- Reklama -

Kandidatė į Prezidento postą prof. Kazimiera Prunskienė aktyviai susitikinėdama su žmonėmis įvairiose auditorijose sulaukia bene dažniausiai pasikartojančio klausimo: „2004 metais už Jus aktyviai balsavome, tačiau Jums visą laiką pirmaujant lemiamu momentu užlūžo VRK kompiuteriai. Atkūrus sistemų darbą, priekyje jau buvo Valdas Adamkus… Tai ar verta dalyvauti rinkimuose, ar nebus pavogti mūsų balsai”? – gamyklų cechuose, universitetų auditorijose, turguose ir darbo biržose kandidatės klausinėjo praeitų Prezidento rinkimų peripetijomis nusivylę žmonės.

„Būtina ne tik aktyviai patiems dalyvauti, bet ir susiskaičiuoti savo balsus. Ateikite į balsavimo apylinkes stebėtojais, patys perskaičiuokite kiekvieną biuletenį, kiekvieną teisėtą balsą, informuokite apie pažeidimus, niekam neleiskite apgaudinėti ir manipuliuoti – tik tuomet galėsime būti tikri, kad tauta pati išsirinko savo Prezidentą”, – nenuleisti rankų žmones ragino kandidatė prof. K. Prunskienė.

„Po praeitų rinkimų išgirdau tokių dalykų, kurie privertė suabejoti Lietuvą esant teisine ir demokratine valstybe. Nuojauta, kad ne viskas buvo gerai per praeitus rinkimus ir šiandien neapleidžia daugybės padorių Lietuvos piliečių”, – teigė profesorė.

„Vis tik pasiduoti niūriai nuotaikai nereikėtų. Abejingumas ir pasyvumas būtų didžiausias laimėjimas tiems, kurie sąžiningų rinkimų nenori. Kai kurios politinės grupės bijo „nepatogaus” – ryžtingo ir kompetentingo Prezidento, kuris trukdytų savanaudiškiems tikslams, todėl visuomenei metodiškai bandoma į[iršti „nepriklausomą” kandidatę iš Briuselio. Nesuteikime jiems tokios galimybės, neleiskime nuspręsti už save”, – žmones telktis stebėjimui kvietė prof. K. Prunskienė.

Signatarės teigimu, net senosios demokratijos šalys, tokios kaip Vokietija ar Olandija balsavimo ir skaičiavimo procese siekia kiek įmanoma labiau išvengti techninio įsikišimo. Pavyzdžiui, Vokietijos Federalinis Konstitucinis Teismas įpareigojo atsisakyti balsavimo aparatų, prie „popieriaus ir pieštuko” grįžta ir Olandija. Priežastys – elektroninis balsavimas nepatikimas, neskaidrus, lengva klastoti rezultatus. „Tiek balsavimas, tiek skaičiavimas, tiek duomenų perdavimas privalo būti kontroliuojamas žmonių, kitaip ne tik neatsikratysime įtarimų šešėlio, jog ne mes patys išsirinkome Prezidentą, bet ir neužkirsime kelio neteisėtai pakeisti laimėtoją”, – kalbėjo prof. K. Prunskienė.

2009-05-15

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!