- Reklama -

sxc.hu nuotr.

Dar 2008 metais valdantiesiems konservatoriams per „naktinę mokesčių reformą“ nusprendus, jog valstybę gali paremti patys skurdžiausi ir silpniausi – senatvės ir neįgalumo pensininkai – šio savo žingsnio konservatoriai niekada nerevizavo, tik gyrėsi reklaminiuose šūkiuose: „Kartu pasiekėme daug. Tęskime pradėtus darbus“.

Taigi, 2012 metų Seimo rinkimuose konservatoriai siūlė tęsti tautos skurdinimo darbus, todėl nepateko į valdančiąją koaliciją.

Konservatorių atliktas klaidas teko taisyti socialdemokratams ir darbiečiams, po 2012 metų Seimo rinkimų suformavusiems daugumą Seime.

Buvo atstatytos pensijos dirbantiems ir tiems, kurių pensijos buvo mažinamos – tačiau atimtoji pensijos dalis nebuvo grąžinta.

Nuo neteisėtų veiksmų pradžios praėję jau 5,5 metų, todėl kreipusis į teismą, teisėjai įvairiai reaguoja į pareiškimus dėl pensijų sugrąžinimo.

Teisėja I.Paulauskienė vienoje byloje iš viso nusprendė, jog nereikia nagrinėti tokio skundo, neva suėjusi senatis. Kaip teisėja tą senatį apskaičiavo – neaišku. Nutartyje nurodyta, jog pilietis turėjo suvokti, jog prieš jį atliekami neteisėti veiksmai jau tada, kai buvo padaryta pirma pensijos išskaita. Kaip piliečiams suvokti, kad jie apvagiami, jeigu per TV Andrius Kubilius sakė, jog Vyriausybės veiksmai teisėti? Kad pensijų atėmimas įmanomas krizės metu?

Įdomios bylos, kuriose teisiasi pareigūnai – apie jas spaudoje neišgirsime. Kadangi po praėjusių straipsnių apie pensijų susigrąžinimą sulaukiau atsiliepimų, ir vieni jų buvo abejonės, ar tikrai tokios bylos vyksta, pasiteiravau advokato Anatolijaus Novikovo apie jo praktiką.

Paaiškėjo, jog bylos ne tik vyksta, bet jau pasiekusios ir Lietuvos Vyriausiąjį administracinį teismą, ir netgi Konstitucinį! Advokatas iš savo praktikos paminėjo pareiškimą dėl sumažintos saugumo pareigūnės pensijos, atimta suma sudaro net 25 000 litų, todėl pareigūnė kovos, jeigu reikės – ir iki Žmogaus teisių teisingumo teismo.

Panevėžyje veikianti pareigūnų profsąjunga taip pat teismuose pasiekė, jog jų nariams pensijos atstatomos. Kodėl visa tai nevyksta Lietuvos mastu ir kiek dar politikai žadės atiduoti per gyvenimą žmonių uždirbtą turtą – pensiją, jeigu jau 2012 metais Konstitucinis Teismas išaiškino, jog pensija yra nuosavybė, ir negali būti atimta – neaišku.

Politinėje plotmėje jau pradėta žadėti grąžinti pensijas dalimis, bet gyventojai turi būti budrūs: pensijos bus grąžinamos tik menkomis sumomis, o belaukiant, kol jas sugrąžins, tikrai gali sueiti ir tikra senatis, kuris yra 10 metų. Susidaro įspūdis, jog valdžia pažadais tęsia laiko terminus, o teismams galimai teikiamos rekomendacijos pareiškimų arba nepriimti, arba palikti nenagrinėtais.

Patartina pradėjus kovoti, remtis kvalifikuoto teisininko pagalba, kad neatsitiktų, kaip minėtoje buvusios VSD pareigūnės byloje: teisėja priėmė nutartį palikti pareiškimą nenagrinėtu, skubiai reikėjo rašyti atskirąjį skundą, kuris LVAT buvo patenkintas. Tačiau padirbėti ties juo teko – įrodinėti, jog asmuo termino nepraleido, nes nežinojo, kad jo teisės pažeidžiamos, nes tokia buvo valstybės politika.

Pensijų bylose administraciniuose teismuose gali atstovauti ir teisininkai – profesionalai, nepriklausantys advokatų profesinei bendrijai, taip pat ir kiti asmenys – pavyzdžiui, jauni ir sveiki šeimos nariai, gavę iš asmens notarinį įgaliojimą.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!