- Reklama -

Aktyviausia D.Valio priešininkė - L.Graužinienė. KK nuotr.

Pripažinkime, jog generalinį prokurorą, remiantis LR Konstitucija, skiria ir atleidžia LR Prezidentas (LR KT 118 str.)

Generalinio prokuroro skyrimo ir atleidimo tvarką nustato įstatymas (LR KT 118 str.)

Vadinasi, generalinio prokuroro atleidimo tvarkos negali reguliuoti Seimo statutas, o tuo labiau – specialiai, pritaikant konkrečiai Dariui Valiui, padaryti to Statuto pakeitimai – nes tai prieštarauja pagrindiniams teisiniams principams, jog neįmanomas selektyvus teisingumas, be to, įstatymai atgal negalioja (lot. lex retro non agit).

Valstybės valdyme „patinka – nepatinka“ negali būti aukščiau įstatymų, tuo labiau – Konstitucijos.

Aišku, jeigu atliktume paprastą apklausą, tai turbūt kas antras pasakytų, kad „atsibodo Valys su savo reformomis, ir savo arogancija“. Arba , kad „jis nepriima piliečių, neturi antro pavaduotojo. O vienas pavaduotojas tegali tik skėsčioti rankomis ir priiminėti piliečius po 2-3 metų po registracijos datos“. Koks dar prokuratūros efektyvumas – nusispjaus kas antras, trečias su rimtomis teisinėmis bėdomis susidūręs žmogus.

Pasiklausinėjus „prokurorų – vilkų“ sektoriuje išgirstume, jog jis sugebėjo iš darbo išvyti virš 60 „be galo patyrusių prokurorų“.

Žvelgiant į „vilkų“ pavardes, atrasime ir „principingąjį“ Mindaugą Dūdą, kuris labai siekė, kad būtų nuteista Eglė Kusaitė.

Atrasime ir postą pragėrusį Algimantą Kliunką, nekenčiamą net nusikalstamo pasaulio – būtent už netinkamus, dar iš sovietmečio paveldėtus tyrimo metodus, bylų begalinį vilkinimą iki senaties ar įtariamųjų mirties, o ne dėl „tyrimo efektyvumo“. Kliunkos marinuojamos bylos – Medininkų, Sausio 13-osios turbūt būtų gulėję GP archyvuose dar pora dešimčių metų…

„Be galo principingas“ Barkauskas jaunesnysis išėjo iš darbo, manoma, būtent ne dėl savo principingumo, o dėl Valio „įnorių“. Valys kai kurių „vilkų“ buvo dar pravardžiuojamas „cementiniu, pastačiusiu alkotesterį GP“. Juk „tėvelių vaikeliai“ kadaise galėjo kada nori eiti į darbą, o kada nenori – neiti. „Prie Valio“ darbo grafikas pasidarė privalomu – ar žalia ta tavo nosis, ar mėlyna nuo „daugiadienių“.

O Dariaus Valio adresu „vaikų darželio“ epitetus mėtančiai Loretai Gražinienei reikėtų primti, jog pagal „tam tikrą informaciją“ ji nebuvo patvirtinta ministre. Spaudoje buvo keliamas klausimas, ar ne dėl anglų kalbos žinių. Tačiau pradėjus viešinti Vilniaus apygardos teisme vadinamosios Juodosios buhalterijos bylos dokumentus, paaiškėjo stulbinantis dalykas – teisiamas vienas Vytautas Gapšys, nors ataskaitose pasirašė tiek L.Graužinienė, tiek ir K.Daukšys.

Visuomenei iki šiol nėra atsakyta į klausimą – kodėl teisiamųjų suole sėdi tiriamojo laikotarpio – 2004 -2006 metų – tik vienos iš finansinių ataskaitų autorius Vytautas Gapšys, o kiti du – L.Graužinienė ir K.Daukšys – neteisiami, jiems nepareikšti jokie įtarimai, nors iš kaltinimų aiškėja, jog ir kitos finansinės Darbo partijos ataskaitos – žinomai neteisingos, nes jose neįrašyta, nedeklaruota ir jokiais juridiškai galiojančiais dokumentais nepagrįsta milijonai gautų ir realizuotų lėšų, gautos ir išleistos lėšos nedeklaruotos nei VMI (Valstybinėje mokesčių inspekcijoje), nei VRK (Vyriausioje rinkimų komisijoje)?

Kai įvairūs politikai stebisi, kodėl Darius Valys, nepatvirtinus jo ataskaitos, neima ir neatsistatydina, kyla klausimas – o kaip iš viso Seimui gali vadovauti politikė, kuri minima baudžiamojoje Darbo partijos byloje? Ir minima, kaip pasirašiusi ant vienerių metų finansinės partijos ataskaitos – o būtent dėl ataskaitų ir buvo pradėta baudžiamoji byla? Dėl tų niekur nedeklaruotų sumų pareikštas milijoninis ieškinys – ir Loretai Graužinienei nieko: toks įspūdis, jog visi politikai turėtų sekti jos pavyzdžiu!

Tai kas čia ieško krislo kažkieno akyje, nematydamas rąsto savojoje?

Kas gi darosi valstybėje, jeigu generalinį prokurorą gali vaikų darželio auklėtiniu išvadinti toji, kuri per plauką nesėdo į kaltinamųjų suolą? Gal kas nors vertė rašytis ant tų ataskaitų, o gal specialiojo liudytojo statusas buvo gautas – o kartu ir amžina padėka kuriam nors iš bylą tyrusių prokurorų, kuris „netyčia“ nekenčia Valio – dėl tos „prakeiktos prokuratūros reformos“ – kurią sugalvojo visiškai ne jis…

Ir kai sakoma, jog Seimas dorojasi su D.Valiu dėl Darbo partijos bylos – gal taip ir yra: juk aktyviausia jo priešininkė dabar yra Loreta Graužinienė, kuri minima būtent šioje baudžiamojoje byloje.

Kristina Sulikienė

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!