- Reklama -

Melagis: nors premjeras Algirdas Butkevičius bendruomenėms žadėjo, kad jokių veiksmų nebus imtasi prieš jų valią, visuomenę apgavo - uždegė žalią šviesą "Chevron" skalūninių dujų žvalgybai ir gavybai Lietuvoje. KK nuotr.

Balandžio 15 d. Vilniuje, prie viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ (Universiteto g. 14) rengiama pilietinė protesto akcija palaikyti Žygaičių bendruomenei, besipriešinančiai skalūnų dujų žvalgybai ir gavybai, kurią ketina vykdyti korporacija „Chevron“. Protestas rengiamas prieš “konferenciją apie skalūnines dujas ir naftą – elitinį JAV ambasados ir „Chevron“ skalūnų aferos pristatymą”. Į šią konferenciją pakviesti tik rinktiniai svečiai, žemaičių bendruomenė gavo tik vieną kvietimą.

„Su skausmu turime pripažinti, kad didžioji dalis valstybės pareigūnų nebeatstovauja ir nėra pajėgi apginti Lietuvos žmonių interesų, nes kiekvienas sveiko proto žmogus, kuris yra nors kiek yra įsigilinęs į skalūnų žvalgybos ir gavybos ypatumus ir problematiką, suvokia, kokia tai beprotybė“, – teigiama protesto akcijos organizatorių pilietinio sambūrio „Už tyrą Vandenį, Žemę, už mūsų Lietuvą“ pranešime spaudai.

„Premjeras Algirdas Butkevičius žadėjo bendruomenėms, kad jokių veiksmų nebus imtasi prieš jų valią, bet kaip matome – žmonių nuomonės nėra paisoma. Vadovaujantys politikai be jokių diskusijų šią savaitę įjungė žalią šviesą ir planuoja kuo skubiau pasirašyti sutartį su „Chevron“ lobistais, nepaisant to, kad pažeidžia teisinę bazę, ginančią žemę, vandenį ir žmogų ir kad faktiškai nėra jokių apsaugos mechanizmų. Visuomenė, pilietinės iniciatyvos stumiamos į užribį, kaip nereikalinga, įkyri našta ir trukdis didžiųjų ryklių kelyje.

Beje, žvalgyba, kurią bandoma pristatyti kaip nekaltą veiksmą, ir yra ta pati gavyba (tiksliau – „Bandomoji Gavyba‘‘), naudojamas tas pats hidraulinis plėšymas ir toksiniai chemikalai. Skiriasi tik mastai.

„Chevronas“ turi galybę puikių teisininkų, kurie padeda korporacijai išsisukti padarius neatitaisomą žalą gamtai ir žmonėms. Iki šiol nėra sumokėtos jai priteistos milijardinės sumos už nusikaltimus aplinkai.

Taigi kas bus atsakingas? Kas atsakė už „Mažeikių naftą“, Nacionalinio stadiono statybas, Valdovų rūmus, Ignalinos AE uždarymui skirtus iššvaistytus milijardus? Atsakingų nėra. O kas yra šalies šeimininkas? Lietuvos Konstitucijoje parašyta – Tauta. Tad jeigu mes esame šių žemių šeimininkai, ginkime jas, tą daryti mus įpareigoja Konstitucija: “Tauta ir kiekvienas pilietis turi teisę priešintis bet kam, kas prievarta kėsinasi į Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą, konstitucinę santvarką. (3 str.)“, – teigiama pranešime spaudai.

Iniciatyvinis pilietinis sambūris „Už tyrą Vandenį, Žemę, už mūsų Lietuvą“ reikalauja įstatymiškai uždrausti skalūnų žvalgybą ir gavybą Lietuvos Respublikos Teritorijoje kaip itin pavojingą žmogaus sveikatai ir aplinkai; kuo skubiau inicijuoti ir sugriežtinti įstatymais ir poįstatyminiais aktais Lietuvos žemių, jos gelmių, išteklių, gamtos saugojimo reikalavimus; teigia, jog žemės, jos gelmių, išteklių, gamtos saugojimas turėtų būti pagrindinis tikslas, reikalavimas visose strategijose, visuose projektuose, konkursuose, dokumentuose.

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!