- Reklama -

6-osios Europos Alkoholio politikos konferencijos metu Lietuvos atstovai iš Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Arminas Mockevičius, Gražina Belian, iš Lietuvos medicinos studentų asociacijos atstovas Lukas Galkus

Lapkričio 27-26 d. Briuselyje vyko 6-oji Europos Alkoholio politikos konferencija (toliau – Koferencija), kurios šių metų tema buvo ,,Alkoholis visose politikose. Veikti dabar!” (angl. ,,Alcohol in all policies. Act Now. Konferencijoje daugelyje pranešimų buvo akcentuojama, kad Europos regionas yra labiausiai alkoholį vartojanti pasaulio dalis, paskutiniais duomenimis vienam Europos gyventojui tenka 10,9 litro absoliutaus alkoholio per metus. Dabartinė situacija, kai pradėjo veikti naujosios kadencijos Europos Parlamentas, kai pradėjo dirbti naujoji Europos Komisija, yra tinkamas metas atnaujinti pastangas alkoholio kontrolės srityje.

Alkoholio vartojimas yra ne tik priežastis 60 skirtingų ligų, bet ir socialinių problemų, vaikų kančių, sugriautų šeimų priežastis. Europos Komisijos atstovas Martin Seychell savo pranešime atkreipė dėmesį į žalingą alkoholio vartojimą. Kad būtų kovojama su šiuo reiškiniu Europos Sąjungos valstybės narės, nevyriausybinės organizacijos, valstybės institucijos turi suvienyti savo jėgas. Nuolat buvo pabrėžiama, kad problema jau seniai žinoma ir dabar atėjo laikas veikti ir veikti reikia nuolat. Europos Komisija savo ruožtu palaiko visų valstybių narių pastangas šioje srityje.

Evelin Ilves, Pasaulio Sveikatos organizacijos atstovė iš Estijos, savo pasisakyme akcentavo alkoholio poveikį vaikų smegenims, valdžios sprendimus alkoholio rinkodarai ir reklamai. Taip pat buvo paminėta, kad siekiant apsisaugoti nuo ,,alko-turizmo“ Talino savivaldybė priėmė sprendimą, draudžiantį prekiauti alkoholiu sekmadieniais. Šis sprendimas įsigalios nuo 2015 m. kovo 1 d.

Konferencijos metu buvo dar kartą priminta, kad nėra saugaus alkoholio vartojimo ir visas alkoholio vartojimas yra žalingas, nes dar yra ne mažai žmonių, kurie galvoja, kad maži alkoholio suvartojimo kiekiai netgi duoda naudos. Konferencijoje taip pat buvo pristatomi statistiniai duomenys apie Europos regiono alkoholio vartojimą. 15-64 metų vyrų 1 iš 7 mirčių yra susijusi su alkoholio vartojimu, tarp moterų – 1 iš 13 mirčių šioje amžiaus grupėje yra susijusi su alkoholio vartojimu. Europoje 66,4 proc. suaugusių gyventojų vartoja alkoholinius gėrimus, 13 proc. buvę alkoholio vartotojai, tik 20,6 proc. yra abstinentai. Buvo pateikiami duomenys apie Europos jaunimą: tarp 15-19 metų jaunimo 32,9 proc. geria stipriuosius alkoholinius gėrimus, 39,9 proc. geria alų, o 25,7 proc. geria vyną. Konferencijoje pateikta informacija, kad alkoholio vartojimas Europai kiekvienais metais kainuoja 155,8 mlrd. eurų.

Franco Sassi, Ekonominio bendradarbiavimo ir vystimosi organizacijos atstovas, savo pranešime pažymėjo Italijos pavyzdį, kai per 40metų pavyko alkoholio vartojimą sumažinti 50 proc. ir dabar jis siekia 6.5 litrų absoliutaus alkoholio vienam gyventojui. Alkoholio vartojimas didžiausią riziką sveikatai sukelia jauniems vyrams ir jaunoms ir vidutinio amžiaus moterims.

Ne vienas pranešėjas akcentavo laimėjimus tabako kontrolės srityje. Vienas tokių prof. Witold Zatonski, pripažintas ekspertas alkoholio ir tabako srityje. Jo pranešime buvo pateikiami Lenkijos pavyzdžiai vykdant alkoholio ir tabako vartojimo prevenciją. Jei tabako pardavimai ir vartojimas mažėjo, tai alkoholio vartojimas didėja. Lenkijoje nuo 2002 m. degtinės kaina sumažėjo 30 proc., o alkoholio vartojimas padidėjo beveik trečdaliu, bei pasikeitė vartojimo struktūra, o jau 5 metus iš eilės auga mirtingumas. Pranešėjas tokią situaciją įvardijo, kaip ,,nesibaigiantis mirties žaidimas“ (angl. ,,nonstop death game“).

Alkoholio vartojimui pamatuoti Witold Zatonski siūlo kaip indikatorių naudoti kepenų cirozės atvejus. Pastaruoju metu pastebima tendencija, kad kepenų cirozės atvejų daugėja Jungtinėje Karalystėje, o mažėja Prancūzijoje. Išvadose buvo konstatuota, kad alkoholio reguliavimo situacija Europoje yra chaotiška. Kiek daug buvo padaryta priimant Tabako produktų direktyvą, todėl atėjo laikas ir alkoholio strateginei programai, nes tik mažiau, nei 30 proc. europiečių žino, kad alkoholis turi kancerogeninių savybių.

Lars Moller, Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono alkoholio programos vadybininkas, akcentavo alkoholio ženklinimo svarbą. Šiuo metu tik 15 valstybių narių reikalauja pateikti įspėjamąjį užrašą apie alkoholio žalą alkoholio reklamose ir tik 9 valstybės reikalauja pateikti informaciją ant alkoholio pakuočių. Priešingai, nei nustatyti reikalavimai maisto ženklinimui, ant alkoholio produkto, jei jo etilo alkoholio koncentracija didesnė nei 1,2 proc., iš esmės reikalavimų ženklinimui nėra. Anot Pasaulio sveikatos organizacijos atstovo, ant alkoholio produktų turi būti pateikta informacija apie jo sudėtį, kaloringumą, standartinių alkoholio vienetų kiekis, vartojimo pasekmės, įspėjimai apie žalą sveikatai. Pastebėta, kad netgi paprasta informacija gali pakeisti elgesį.

Konferencijos metu Prancūzijos sveikatos ministerijos atstovas Perre-Yves Bello, pateikė savo šalies patirtį alkoholio vaisiaus sindromo (toliau -VAS) prevencijos srityje. Įgyvendinant alkoholio kontrolės įstatymą ,,Loi Evin“ ( 1991 m.) Prancūzija reikalauja nuo 2007 m. ant alkoholinių gėrimų pateikti informaciją apie draudimą vartoti alkoholį nėštumo metu. Tačiau, buvo ypač pabrėžiama, kad toks ženklinimas yra tik dalis plačios kampanijos, nukreiptos į VAS skaičiaus mažinimą. Kartu yra skleidžiama informacija mokyklose, vyksta plačios informacinės kampanijos, teikiama informacija moterims nėštumo metu, sukurta eksperimentinė priežiūros sistema. Tyrimo metu nustatyta, kad 98,6 proc. nėsčiųjų gerai supranta naudojamą logotipą, jo esmę ant alkoholinių gėrimų. Palyginimui, 1995 m. 75 proc. nėščių moterų nevartojo alkoholio pirmąjį trimestrą, o 2012 m. jau – 94,3 proc. moterų.

Keletas pranešimų buvo skirta minimaliai alkoholio kainai. Škotijos Vyriausybės atstovai pasidalino savo patirtimi šioje srityje. Augant alkoholio, ypač pigaus ir stipraus, vartojimui, Škotijoje buvo susirūpinta žalingu alkoholio vartojimu. Duomenys rodo, kad 30 proc. Škotijos gyventojų suvartoja apie 80 proc. viso suvartoto alkoholio. Švietimas turi mažai įtakos asmenims, turintiems žemesnes pajamas. Mokesčių politika (akcizų, PVM) taip pat neišsprendžia šios problemos, todėl buvo nuspręsta įvesti minimalią alkoholio kainą. Minėtos priemonės tikslas pabranginti pigų ir stiprų alkoholį. Šiuo metu toks teisinis reguliavimas yra nagrinėjamas teismuose, nes alkoholio pramonė nesutinka su tokia vartojimo mažinimo priemone. Škotijos atstovai įsitikinę, kad ši priemonė nėra diskriminacinė nei alkoholio kilmės, nei alkoholio grupės atžvilgiu ir yra tinkama, siekiant apsaugoti gyvybes ir sumažinti alkoholio vartojimo žalą.

Lenkija palaikė iniciatyvą dėl minimalios alkoholio kainos ir taip pat ruošiasi ją įteisinti. Buvo pateikta įdomi statistika, kad lenkas už savo vidutinį mėnesinį atlyginimą 2001 m. galėjo įsigyti 88 butelius degtinės, o 2013 m. jau – 179 butelius, 2001m. galėjo įsigyti 772 butelius alaus, o 2013 m. – 1263 butelius alaus. Ši statistika iliustruoja alkoholio prieinamumo didėjimą Lenkijoje. Apskaičiuota, kad Lenkijos minimali alkoholio kaina turės būti 2 Lenkijos zlotai už 10 gr. gryno alkoholio, taip skaičiuojant pigiausias alus turėtų pabrangti dvigubai.

Europos Komisijos Sekretoriato, atsakingo už mokesčių politiką, atstovė pristatė dabartinį mokestinį reglamentavimą Europoje, taip pat pripažino, kad dar ne viskas padaryta ir pristatė Lietuvos ,,geriamosios kosmetikos“ ir kitų buitinių skysčių atvejus, kai šiose skysčiuose yra denatūruotas etilo alkoholis ir tokiu būdu šie skysčiai atleidžiami nuo akcizų, todėl jie nepatenka į alkoholinių gėrimų reguliavimo sritį. Europos Komisija nori apsaugoti teisėtą verslą ir išvengti tokių situacijų, kai yra kompromituojami legaliai gaminami produktai. Todėl vienas iš darbų yra numatytas problemos, susijusios su tokiais skysčiais, sprendimas.

Konferencijos metu dar kartą paminėtos pačios efektyviausios alkoholio vartojimo mažinimo priemonės:

-Alkoholio reklamos draudimas,

-Prieinamumo mažinimas,

-Alkoholinių gėrimų kainos didinimas

Visos Konferencijos metu buvo pristatoma daug įvairių projektų alkoholio vartojimo prevencijos srityje, rodoma daug vaizdinės medžiagos, dalinamasi įvairių valstybių patirtimi. Tikimasi, kad ši patirtis bei žinios gautos Konferencijos metu bus naudingi Departamento darbe.

Jonas Žala

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!