- Reklama -
Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas
Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas

Lietuvos studentų sąjunga kritikuoja Lietuvos savivaldybių asociacijos pasiūlymą specialistų trūkumo regionuose problemą spręsti siunčiant valstybės lėšomis studijavusius studentus atidirbti po studijų. Studentų atstovų teigimu, toks pasiūlymas nėra racionalus ir ne tik nepadės spręsti regionų problemos, bet dar labiau padidins emigracijos mastus bei mažins Lietuvos aukštojo mokslo patrauklumą.
„Suprantame, kad specialistų regionuose trūksta ir ši problema reikalauja neatidėliotino sprendimo. Tačiau negalime jos spręsti pačiu radikaliausiu būdu: pririšant jaunus specialistus trims metams arba priverčiant juos grąžinti valstybei už studijas sumokėtas lėšas“, – sako Studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas. Studentų atstovų manymu, priemonių kaip pritraukti studentus dirbti į regionus jau yra, tai: už studijas sumokėtos kainos kompensavimas (anksčiau vadintas tiksliniu finansavimu), kuomet pasirašoma trišalė sutartis, tarp studento, aukštosios mokyklos ir verslo subjekto, valstybinės institucijos ar kitos organizacijos ir ji padengia studento studijų kainą, o studentas įsipareigoja baigęs studijas tam tikrą laikotarpį atidirbti. Studentų atstovai taip pat primena apie praktikas, po kurių studentai dažnai lieka dirbti.
„Labai gaila, kad Savivaldybių asociacija svaidosi tokiais nepamatuotais siūlymais, o tuo tarpu pati neįdeda net minimalių pastangų bandydama pritraukti studentus. Šiandien apsilankėme asociacijos sukurtoje svetainėje, kurioje turėtų būti skelbiami praktikos pasiūlymai. Deja, pasiūlymus joje gali rasti tik keturių universitetų studentai, o studentų praktikos sistemos sukūrimas kainavo nei daug, nei mažai – 250 tūkst. eurų“, – teigia P. Baltokas. Studentų sąjungos prezidentas sako apgailestaujantis dėl tokio neefektyvaus Europos Sąjungos lėšų naudojimo ir ragina Lietuvos savivaldybių asociaciją pasistengti sudaryti jauniems specialistams sąlygas, jog jie norėtų praktikuotis ir dirbti regionuose, o ne bandyti juos atvežti jėga.
Studentų atstovų teigimu, toks Lietuvos savivaldybių asociacijos siūlymas remiasi principu, jog aukštasis išsilavinimas yra vien tik asmeninis gėris ir naudos gavėjas (studentas) turi už jį atsilyginti valstybei. „Investuoti į jauną žmogų turėtų būti valstybės pareiga ir prioritetas. Kokybiškas ir prieinamas aukštasis išsilavinimas turi būti suprantamas ir kaip bendrasis visuomenės gėris. Jungtinėse Amerikos valstijose atlikti tyrimai rodo, kad žmonės įgiję aukštąjį išsilavinimą atneša didelę naudą valstybei. Jie yra linkę kurti darbo vietas, daugiau aukoti ir kitaip kurti pridėtinę vertę. Apmaudu, kad mūsų valstybėje tai supranta ne visi“, – sako P. Baltokas.
Studentų sąjungos teigimu, valstybė turėtų nustoti meluoti pati sau kalbėdama apie aukštojo mokslo tarptautiškumą ir konkurenciją tarptautinėje erdvėje, jei ketina sutartimis ir ribojimais priversti jaunus specialistus likti Lietuvoje. Lietuvos studentų sąjungos atstovai primena, kad Europos Sąjungos Bendrijos sutartis užtikrina darbuotojų judėjimo laisvę, o priverstinį darbą draudžia tiek Visuotinė žmogaus teisių deklaracija, kurioje nurodoma, kad kiekvienas žmogus turi teisę laisvai rinktis darbą, tiek Europos žmogaus teisių konvencija.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!