- Reklama -
VRM ministras D.Barakauskas. KK nuotr.

Kovo 7 d. vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas ir viceministras Elvinas Jankevičius dalyvavo Briuselyje vykstančiame Europos Sąjungos (ES) Teisingumo ir vidaus reikalų tarybos posėdyje, kuriame Europos komisija pristatė svarbų ES teisėkūros pasiūlymą – „Išmaniųjų sienų“ paketą.

Šį pažangiai valdomų sienų dokumentų rinkinį sudaro trys teisės aktų pasiūlymai: Atvykimo ir Išvykimo sistema (AIS), skirta registruoti duomenis apie atvykstančius ir išvykstančius trečiųjų šalių piliečius, Registruotų keliautojų programa (RKP), kuri leis dažnai keliaujantiems trečiųjų šalių piliečiams į ES naudotis supaprastintomis pasienio kontrolės procedūromis, ir Šengeno sienų kodekso nuostatų keitimo projektas dėl pastarųjų teisės aktų įgyvendinimo.

Šios teisės aktų iniciatyvos Lietuvai yra svarbios nacionalinių prioritetų kontekste, nes viena iš Lietuvos suformuotų prioritetinių sričių – veiksminga ES išorės sienų apsauga.

„Tokios Europinės sistemos pridėtinė nauda yra akivaizdi, ji leis nustatyti trečiųjų šalių piliečių buvimo trukmę ES valstybėse narėse, padės optimizuoti pasienio kontrolės procedūras bei didinti saugumą ES viduje“, – teigė vidaus reikalų ministras D. A. Barakauskas.

Teisingumo ir vidaus reikalų taryba priėmė sprendimą dėl antrosios kartos Šengeno informacinės sistemos (SIS II) sukūrimo, veikimo ir naudojimo, kuri suteiks galimybę Šengeno erdvės valstybėms realiu laiku efektyviai keistis informacija apie ieškomus ar nepageidaujamus asmenis, ieškomus ginklus, asmens dokumentus, banknotus, transporto priemones ir padės užtikrinti Europos sienų saugumą.

Ministras D. A. Barakauskas Tarybos metu pabrėžė, kad ši naujos kartos sistema taps svarbiu instrumentu, leisiančiu užtikrinti didesnį saugumą Šengeno erdvėje bei už jos ribų. Lietuva sieks laiku atnaujinti nacionalinę Šengeno informacinės sistemos programinę įrangą pagal centrinės antrosios kartos Šengeno informacinės sistemos reikalavimus.

ES šalių vidaus reikalų ministrai taip pat aptarė paramą Maliui, ES saugumo ir vystymosi strategiją Sahelio regione ir incidentą In Amene regione Alžyre bei šių įvykių poveikį ES vidaus saugumui. Buvo svarstomas Bulgarijos ir Rumunijos klausimas dėl priėmimo į Šengeno erdvę dviejų pakopų sistemoje, tačiau kelioms valstybėms narėms paprieštaravus, sprendimas buvo nepriimtas ir atidėtas Lietuvos pirmininkavimo laikotarpiui.

Kad pasiruošimas pirmininkavimui būtų sėkmingesnis ir produktyvesnis, vidaus reikalų ministras išnaudojo galimybę užmezgė glaudesnius ryšius ir susitiko su Švedijos teisingumo ministre Beatrice Ask bei Didžiosios Britanijos vidaus reikalų ministre Jacqueline Jill Smith. Taip pat jis susitiko su Europos policijos biuro (Europol) direktoriumi Robu Wainwrightu bei su Europos operatyvaus bendradarbiavimo prie ES valstybių narių išorės sienų valdymo agentūros (Frontex) vykdančiuoju direktoriumi Ilkka Laitinen.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!