- Reklama -

KK nuotr.

Lietuvos gyventojai laikosi tradicinio požiūrio į santuoką ir partnerystę ir kategoriškai nepritaria vienos lyties asmenų partnerystės ar santuokos įteisinimui, rodo reprezentatyvi sociologinė apklausa.

Remiantis tyrimu, kurį 2013 m. lapkritį atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“, paklausti, kaip vertina siūlymus, kad Lietuvoje galima būtų galima užregistruoti tos pačios lyties asmenų (sugyventinių) partnerystę, teigiamai arba greičiau teigiamai atsakė 7 % respondentų, patenkinamai – 4 %. Tuo tarpu neigiamai tokius siūlymus įvertino 79 % respondentų, 10 % į šį klausimą neatsakė.

Palyginti su 2012 metų spalį atlikta analogiška apklausa, pritariančių vienos lyties sugyventinių partnerystės registravimui sumažėjo 3 procentiniais punktais (2012 m. – 10 %), o nepritariančiųjų – pagausėjo 5 proc. punktais (2012 m. – 74 %).

Respondentai taip pat neigiamai vertina siūlymus, kad Lietuvoje galima būtų sudaryti tos pačios lyties asmenų santuoką: 5 % vertina teigiamai arba greičiau teigiamai, 3% – patenkinamai, 84 % – neigiamai, 8 % neatsakė. 2012 metais vienos lyties asmenų santuokos galimybei pritarė 7 %, nepritarė – 78 % respondentų.

Apklausos metu taip pat buvo teiraujamasi apie respondentų požiūrį į galimus naujus notarinius veiksmus, susijusius su tradicinės – abiejų lyčių asmenų – santuokos ir partnerystės registravimu.

Apklausos duomenimis, respondentai žymiai pozityviau negu pernai žiūri į siūlymus registruoti skirtingų lyčių asmenų (sugyventinių) partnerystę: 37 % vertina teigiamai arba greičiau teigiamai, 14 % – patenkinamai, 36 % – neigiamai, 15 % neatsakė. 2012 metais pritariančiųjų skirtingų lyčių sugyventinių partnerystės registravimui buvo 28 %.

Apklaustųjų nuomonės pasidalino po lygiai, paklausus apie siūlymą, kad notarai Lietuvoje turėtų teisę užregistruoti santuoką: teigiamai ir neigiamai atsakė po 36 %, 13 % – patenkinamai, 15 % neatsakė.

Paklausti, kaip vertina siūlymus, kad notarai Lietuvoje turėtų teisę nutraukti santuoką, kai nėra ginčo ir nėra nepilnamečių vaikų, teigiamai arba greičiau teigiamai atsakė 64 % respondentų, 12 % – patenkinamai, 11 % – neigiamai, 13 % neatsakė.

Palyginti su 2012 metais, pritariančiųjų siūlymams, kad notarai galėtų sudaryti santuokas arba jas nutraukti (kai nėra ginčo ir nepilnamečių vaikų), pagausėjo atitinkamai 4 ir 3 procentiniais punktais.

Estijoje ir Latvijoje jau keleri metai notarai turi teisę nutraukti santuoką, kai nėra ginčo ir nepilnamečių vaikų, o Estijoje notarai gali įforminti santuoką.

„Vilmorus“ Lietuvos notarų rūmų užsakymu šių metų lapkričio 13-20 dienomis pagal reprezentatyvaus tyrimo metodiką 20 miestų ir 30 kaimų apklausė 1000 respondentų, kurių amžius 18 ir daugiau metų.

NR inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!