- Reklama -

LVŽS nariai nariai, jungdamiesi prie pasaulinės solidarumo akcijos, nukreiptos prieš hidraulinį uolienų ardymą „GLOBAL FRACKDOWN“, rengia šeštadienė Panevėžyje dideles eitynes. KK nuotr.

Spalio 11 d. Panevėžyje į visuotinį suvažiavimą susirinkę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai, jungdamiesi prie pasaulinės solidarumo akcijos, nukreiptos prieš hidraulinį uolienų ardymą „GLOBAL FRACKDOWN“, rengia dideles eitynes. Tai bus didžiausias tokio pobūdžio renginys Panevėžyje nuo Nepriklausomybės atgavimo metų.

Šia akcija Valstiečiai ir žalieji nori atkreipti valdžios dėmesį į aplinkai ir žmogui pražūtingas skalūnų dujų išgavimo pasekmes, pakviečiant vertinti ne vien finansinę pusę, bet ir galimas aplinkosaugines bei socialines problemas. Niekas Europoje neturi tokius gausius ir tokios geros kokybės geriamojo požeminio vandens išteklius, tad rizikuoti didžiausiu šalies turtu dėl trumpalaikės ir hipotetinės skalūnų dujų naudos (net nežinia kam ta nauda būtų didesnė – Lietuvai ar užsienio investuotojams), – būtų paprasčiausiai kvaila.

Hidraulinio ardymo technologijos, naudojamos skalūnų dujų pramonėje, šiandien kelią itin didelį nerimą visame pasaulyje. Viena po kitos Europos šalys atsisako šios technologijos arba atideda ją neribotam laikui. Tikriausiai negalima būtų dėl to Vokietiją ar Prancūziją apkaltinti prorusiškumu, tačiau Lietuvoje klijuoti prorusiškumo etiketę dėl valdžiai neįtinkančių protestų – itin populiaru. Visgi kuomet Vyriausybės vadovas vyksta už Atlanto, žadėdamas dar nematytas mokestines lengvatas galimiems investuotojams – tai kelia rimtą abejonę dėl to, kurioje vietoje atsidūrė Lietuvos piliečių nuomonė ir interesai.

Sukelti žemės drebėjimai, padidėjusi aplinkos tarša, reali grėsmė geriamam vandeniui – tai pakankamos priežastys, dėl kurių išsklaidytųjų angliavandenilių pramoninė gavyba nėra vykdoma nė vienoje Europos Sąjungos šalių. Dėl galimo neigiamo poveikio aplinkai bei grėsmių žmonių sveikatai Vokietija, Prancūzija, Švedija, Nyderlandai šią technologiją sustabdė ar uždraudė. Kasmet vykstanti pasaulinė akcija „GLOBAL FRACKDOWN“, kurioje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga dalyvauja jau antrus metus, įkvepia vis naujų šalių vyriausybes žengti socialiai atsakingos ir aplinkai draugiškos energetikos keliu.

Yra labai neatsakinga aplinkai ir žmogui pražūtingą hidraulinio ardymo technologiją prastuminėti į pagalbą pasitelkus šiandien itin jautrų geopolitinį klausimą, nepaisant to, kad suskystintųjų dujų terminalas Klaipėdoje jau yra milžiniškas žingsnis į priekį, sprendžiant energetinės nepriklausomybės klausimą.

Pasaulinė akcija „Global Frackdown“ yra judėjimas, siekiantis uždrausti hidraulinį uolienų ardymą ir pradėtas organizuoti JAV. Šiais metais ši akcija organizuojama spalio 11 d. Jos tikslas – visose pasaulio šalyse surengti pasipriešinimo renginius, viso pasaulio politikams siunčiant žinią apie visuomenės norą kurti švarią ir saugią ateitį. Prie akcijos šiemet jungiasi daugiau kaip 200 pasaulio aplinkosauginių organizacijų, rengiančių akcijas Europoje, Amerikoje, Australijoje ir Afrikos.

Protesto renginius organizuoja visa eilė JAV, Australijos, Pietų Afrikos Respublikos, Maroko, Ispanijos, Nyderlandų, Didžiosios Britanijos, Airijos, Prancūzijos, Italijos, Čekijos, Ukrainos, Rumunijos, Bulgarijos miestų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suvažiavimas prasidės spalio 11 dieną, 11 val. Panevėžio bendruomenės rūmuose (Kranto g. 28). 15 val. nuo šių rūmų LVŽS suvažiavimo dalyviai ir Panevėžio miesto gyventojai, nešini plakatais, dalyvaus eisenoje iki Senvagės. Prie akcijos kviečiami prisijungti visi, kam rūpi gyventi švarioje ir saugioje aplinkoje.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!