- Reklama -

Kol Lietuvos valdžia dar tik žada Ukrainai perduoti neįvardintų oro gynybos sistemų, Ukrainos verslininkų valdomos Lietuvos įmonės „Altimus-Tech” siekis Ukrainai padovanoti priešlėktuvinei gynybai skirtus 8 paleidimo įrenginius nuo 2022 metų birželio blokuojamas pasitelkus policiją. Sistemos, kurios Ukrainoje būtų apginkluotos raketomis, septintą mėnesį tebestovi įmonės teritorijoje apjuostos policijos juostomis. Šios įrangos techniniai parametrai leistų apsaugoti net dviejų Ukrainos miestų oro erdvę.

Lenkijoje registruotos įmonės „Altimus-Tech” Lietuvos filialas nuo Rusijos invazijos pradžios praėjus vos 2 savaitėms, padovanojo ir perdavė Ukrainai daugiau nei 8 mln. eurų vertės radarų sistemas. Tuokart Lietuvos institucijos veikė sutartinai ir pasirūpino, kad Ukrainos gynybos ministerija įrangą gautų kuo greičiau.

Po to, kai „Altimus-Tech” partneriai Ukrainoje Lietuvos įmonei perdavė užsakymą įsigyti ir perduoti 2 specialios paskirties priešlėktuvinės gynybos paleidimo įrenginius, įmonė 2022 m. birželį kreipėsi į Ekonomikos ir inovacijos ministeriją tikėdamasi iš karto gauti atitinkamą eksporto licenciją.

Lietuvos institucijų reakcija buvo netikėta. Vietoje leidimo eksportuoti įrangą į Ukrainą, įmonei buvo inicijuojamas ikiteisminis tyrimas dėl šios įrangos statuso – paaiškinta, kad jei tai ginklai, įmonė turi turėti A kategorijos ginklų licenciją. Tačiau tyrimą atliekančio Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pasitelkta ekspertų grupė konstatavo, kad paleidimo įrenginiai yra karinė technika, kuriai Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas netaikomas. Liepos pabaigoje pradėti ikiteisminį tyrimą Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas atsisakė, o nutarimo teisėtumą net du kartus patvirtino Prokuratūra.

Nepaisant to, eksporto leidimas nebuvo išduotas, o Policijos departamentas, ignoruodamas kolegų priimtus sprendimus, ministerijos komisijai toliau teigė, kad įmonė turi A kategorijos ginklų.

2022 m. lapkričio mėnesį įmonė pasiūlė Ukrainai padovanoti visus turimus raketų paleidimo įrenginius – 8 vienetus – kurių rinkos vertė viršija 12 mln. eurų.

Ukraina sureagavo labai pozityviai – Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas praėjusių metų gruodžio 2 dieną atsiuntė laišką įmonei, taip pat ir Lietuvos krašto apsaugos ministrui, prašydamas užtikrinti įrangos perdavimą.

Deja, vietoje pagalbos Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas gruodžio pradžioje į „Altimus-Tech” atsiuntė pareigūnų desantą. Šiaulių pareigūnai aprašė turtą ir apjuosė paleidimo įrenginius policijos juostomis. Pretekstas tas pats – įtariama, kad tai ne karinė technika, o ginklai, kuriems reikia leidimo laikyti. Įstatymais numatyta atsakomybė už tokį pažeidimą – nuo 30 iki 60 eurų.

„Žodžiais Lietuvos politikai yra tikri paramos Ukrainai čempionai, o mūsų valdžios atstovai nevengia pabadyti pirštais į delsiančius padėti Ukrainai Vakarų Europos politikus. Tokiame kontekste šalies institucijų blusinėjimasis ir priekabių ieškojimas atrodo tarsi pasityčiojimas. Ne pirmą kartą susiduriame su beveik atvirai reiškiamu, bet logiškai nepaaiškinamu tarnybų priešiškumu, tačiau man galvoje netelpa, kai kažkieno antipatijų įkaite tampa Ukraina, negaunanti gyvybiškai svarbios įrangos. Atmetus visus nereikšmingus faktus, situacija yra labai paprasta – Lietuvoje legaliai veikianti įmonė nori padovanoti legaliai įsigytą įrangą Ukrainai, Ukrainos gynybos ministerija yra oficialiai paprašiusi pagreitinti šį procesą. Viskas. Jei Lietuvos valdžios žodžiai nesiskirtų nuo darbų, įranga jau vasarą būtų perduota Ukrainai, ten apginkluota ir šiandien budėtų Ukrainos oro erdvės sargyboje”, – sako „Altimus-Tech” vadovas Rytis Godelaitis.

Pasak jo, jau po priimto nutarimo atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą Ekonomikos ir inovacijų ministerija turėjo būti informuota apie tyrimo rezultatus ir galėjo išduoti reikalingą eksporto licenciją perduoti įrangą Ukrainai. Sunku suvokti, kodėl tai nebuvo padaryta.

„Ukraina jau pusę metų negauna jiems gyvybiškai svarbios įrangos, todėl viešai kreipiamės į Lietuvos visuomenę, žiniasklaidą ir politikus, prašydami paraginti tarnybas greičiau spręsti problemą taip, kad įranga kuo greičiau būtų išgabenta į besiginančią šalį, kurioje kiekvieną dieną žūva žmonės”, – kalbėjo R. Godelaitis.

Lenkijos bendrovės „Altimus-Tech” Sp. z o. o. Lietuvos filialas „Altimus-Tech” yra didžiausia Lietuvoje veikianti gynybos sektoriaus įmonė. „Altimus-Tech” 2021 metų pabaigoje perėmė reorganizuotos UAB „LiTak-Tak” teises ir įsipareigojimus.

„Altimus-Tech” gamykla Keturiasdešimties Totorių kaime veikia nuo 2009 metų, joje modernizuojamos ir kuriamos oro eismo valdymo sistemos, radiolokatoriai bei priešlėktuvinės raketinės sistemos. Nuo pat įmonės įkūrimo jos savininkai yra Ukrainos piliečiai Valerijus Boguslavskis ir Sergijus Perevarovas.

„Altimus-Tech” daug metų yra patikimų JAV karinių oro pajėgų partnerių sąraše.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!