- Reklama -
Naujoji Seimo pirmininko pavaduotoja Irena Šiaulienė iki šiol nedeklaravusi privačių interesų. KK nuotr.
Naujoji Seimo pirmininko pavaduotoja Irena Šiaulienė šioje kadencijoje iki šiol nedeklaravusi privačių interesų. KK nuotr.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) savo iniciatyva atliko pirminį Seimo narių privačių interesų deklaracijų patikrinimą ir jo metu nustatė penkiolika galimai deklaravimo tvarką pažeidusių politikų. Šią analizę VTEK atliko atsižvelgdama į žiniasklaidoje šių metų sausį ir vasarį pasirodžiusią informaciją apie Seimo narių galimai nedeklaruotus automobilių nuomos sandorius. VTEK patikrino šias aplinkybes, tačiau atkreipė dėmesį ir į tai, kaip politikai laikosi privačių interesų deklaravimo terminų.

Analizė rodo, jog dalis Seimo narių duomenis apie sudarytus automobilių nuomos ar pirkimo sandorius deklaracijose nurodė netiksliai, neišsamiai, pavėluotai arba šios informacijos visai nepateikė. Taip pat paaiškėjo, kad, pradėję eiti naujos kadencijos Seimo nario pareigas, kai kurie politikai deklaruoti privačius interesus pavėlavo, o aštuoni iš jų iki šiol nėra atnaujinę savo privačių interesų deklaracijų kaip perrinkti Seimo nariai. Pažeidimus galimai padarė Seimo nariai Mantas Adomėnas, Rimas Andrikis, Arvydas Anušauskas, Linas Balsys, Algirdas Butkevičius, Algimantas Dumbrava, Rasa Juknevičienė, Vytautas Kamblevičius, Dainius Kreivys, Kęstutis Masiulis, Antanas Matulas, Julius Sabatauskas, Artūras Skardžius, Gintaras Steponavičius bei Irena Šiaulienė.

Savo iniciatyva atliktos analizės metu surinktus duomenis VTEK perdavė savireguliacijos principu veikiančiai Seimo etikos ir procedūrų komisijai (SEPK). Šis sprendimas priimtas vadovaujantis Valstybės politikų elgesio kodeksu, Seimo statutu bei Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymu. Pagal pastarąjį, sekdama visuomenės informavimo priemonių skelbiamą informaciją apie valstybės politikų elgesį ir turėdama pagrįstų duomenų apie galimai padarytus pažeidimus, VTEK šią informaciją perduoda ištirti atitinkamiems valstybės politikų elgesio kontrolės subjektams. VTEK žiniomis, SEPK šiuo metu jau atlieka tyrimus dėl kai kurių minėtų Seimo narių.

VTEK yra Seimui atskaitinga institucija, kurios pirmininką bei narius į pareigas skiria ir iš jų atleidžia Seimas. Todėl, VTEK pradėjus tyrimus dėl didesnio skaičiaus Seimo narių elgesio, visuomenei galėtų kilti pagrįstų abejonių dėl šių Seimo narių nešališkumo bei objektyvumo svarstant su VTEK susijusius klausimus – pavyzdžiui, metinę VTEK veiklos ataskaitą, VTEK biudžetą, skiriant ar atleidžiant VTEK narius ir panašius klausimus. Todėl VTEK siūlo Seimui įvertinti galimybę keisti esamą teisinį reglamentavimą ir išspręsti problemą dėl VTEK ir SEPK funkcijų dubliavimosi atliekant Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo įgyvendinimo kontrolę.

VTEK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!