apanavičiūtės nuotr.
Tarptautinė didmeistrė Deimantė Daulytė. K.Apanavičiūtės nuotr.
Tarptautinė meistrė Salomėja Zaksaitė. K.Apanavičiūtės nuotr.

Balandžio 24 dieną prasidėjęs Lietuvos moterų čempionatas pažėrė staigmenų – po keturių ratų po lygiai taškų – po 3,5 – yra surinkusios teisininkė, FIDE meistrė Vesta Kalvytė, tarptautinė didmeistrė, studentė Deimantė Daulytė ir teisininkė Kristina Apanavičiūtė.

Tarptautinė didmeistrė Deimantė Daulytė pirmajame rate nugalėjo šiaulietę Gražiną Šetikienę, antrajame rate įveikė klaipėdietę Viktoriją Beinoraitę, trečiąją partiją laimėjo prieš klaipėdietę Jovitą Žiogaitę, o ketvirtą ratą baigė taikiai – sužaidė lygiosiomis su šiuo metu lyderiaujančia Vesta Kalvyte.

Vesta Kalvytė, be minėtųjų lygiųjų su tarptautine dimeistre D.Daulyte, taškus surinko nugalėdama R.Zykienę, R. Jakaitytę ir G.Paulauskaitę.

Trečiojoje vietoje pagal papildomus rodiklius esanti, tačiau tiek pat taškų kaip ir V.Kalvytė bei D.Daulytė turinti K.Apanavičiūtė pirmajame varžybų rate įveikė didžiausią ELO reitingą varžybose turinčią tarptautinę meistrę, teisininkę Salomėją Zaksaitę.

Antrajame ture K.Apanavičiūtė sužaidė lygiosiomis su garsia ir patyrusia, kažkada jaunių rinktinėse atstovavusią Lietuvai ir Tarybų Sąjungai, Marina Mališauskiene.

Trečiajame rate šachmatinkė įveikė Dominyką Batkovskytę. Ketvirtajame varžybų rate K.Apanavičiūtė sutriuškino pajėgią šachmatininkę Jovitą Žiogaitę.

Po keturių ratų 3 taškus turi Marina Mališauskienė ir užima ketvirtą vietą, o Gintarė Paulauskaitė, Giedrė Vanagaitė, Viktorija Beinoraitė, Salomėja Zaksaitė, Rūta Jakaitytė su 2, 5 taško dalijasi 5-9 vietomis.

Penktajame varžybų rate šveicariškos sistemos burtai lėmė tokias varžybų poras: Kristina Apanavičiūtė baltosiomis figūromis žais su Vesta Kalvyte, Deimantė Daulytė (baltosiomis figūromis) – su Marina Mališauskiene. Trečiojoje lentoje Viktorija Beinoraitė (baltosiomis figūromis) susigrums su tarptautine meistre Salomėja Zaksaite.

Varžybos vykdomos šveicariškąja sistema, iš viso numatyti 8 ratai. Pagal varžybų nuostatus, pirmąsias keturias vietas užėmusios varžybų dalyvės įgyja teisę atstovauti Lietuvai Pasaulio šachmatų olimpiadoje, vyksiančioje Stambule, Turkijoje.

Organizatoriai pajėgiausias šachmatininkes aprūpino nakvyne

Reformavusis Lietuvos šachmatų federacijai ir prie federacijos vairo stojus aktyviam šachmatininkui ir moterų šachmatų rėmėjui Arvydui Baltrūnui, iš esmės pasikeitė situacija šachmatų pasaulyje. Naujasis federacijos direktorius nuo pat pradžių ėmė rūpintis išimtinai šachmatininkų reikalais.

Baigėsi laikai, kai čempionatai buvo vykdomi perpildytose salėse, siekiant sutaupyti kuo daugiau pinigų.

„Turi būti visų pirma normalios ir žmogiškos sąlygos“, – pabrėžia Lietuvos šachmatų federacijos direktorius, arbitras Arvydas Baltrūnas. „Todėl buvo nuspręsta organizuoti varžybas patogioje, jaukioje vietoje. Viešbutis „Crowne Plaz Vilnius“ įsikūręs Vilniaus centre, labai gražioje ir atpalaiduojančioje vietoje – šalia Vingio parko. Nusprendėme paskatinti ne vienerius metus šachmatų sportui paaukojusias dalyves, ir pačias pajėgiausias apgyvendinome viešbutyje. Dalyvės gali mėgautis sveikatingumo centro paslaugomis, yra aprūpinamos pusryčiais, taip pat veikia jaukus restoranas“, – džiaugiasi šachmatų federacijos vadovas.

„Skeptikai sakė, jog mes nesurinksime šitiek dalyvių – ką gi, skeptikai buvo neteisūs: pritraukėme ne tik šiuo metu aktyviai sportuojančias šachmatininkes, bet ir praeityje garsias sportininkes, kurios sudaro nemenką konkurenciją jaunosioms žaidėjoms“, – varžybų organizavimo paslaptimis dalinasi A.Baltrūnas.

„Kodėl buvusiose Tarybų Sąjungos šalyse šitaip aukštai vertinami moterų šachmatai, yra laikoma prestižu organizuoti varžybas, remti moterų šachmatus? Kas darosi Lietuvoje? Pradėjęs vadovauti federacijai, nusprendžiau pakeisti šitą ydingą požiūrį – jog moterų šachmatai esą neprilygsta vyrų šachmatams. Nusprendėme – jeigu vyrai gauna nakvynę patogiame viešbutyje, tai ir pajėgiausios moterų čempionato dalyvės yra aprūpinamos nakvyne. Ir šis požiūris pasiteisino – pajėgios šachmatininkės, kurių nebeslegia rūpesčiai dėl nakvynės, dėl paprastų buitinių dalykų – kur pavalgyti, kaip pailsėti po sunkios partijos – rodo pačius geriausius rezultatus“.

Turnyras sulaukė dėmesio: varžybas aplankė Lietuvos didmeistris Eduardas Rozentalis, kuris, nors didžiąją laiko dalį praleidžia ne Lietuvoje, surado laisvą minutę pagerbti Lietuvos šachmatininkes savo dėmesiu.

Lietuvos moterų čempionatas baigsis balandžio 29 dieną.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!