- Reklama -

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Europos Komisijos viceprezidentu Joaquinu Almunia, kuruojančiu ES konkurencingumo politiką. president.lt nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Europos Komisijos viceprezidentu Joaquinu Almunia, kuruojančiu ES konkurencingumo politiką.

Lietuvos vadovė pabrėžė, jog didžiausia kliūtis ES konkurencingumui yra nesąžiningos energijos išteklių kainos. Pasak Prezidentės, Rusijos dujų koncerno „Gazprom” piktnaudžiavimas monopoline padėtimi Lietuvoje ir kitose Rytų bei Vidurio Europos šalyse pažeidžia laisvosios rinkos principus ir kenkia visos Europos konkurencingumui.

„Nesąžiningos dujų kainos kenkia visos ES konkurencingumui. Kai nėra alternatyvaus dujų tiekimo ir konkurencijos, energijos vartotojai – tiek paprasti žmonės, tiek verslas – yra priversti mokėti monopolininko diktuojamą kainą. Tai stabdo tvarią ekonomikos raidą, šalies ūkio augimą ir mažina žmonių gerovę”, – sakė Prezidentė.

Lietuvos vartotojai šiuo metu už dujas moka apie 30 proc. daugiau nei kitos Europos valstybės.

Europos Komisija prieš metus pradėjo tyrimą dėl galimo „Gazprom” piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi Lietuvoje ir kitose Rytų bei Vidurio Europos šalyse. Tyrimu siekiama išsiaiškinti piktnaudžiavimo atvejus nustatant neteisingas dujų kainas, trukdymą diversifikuoti dujų tiekimą ir laisvą dujų tekėjimą tarp valstybių narių. Planuojama, kad tyrimas bus baigtas 2014 m. pavasarį. Nustačius šiuos pažeidimus, jie privalės būti ištaisyti ir Lietuvos vartotojai už dujas mokės sąžiningą rinkos, o ne politinę kainą.

Ekonomikos konkurencingumo užtikrinimas yra vienas pagrindinių ir ilgalaikių ES tikslų.

Pasak Prezidentės, konkurencingas energijos išteklių kainas bei skaidrumą Rytų ir Vidurio Europos šalyse padės užtikrinti Trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimas, statomos energetinės jungtys, kurios sujungs vis dar izoliuotus ES regionus, ir energetinių išteklių tiekimo diversifikavimas. ES vidaus energijos rinką planuojama užbaigti 2014 metais.

Šalies vadovė taip pat pabrėžė, jog Europos Sąjungoje būtina užtikrinti konkurenciją prižiūrinčių institucijų nepriklausomybę ir atsispirti kai kurių politinių jėgų bandymams apriboti šių institucijų įgaliojimus bei veiklą.

Su eurokomisaru šalies vadovė taip pat kalbėjo apie pasiūlymus priimti ES direktyvą dėl žalos atlyginimo už konkurencijos taisyklių pažeidimus. Prezidentės teigimu, ši direktyva yra dar viena priemonė, kuri padės kovoti su „Gazprom” piktnaudžiavimu monopoline padėtimi, nes turės atgrasomąjį poveikį. Pažeidėjams nesąžininga konkurencija kainuos brangiau, nes be baudos jie dar turės kompensuoti žalą vartotojams ir nukentėjusioms įmonėms.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!