- Reklama -

Pasak Prezidentės, vien pabėgėlių pasidalijimas ES viduje problemos neišspręs – būtina stiprinti ES išorinių sienų apsaugą ir pabėgėlių srautų kontrolę, imtis aktyvių diplomatinių priemonių sprendžiant konfliktus Sirijoje, Irake ir Libijoje. Nuotr. iš www.lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį, rugsėjo 23 d., vyks į Briuselį, kur dalyvaus neeilinėje Europos Vadovų Taryboje. Šalių vadovų susitikimas sušauktas skubos tvarka siekiant surasti vieningą ir veiksmingą Europos Sąjungos atsaką stiprėjančiai pabėgėlių krizei.

Briuselyje susirinkę Europos šalių vadovai aptars Europos Komisijos siūlomus strateginius sprendimus, kurie padėtų kovoti su masinės migracijos priežastimis ir padariniais.

Pasak Prezidentės, nekontroliuojamas, stichinis procesas turi baigtis. Lietuva supratingai ir geranoriškai pasirengusi padėti ES šalims, kurias užplūdo pabėgėliai. Tačiau, pasak Prezidentės, vien pabėgėlių pasidalijimas ES viduje problemos neišspręs – būtina stiprinti ES išorinių sienų apsaugą ir pabėgėlių srautų kontrolę, imtis aktyvių diplomatinių priemonių sprendžiant konfliktus Sirijoje, Irake ir Libijoje.

Šalių vadovai aptars, kaip stiprinti ES išorės sienų kontrolę, atvykėlių registravimo pajėgumus ir užtikrinti efektyvią nelegalių migrantų grąžinimo politiką.

EVT svarstyti taip pat pateikti EK siūlymai dėl saugių šalių sąrašo sukūrimo, kuris padės atskirti karo pabėgėlius nuo ekonominės gerovės ieškančių žmonių.

Prezidentės teigimu, pabėgėlių krizė yra globali, ne vien ES problema, prie kurios sprendimo turi prisidėti visa tarptautinė bendruomenė. Padėti nuo persekiojimo ir pavojaus gyvybei bėgantiems žmonėms yra įsipareigojusios visos prie 1951 m. JT Ženevos konvencijos dėl pabėgėlio statuso suteikimo prisijungusios šalys.

Todėl EVT bus aptariamas ir bendradarbiavimas su Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra bei humanitarinės ir finansinės pagalbos teikimas JT įkurtoms pabėgėlių stovykloms Turkijoje, Jordanijoje ir Libane. Taip pat bus aptartas 1,8 milijardo eurų skubios pagalbos fondo Afrikai steigimas. Šios fondo tikslas padėti šalinti nelegalios migracijos priežastis ir gerinti socialinę bei ekonominę padėtį Šiaurės Afrikoje, Somalio pusiasalyje, Čado ežero regione.

Vadovai taip pat svarstys, kokių diplomatinių priemonių turėtų imtis Europos Sąjunga ir visa tarptautinė bendruomenė, siekiant užbaigti konfliktą Sirijoje, kalbės ir apie bendradarbiavimą su Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos valstybėmis kovojant su organizuotu nusikalstamumu bei prekiautojais žmonėmis.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!