- Reklama -

Rusijos prezidento V.Putino ir "Rosatom" vadovo S.Kirijenkos susitikimas. Nuotr. "Rosatom"

2014 m. sausio 9 d. „Novo-Ogariovo“ valstybinėje rezidencijoje Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas turėjo dalykinį susitikimą su „Rosatom“ generaliniu direktoriumi Sergejumi Kirijenko, kuris informavo valstybės vadovą apie Valstybinės korporacijos metinius veiklos rezultatus ir ateities planus.

„Valstybinės korporacijos vadovas pranešė, kad „Rosatom“ užsienio sutarčių paketas apima 20 energijos blokų, svarstoma galimybė statyti dar apie 40 AE blokų“, – teigiama „Rosatom“ išplatintame pranešime spaudai.

Po „Fukušimos“ avarijos – užsakymų padvigubėjo

„Bendra mūsų sutarčių apimtis – 20 blokų. Po „Fukušimos“ mes padvigubinome užsakymų apimtį, nežiūrint į tai, kad bendra rinka šiek tiek sumažėjo. Ateityje numatoma – dar 40. Tikiuosi, kad pavyks sudaryti atitinkamas sutartis mažiausiai bent dėl kas antro projekto“, – pranešime spaudai cituojamas S.Kirijenko.

Teigiama, kad šiame susitikime S. Kirijenko ypatingą dėmesį atkreipė į naujų atominių elektrinių Kinijoje ir Indijoje statybos sutartis. Jis priminė, kad Kinijoje Rusijos specialistai jau pastatė du Tianvanio AE energijos blokus, ir Kinijos partneriai, įvertinę šių blokų darbą, priėmė sprendimą tęsti bendradarbiavimą.

„Tai, kad kinai priėmė tokį sprendimą, yra labai svarbu, nes jie ir patys stato atominių blokus, taip pat jiems juos stato ir amerikiečiai su prancūzais. Tai didžiulė konkurencija. Ir tokioje konkurencingoje aplinkoje jie mums davė užsakymą statyti dar du blokus, ir procesas jau prasidėjo“, – pabrėžė „Rosatom“ vadovas.

Pasak jo, dėl naujų AE „Kudankulam“ blokų statybos Indijos partneriai „patvirtino kelių žemėlapį (naujų blokų statybą)“, kurį Delyje paskutinio vizito metu pasirašė V. Putinas.

„Kaip pranešė S. Kirijenko, kitas projektas eilėje – tai Vietnamas. „Mes pasirašėme sutartį dėl keturių blokų statybos vienoje aikštelėje, o Vietnamo partneriai nori dar padidinti aikštelių skaičių“, – sakė jis.

Turkijoje, kaip pranešė „Rosatom“ vadovas, baigiami parengiamieji darbai: „Pradėtas pagrindinių įrenginių užsakymo vykdymas, 2013 metais baigtas licencijavimas, o gruodį užbaigti elektrinės projektavimo darbai ir projektas bus perduotas priežiūros institucijoms“.

Apibendrindamas 2013 metų rezultatus, S. Kirijenko priminė, kad Indijoje buvo paleistas AE „Kudankulam“ pirmas blokas, o Tianvanio AE pakloti trečiojo ir ketvirtojo bloko pamatai. Be to, pasak jo, „Baltarusijos– Astravo atominėje elektrinėje buvo pradėti pirmieji pagrindinio pastato betonavimo darbai“. „Rosatom“ vadovas taip pat paminėjo, kad jau rengiama Jordanijos AE statybos infrastruktūra, kurią, laimėjusi tarptautinį konkursą, statys Rusija“, – rašoma pranešime spaudai.

Džiaugėsi branduolinių projektų nauda Rusijos ekonomikai

V.Putino susitikime su „Rosatom“ vadovu taip pat buvo paminėta ir Suomijos AE statybos sutartis.

„Branduoliniai projektai ypač naudingi Rusijos ekonomikai. Mes sudarome sutartį – pati jėgainė kainuoja gana didelius pinigus, o vėliau mes dar sudarome sutartis dėl visų įrenginių, kuriuos gamina Rusijos įmonės, taip pat kuro tiekimo sutartis, o tokios naujos kartos atominės elektrinės eksploatavimo trukmė yra mažiausiai 60 metų. Faktiškai, ji gali veikti ne mažiau kaip 80 metų. Reiškia, 80 metų mes galėsime tiekti kurą, ją prižiūrėti ir remontuoti. Visa tai leidžia padvigubinti elektrinės kainą. Praktiškai AE statybos darbai bus pradėti maždaug po dviejų metų“, – sakė „Rosatom“ vadovas.

„Kirijenko pažymėjo, kad tokia sutartis „atveria milžiniškas eksporto galimybes“. „Atsižvelgus dar į Jūsų priimtą sprendimą įsilieti į Suomijos „Fennovoima“ (AE „Hanhikivi-1“ užsakovai – red.) įstatinį kapitalą, mes dabar galime tikėtis gauti dar didesnes pajamas, nes mes ne tik gausime dividendus iš akcijų, bet ir teisę gauti elektros energiją už savikainą. O elektrinė gamins daug pigesnę elektros energiją nei ta, kuri yra dabartinėje Suomijos rinkoje“, – cituojamas S.Kirijenko pokalbis su V.Putinu.

Skelbiasi tapęs labiausiai pasaulyje žinoma branduolinės pramonės „garsenybe“

„Susitikimo metu Sergejus Kirijenko taip pat pareiškė, kad šiuo metu šalyje vyksta devynių blokų statyba.

Iš tikrųjų, Belojarsko AE naujas blokas gali būti paleistas jau šių metų vasaros pabaigoje. „Kovo mėnesį bus išbandytas minimaliai kontroliuojamas lygis, o vasaros pabaigoje – paleidimas“, – sakė jis.

Rusija didindama AE statybų sutarčių paketą, laikosi pačių griežčiausių atominių objektų saugos reikalavimų. „Visas šis augimas neturi įtakos saugumo reikalavimams ir nedaro jiems žalos. Visi saugumo rodikliai tik gerėja“, — sakė „Rosatom“ vadovas susitikime su RF Prezidentu Vladimiru Putinu, pateikdamas valstybės vadovui Pasaulinės AE operatorių asociacijos medžiagą.

„Svarbiausias rodiklis – tai apsaugos sistemų suveikimų skaičius per metus. 2013 metais šis rodiklis, palyginti su Europa, pas mus pagerėjo dvigubai“, – pareiškė S. Kirijenko“, – teigiama „Rosatom“ pranešime spaudai.

“Rosatom” giriasi, kad „2013 metais „Rosatom“ tapo labiausiai pasaulyje žinoma branduolinės pramonės „garsenybe“, kuri savo šalies technologijas sugebėjo įdiegti naujose šalyse ir išsilaikyti jai būdingose rinkose. Rusijos atominės pramonės specialistams pavyko sėkmingai papildyti užsienio užsakymų portfelį iki 20 AE blokų, o bendras jėgainių statybos, kuro tiekimo, prisodrinto urano produkcijos ir kitų paslaugų sutarčių portfelis viršijo 74 mlrd. JAV dolerių,palyginti su 2012 metais – 65,9 mlrd. JAV dolerių.“

KK inf.

- Reklama -

KOMENTUOTI

Įrašykite savo komentarą!
Čia įveskite savo vardą
Captcha verification failed!
CAPTCHA vartotojo vertinimas nepavyko. Prašome susisiekti su mumis!