- Reklama -
„Darom 2008″ štabas buvo įkurtas Vilniaus miesto savivaldybėje, o akcijos globėju tapo Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas.. KK nuotr.
„Darom 2008″ štabas buvo įkurtas Vilniaus miesto savivaldybėje, o akcijos globėju tapo Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas. KK nuotr.

Pirmoji visuotinė talka „Darom 2008″ prieš devynerius metus vyko gegužės 3 d., tą pačią dieną Vilniaus Europos kultūros sostinės organizatoriai ir Andrius Mamontovas 32 Lietuvos miestų surengė Gatvės muzikos dieną, kurios metu gatvėse gyvą muziką grojo daugiau nei 2000 muzikantų. Šventės rengėjai kvietė visus muzikantus prisijungti prie „Darom 2008“ akcijos ir, sutvarkius savo miesto aplinką, švariame mieste pradėti muzikos šventę.

„Darom 2008″ štabas buvo įkurtas Vilniaus miesto savivaldybėje, o akcijos globėju tapo Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas.

“Kaip dabar prisimenu: ankstyvą 2008 -ųjų pavasarį atėjo pas mus į savivaldybę jaunimas, jų lyderis tuomet buvo Ignas Brazauskas, su idėja, pasiskolinta iš užsienio, surengti visuotinę šiukšlių rinkimo akciją Lietuvoje. Skyrėme jiems kabinetą ir įkūrėme  savivaldybėje akcijos „Darom“ štabą. Sunku buvo iš pradžių šią idėją ir šią akciją įgyvendinti, nes tai buvo nauja, neįprasta iniciatyva. Reikėjo aiškiai ir preciziškai sukoordinuoti kaip viskas vyks: kur bus renkamos šiukšlės, kur rinksis šiukšlių rinkėjų aktyvistų grupės, kokiose vietose, kur, į kokias vietas bus nešamos šiukšlės, kas ir kur jas išveš. Galų gale reikėjo aprūpinti aktyvistus ir šiukšlių maišais, ir pirštinėmis, ir kitomis priemonėmis. Parengėme miesto žemėlapį su tiksliomis vietomis, tiksliais taškais – kur bus renkamos šiukšlės. Stengėmės išpopuliarinti ir išviešinti šią akciją. Po to mane net svarstė etikos komisijoje, dėl to, kad neva aš reklamuojuosi su šia akcija. O vėliau, kaip matome, prie akcijos Darom prisijungė ir prezidentai, ir premjerai, ir ministrai, ir jau niekam nebekyla klausimas, ar tai gera miesto švarinimo akcija, ar tik banali reklama“,- pasakoja Juozas Imbrasas.

Savanoriai šiukšlių rinkėjai, prisijungę prie akcijos „Darom 2008“, iš pakrūmių, parkų ir miškelių traukė ne tik bulvių traškučių pakelius ar butelių duženas, bet ir padangas, virdulius ir net senus šaldytuvus. Pirmojoje akcijoje dalyvavo apie 3,5 tūkst. savanorių visoje Lietuvoje, nors užsiregistravusių buvo per 5 tūkst.

„Šiukšlių Vilniuje tikrai daug. Sostinės pakraščiai atrodo nekaip. Piktina tie, kurie, vaikščiodami po Vilnių, patingi paėjėti iki šiukšliadėžės ir įvairias atliekas meta tiesiog ant šaligatvio“, – po pirmosios akcijos „Darom“ prieš devynerius metus žurnalistams pasakojo „Darom2008“ globėjas J. Imbrasas, pats šiukšles rinkęs Neries pakrantėje. „Kuo daugiau žmonių įsitrauks į tokias akcijas, tuo rečiau jiems kils mintis numesti šiukšlę bet kur, – sakė jis.

2008 metų pirmąjį gegužės šeštadienį į aštuonias nurodytas vietas Vilniuje susirinko apie 600 savanorių iš žadėjusių 1,5 tūkst. Iš viso „Darom 2008“ tinklalapyje buvo užsiregistravę per 5 tūkst. žmonių iš įvairių Lietuvos vietovių, mat prie akcijos prisijungė ir Kauno miestas bei rajonas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Alytus, Marijampolė, Mažeikiai, Palanga, Druskininkai, Skuodas, Kazlų Rūda, Lazdijai, Kintai.

Vilniuje pirmosios akcijos „Darom“ metu buvo tvarkomi Vingio, Kalnų, Pasakų, Markučių, Verkių regioninis, Jamonto parkai, Karoliniškių kraštovaizdžio draustinis, Užupis, Neries pakrantė prie Šilo tilto ir taboras Kirtimuose. Surinktas šiukšles „Vilniaus zundos“, „Ekoserviso“, VSA ir „Grindos“ transporto priemonės gabeno į Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrą (VAATC). Akcija „Darom 2008“ buvo siekiama per rekordiškai trumpą laiką, pasitelkiant savanorius, surinkti rekordinį šiukšlių kiekį ir taip padaryti pasaulį gražesnį. Toks planas gimė estams, kurie pasiryžo per 7 savaites surinkti 40 tūkst. savanorių (kas 25-ą iš milijono šalies gyventojų) ir per vieną dieną kartu išvežti daugiau kaip 10 tūkst. tonų šiukšlių iš Estijos nelegalių sąvartynų, pamiškių, paežerių ir miestų. Grupė lietuvių entuziastų nusprendė neatsilikti nuo estų. „Mes tam turėjome tik 4 savaites, o estai net 7, tačiau kadangi Lietuvoje yra 3 kartus daugiau gyventojų, pas mus ir šiukšlių turėtų būti bent 3 kartus daugiau. Galų gale estai vis tiek bus priversti kapituliuoti, kadangi pas juos neužteks šiukšlių”, – anksčiau sakė akcijos organizatoriai Lietuvoje. Po švarinimo akcijos visi „Darom2008“ dalyviai ir kiti gyventojai buvo pakviesti į koncertą Vilniuje prie Baltojo tilto.

„Išties labai džiugu, kad per tiek metų akcija Darom išaugo į tradicinį, masinį ir labai populiarų renginį, pavasarinę švarinimosi akciją. Džiaugiuosi, kad mūsų iniciatyva pasiteisino ir įgavo pagreitį“,- sako pirmasis akcijos “Darom” globėjas J.Imbrasas.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!